„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2018 m. gegužės 11 d., Nr.5 (222)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Daug rankų didelę naštą pakelia

Rietavo Lauryno Ivinskio
gimnazijos mažieji moksleiviai

Balandžio 19-ąją, ketvirtadienį, istorinį Rietavo parką užliejo ne tik dosnūs saulės spinduliai, pavasarinis paukščių čiulbėjimas, bet ir jaunatviški parko bičiulių – Rietavo Lauryno Ivinskio gimnazijos moksleivių balsai. Tiesa, dieną prieš tai čia jau spėjo padirbėti mokytojų Birutės Butkuvienės ir Diletos Bacevičienės vadovaujamos pradinukų klasės. Tai buvo simbolinė įžanga į 21-ąją organizuotą visuotinę akciją „Darom“.

Šį kartą pirmieji Rietavo parko Raudonųjų vartų alėjos ir parterio prieigose su grėbliais ir šiukšlių maišais rankose pasklido penktų ir šeštų klasių moksleiviai ir juos lydinčios mokytojos. Po kurio laiko pasirodę septintokai ir aštuntokai ėmėsi Malūno tvenkinio pakrančių ir dvaro sodybos pietvakarinio kvartalo valymo darbų. Beregint iš po šeivamedžių, lanksvų ir kitų krūmynų išgrėbtais pernykščiais lapais užsipildė kelios dešimtys didžiulių maišų. Talkos koordinatoriai Rietavo Oginskių kultūros istorijos muziejaus darbuotojai vos spėjo suktis skirstydami talkininkams įrankius, naujus maišus, nurodinėdami aikšteles sausoms šakoms sukrauti.

Priešpiečiu talkos estafetę perėmę baigiamųjų klasių gimnazistai, „okupavo“ (gerąja prasme) pagrindinių parko alėjų, Meilės kalnelio erdves, kunigaikščių Oginskių „trophauzų“ (šiltadaržių) prieigas. Muziejininkams su naujais talkininkais pasidalinus vizija apie parko pirmykščio istorinio vaizdo atkūrimo perspektyvas, visiems beliko imtis darbo su dar didesniu įkarščiu.

Tik po pietų parke pradėjo rimti nuotaikingas jaunatviškų balsų klegesys. Būreliai talkininkų patraukė į muziejaus kiemelį. Čia laukė Rietavo L. Ivinskio gimnazijos skautų, vadovaujamų mokytojos Nijolės Ruškienės, paruošta kvapni arbata, sausainiai.

Pavakarį gimnazistų talką pratęsė Rietavo Trečiojo amžiaus universiteto direktorės Alvyros Andrijauskienės vadovaujami senjorai. Jie darbavosi šiauriniame Jaujupio vingio kvartale. Čia prie įspūdingo šimtamečio ąžuolo ilgus metus buvo puoselėjama Žemaičių kultūros draugijos Rietavo skyriaus tradicija pagrindinę parko tvarkymo talką užbaigti naujų draugijos narių priėmimo iškilmėmis. Šį kartą ilgametis skyriaus pirmininkas Petras Lengvenis talkininkus pakvietė nusifotografuoti prie skambiais poezijos posmais Rietavo parką šlovinusios poetės Birutės Lengvenienės ąžuoliuko, kurį jos atminimui drevinio ąžuolo kaimynystėje prieš porą metų pasodino Plungės literatų klubas „Vingiorykštė“.

Prasmingos pavasarinės talkos rezultatus geriausiai galėtų apibūdinti nesenstanti patarlė „daug rankų didelę naštą pakelia“. Belieka nuoširdžiai padėkoti už bendradarbiavimą Rietavo L. Ivinskio gimnazijos vadovybei, mokytojams ir moksleiviams ir, žinoma, visiems kitiems bendraminčiams, bičiuliams. Jų patriotinės dvasios ir konkrečių darbų dėka istorinė Rietavo dvaro sodyba ir parkas palengva atgimsta naujam gyvenimui.

Vytas Rutkauskas,
Rietavo Oginskių muziejaus direktorius

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija