„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2015 m. lapkričio 20 d., Nr.11 (192)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Garsūs dailininkai kvietė vaikus kurti kartu

Vaikų knygų autorius
ir iliustratorius
Kęstutis Kasparavičius kartu
su vaikais „statė“ skraidančių
knygų ir raidžių miestą

Vieną rudens dieną į Smėlynės biblioteką (Smėlynės g. 49) atvyko keletas žinomų ir įdomių svečių: knygų iliustruotoja, dailininkė bei grafikė Sigutė Chlebinskaitė, vaikų knygų autorius, iliustratorius Kęstutis Kasparavičius bei dailininkė Vanda Padimanskaitė. Ši nemažą gerbėjų ratą turinti menininkų kompanija kelioms valandoms įkūrė bibliotekoje kūrybinę studiją – „Tu gali sukurti knygą“. Čia tądien padirbėti sėkmė nusišypsojo „Senvagės“ pagrindinės mokyklos pradinukams.

Susitikimas buvo džiugus ir įkvepiantis kūrybai. Tik įėjusius mokinius svečiai pasitiko su dovanomis – dalino, kaip patys sakė, „dar tikresnius už tikruosius knygų šalies piliečių pasus“, kuriuos vaikai turėjo užpildyti. Tuomet įvyko improvizuotas kūrybinių dirbtuvių atidarymo koncertas. Kęstučiui diriguojant, o Sigutei verčiant trimatės knygos lapus, mokiniai ne skaitė, o sudainavo abėcėlę.

Tądien bibliotekoje svečiavęsi žmonės patys rašo knygas, kuria pasakojimus bei iliustracijas, puikiai išmano knygos istoriją, tad savo žiniomis jie pasidalino su moksleiviais: atsivežė knygų, supažindinančių vaikus su įvairiais knygų istorijos etapais, iliustravimo subtilybėmis, knygų formų ir turinio įvairove. Vaikai smalsiai apžiūrinėjo papiruso ritinį, vaško lenteles, medines knygas bei LDK teritorijoje naudotas beržo tošies knygas, gėrėjosi šviečiančia knyga, simbolizuojančia iš knygų sklindančią mokslo ir žinių šviesą.

Vėliau visi pasidalijo į dvi grupes. Vienoje atsidūrę mokiniai kartu su Sigute mokėsi kaleidoskopinės iliustracijų knygos kūrimo paslapčių. Daugeliui tai buvo nauja ir negirdėta, todėl pradžioje viešnia demonstravo vadinamas mechanines iliustracijų, kaleidoskopines ar judančių vaizdų knygas. Šių neįprastos konstrukcijos knygų puslapiai nevartomi, o valdomi virvele. Patraukus už virvelės keičiasi vaizdas, atsiranda judančių paveikslėlių iliuzija. Vaikai net kvapą sulaikę žiūrėjo į dailininkės rodomus pavyzdžius. Vieną jų per pernai vykusias Knygų Kalėdas kūrė net pati Prezidentė. Tuomet Sigutė pasidalino su vaikais šios „stebuklingos“ knygos dalelėmis – vieno lapo ruošiniais – ir visi bandė pasigaminti judančių paveikslėlių knygas. Darbo buvo tikrai nemažai: teko karpyti, klijuoti, lankstyti, marginti, piešti ir spalvinti... O dar ir sugalvoti temą. Tačiau rezultatas atpirko viską! Ėmus sukti rankenėlę, pradėjo judėti vaikų sukurtos istorijos. Ir ko čia tik nebuvo: laukiniai gyvūnai ir jų pėdsakai, gėlių daigeliai ir jau pražydę žiedai, oro balionai, dangaus kūnai, žmonės, namai, mašinos... Vaikams buvo smalsu ne tik patiems darbuotis, bet ir apžiūrėti kitų pagamintas knygas. Niekas nežinojo, ką išvys pajudinęs draugo knygos virvelę. Sukurtos knygos priminė miniatiūrinį teatrą ir vertė aikčioti.

Antroji vaikų grupelė su Kęstučiu ant didžiulio kelių metrų ilgio lapo kartu „statė“ skraidančių knygų ir raidžių miestą. Pasirodo, kad šis miestas – vienas iš K. Kasparavičiaus pasakojimų, aprašytų bei nupieštų jo knygoje „Kvailos istorijos“. Prieš kimbant į „statybas“, dailininkas pirmiausia perskaitė vaikams minėtą pasakojimą, kuriame skraidančios knygos mieste pribarsto raidžių ir pasakų. Kiekvienas renginio dalyvis gavo užduotį sukurti, nupiešti ir nuspalvinti tam tikrą pasakojimo gabalėlį. Visi draugiškai ir darniai dirbo: kas specialiais antspaudais spausdino raides, kas spalvotomis kreidelėmis jas spalvino ir dekoravo. Buvo sukurtas smagus ir margas raidynas!

Šis neeilinis susitikimas ir smagios kūrybinės dirbtuvės sudomino ir įtraukė netgi tuos, kurie galbūt nelabai mėgsta skaityti.

Indrė Lašinytė

Vikos Dubauskaitės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija