„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2015 m. spalio 9 d., Nr.10 (191)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Mokykloje nėra nė vieno mokinio, vartojančio svaigalus, rūkančio

Naisių mokyklos direktorius
Vytautas Šimkus

Kiekviena mokykla tikriausiai turi problemų su mokiniais, kurie linkę į žalingą elgesį, pradeda vartoti svaigalus. Šių metų mažosios kultūros sostinės – Naisių (Šiaulių r.) – mokyklos direktorius Vytautas ŠIMKUS gali pasidžiaugti ir didžiuotis, kad jo vadovaujamoje mokykloje nėra nė vieno mokinio, vartojančio svaigalus, rūkančio. Direktorių kalbina Živilė VYŠTARTAITĖ.

Naisiai – mažoji šių metų Lietuvos kultūros sostinė. Ką šis mažas miestelis gali duoti ir duoda jaunam žmogui?

Įdomus yra gyvenimas Naisiuose, nesvarbu, kokio amžiaus esi. Mokiniai lankosi „Naisių vasaros“ spektakliuose, koncertuose, renginiuose, dalyvauja archeologiniuose kasinėjimuose. Turi galimybę mokytis groti gitara, lankyti žirgyną, užsiiminėti atletine gimnastika. Mokykloje nėra nė vieno mokinio, vartojančio svaigalus, rūkančio. Vasarą vykstantys „Naisių vasaros“ festivaliai ugdo jauno žmogaus pilietiškumą, patriotiškumą. Mokiniai tyrinėja paukščius, mokykloje veikia ornitologų būrelis. Manau, kad kuo daugiau užimtas žmogus, tuo jis turi mažiau galimybių pasukti klystkeliais. Kultūriniai renginiai, kurie vyksta Naisiuose, tikrai yra naudingi auklėjant jaunąją kartą, jos dvasiniam tobulėjimui. Manau, kad mokiniai per mažosios kultūros sostinės renginius gavo geras ugdymo pamokas, susipažino su pasaulio kultūromis, patobulino lietuviškų papročių, tradicinių amatų įgūdžius.

Ar noriai vaikai prisideda prie Naisių miestelio, kaip kultūros židinio, puoselėjimo?

Mokiniai didžiuojasi, kad gyvena ir mokosi Naisiuose, kad turi galimybę būti ugdomi ne tik klasėse, bet ir visose Naisių erdvėse (literatūros, ornitologijos, baltų dievų, gėlių muziejai, Naisių bendruomenės kultūros rūmai). Jie noriai dalyvauja visuose renginiuose, organizuojamose Naisiuose: koncertuose, minėjimuose, festivaliuose ar pavasariais organizuojamose talkose (tvarko Sereikių parkelį, aplinką prie Alkos kalno, kelia inkilus, savanoriauja „Naisių vasaros“ festivalio metu).

Ar aplinka turi įtakos vaikų ugdymui?

Be abejo, graži ir tvarkinga aplinka auklėja žmogų, nesvarbu, koks jis būtų. Gėris, grožis skatina geras idėjas, emocijas, nuotaiką. Kiekvienas vaikas pagal savo galimybes stengiasi, kad jo gimtieji Naisiai būtų gražūs ir išpuoselėti. Mokiniai, nuvykę į kitas mokyklas, kaimus, pirmiausia lygina, kaip atrodo aplinka, patalpos. Džiaugiasi, kad tokių gražiai sutvarkytų erdvių, patalpų kaip Naisiuose mažai kur yra.

Kokia Naisių mokykla Jūsų akimis?

Apie Naisių mokyklą galiu kalbėti tik teigiamai. Nuo 1996 metų vadovauju Naisių mokyklai. Iki praėjusių mokslo metų mokiau ir kūno kultūros. Mokykloje dirba puikūs specialistai, visą širdį atiduodantys vaikų ugdymui. Mokytojai domisi švietimo naujovėmis, kelia kvalifikaciją įvairiuose kursuose, seminaruose, organizuoja mokyklinius ir dalyvauja kitų organizuojamuose projektuose. Mokiniai gali tobulinti savo meninius gabumus (dalyvauti šokių, dainavimo būreliuose), lankyti ornitologų, valančiukų, sporto būrelius. Aišku, matau ir trūkumų: mokyklai trūksta patalpų, nėra sporto salės, valgyklos, yra toli nuo miestelio centro.

Kokiomis vertybėmis vadovaujatės darbe?

Esu įgaliotas organizuoti ir vadovauti kitų darbui, vertinu kitų darbuotojų kūrybiškumą ir originalias idėjas. Labai rūpi ir mokytojų, ir mokinių darbo aplinka. Dirbant mokykloje yra galimybė nuolat tobulėti, įgyti naujų žinių, o tai šiuolaikiniame pasaulyje labai svarbu. Noriu būti atidus ir kitus palaikantis vadovas. Tai atitinka mano, kaip žmogaus, moralines vertybes.

Kokie Naisiai pradėjus Jums dirbi mokykloje ir dabar? Kokie, Jūsų manymu, didžiausi pokyčiai?

Per 18 mano darbo metų Naisiuose įvyko daug pokyčių, sakyčiau, į gerąją pusę. Naisiai tapo vienu iš gražiausių, labiausiai tvarkomų Lietuvos miestelių, turi savo viziją, ją sėkmingai įgyvendina (vadinti Naisius kaimu man neapsiverčia liežuvis). Naisiai iš gana tvarkingo kaimo tapo labai gražia kaimo gyvenviete, miesteliu su daugybe lankytinų vietų. Naisiuose vasarą maloniai laiką leidžia ne tik Naisių gyventojai, bet atostogauja iš Šiaulių atvykę poilsiautojai. Čia galima pažaisti paplūdimio tinklinį, dažasvydį moderniame dažasvydžio centre, apsilankyti muziejuose, koncertuose, dalyvauti tradiciniame „Naisių vasaros“ festivalyje. Naisiai kasmet vis gražėja. Malonu, kad gerų idėjų nestinga vietos bendruomenei, kultūros mecenatui Ramūnui Karbauskiui.

Kokius iššūkius, ateities planus keliate sau ir kolegoms?

Pirmiausia norėtųsi, kad Naisių mokykla ir toliau galėtų didžiuotis savo mokiniais, kurie, baigę mūsų mokyklą, tęsia mokslą gimnazijose, profesinio rengimo centruose. Mokykla yra vaikų ugdymo įstaiga, todėl siekiame, kad mokiniai, baigę mūsų mokyklą, būtų įgiję tinkamų žinių, mokėjimų ir įgūdžių. Vienas iš ateities tikslų –  materialinės bazės turtinimas. Mūsų mokykla turėtų turėti ir atitinkamas patalpas, edukacines erdves.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija