„XXI amžiaus“ priedas jaunimui, 2018 m. gegužės 11 d., Nr.5 (222)

PRIEDAI

žvilgsniai

pro vita

Horizontai

Sidabrinė gija

Kristus ir pasaulis

Atodangos

Abipus Nemuno

Santuokų skaičius išlieka stabilus, populiarėja ceremonijos netradicinėse vietose

2017 metais Lietuvoje buvo užregistruota kiek daugiau nei 23 tūkstančiai santuokų. Maždaug tiek pat jų buvo ir 2016 metais. Dažniau santuokos sudaromos šiltuoju metų laiku – antrąjį praėjusių metų pusmetį susituokė beveik 15 tūkstančių porų, o pirmąjį – kiek daugiau nei 8 tūkstančiai. Lietuvos piliečiai nuo 2009 metų rugsėjo santuokas gali registruoti ne tik metrikacijos skyriuose, religinių bendruomenių maldos namuose, bet ir netradicinėse vietovėse. Nemažai būsimų jaunavedžių santuokos ceremonijai renkasi gražias Lietuvos vietoves, pilis, muziejus ir net laivus.

Tiesa, tokia ceremonija kainuoja trigubai. Už santuoką savo pasirinktoje vietoje mokama 60 € fiksuota valstybės rinkliava, tuokdamiesi civilinės metrikacijos skyriuose jaunavedžiai moka mažiau – 20 €.

Pernai, kaip ir kiekvienais metais, daugiausiai santuokos registravimo ceremonijų (239) pasirinktose vietose organizavo vilniečiai (2016 metais – 191). Beveik pusė jų buvo registruota Vilniaus rotušėje – net 97. Sostinės gyventojai praėjusiais metais tuokėsi ir Verkių rūmuose (12) bei Vilniaus universiteto Botanikos sode (19). Klaipėdos mieste ir rajone jaunavedžių pasirinktose išskirtinėse vietose registruotos 135 santuokos. 13 santuokų buvo registruota uostamiesčio Pilies muziejuje, 17 – koncertų salėse, 10 porų tuokėsi laivuose, septynios iš jų – garsiajame laive „Meridianas“. Anot civilinės metrikacijos įstaigos darbuotojų, įdomiausias ir originaliausias santuokos registravimas vyko Klaipėdos kultūros fabriko kino salėje. Jaunieji buvo nufilmavę ir susirinkusiems parodė filmą apie save, jų pažintį, savo įžadus vienas kitam.

Klaipėdos rajone dauguma santuokų buvo registruota sodybose, po 5 santuokas vyko Karklėje ir Kalniškės piliakalnyje. Daug santuokų reprezentacinėse vietose registruota Druskininkuose – 114 (2016 metais – 100). Beveik visos jos vyko Druskininkų miesto muziejuje. Trakų rajone reprezentacinėse vietose registruotos 43 santuokos (užpernai – 64). Populiariausia vieta – Užutrakio dvaras (14), „Apvalaus stalo klubo“ restoranas (5), ežeruose plaukiojantis laivas (3). Palangoje tokiose vietose registruota 40 santuokų (2016 metais – 42). Kaip ir kasmet populiariausia vieta buvo Birutės parkas. Kaune reprezentacinėse vietose registruotos 36 santuokos (2016 m. – 27). Devynios santuokos registruotos Botanikos sode, dvi – Maironio lietuvių literatūros muziejuje, kelių santuokų ceremonija vyko viešbučiuose, viena – prie Kauno marių. Neringos savivaldybėje beveik visos registruotos santuokos vyko jaunavedžių pasirinktose vietose (22 iš 28). Dažniausiai poros rinkosi vietą prie rašytojo T. Manno namelio arba Baltijos jūros pakrantėje. Mažeikiuose reprezentacinėse vietose pernai registruotos 27 santuokos, Šiaulių mieste – 20.

Vadovaujantis teisingumo ministro įsakymu, santuokos registravimo ceremonija gali būti organizuojama savivaldybės tarybos nustatytose reprezentacinėse vietose santuokoms registruoti. Jeigu reprezentacinės vietos nėra nustatytos, santuokos registravimo ceremonija gali vykti jaunavedžių pasirinktoje vietoje, jeigu tai neprieštarauja viešajai tvarkai ir gerai moralei, nekelia pavojaus gyvybei ar sveikatai.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija