Atnaujintas 2001 m. spalio 5 d.
Nr.75
(984)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė šiandien
Darbai
Žvilgsnis
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai

Neapykantos mokyklos

Italijos laikraštis "Il Nuovo" ir kiti Vakarų spaudos leidiniai paskelbė pluoštą duomenų apie teroristų rengimą įvairiuose centruose bei specialiose mokyklose. Pagrindiniu "teroristų universitetu" vadinama speciali teroristų mokykla, esanti Afganistano mieste Kandahare. Čia kartu su Koranu "studentams" pirmiausia įteikiami Kalašnikovo automatai ir labai populiarios tarp teroristų "Stinger" raketos, kurias sėkmingai naudojo prieš sovietų armiją Afganistano modžahedai. Tiesa, sovietams gėdingai pralaimėjus, amerikiečiai bandė išpirkti iš talibų savo "Stinger", siūlydami už kiekvieną raketą net po milijoną dolerių, tačiau talibai nesutiko su tokiu sandoriu, puikiai suprasdami, kad jų dar gali prireikti... Taip ir atsitiko. Dabar O. bin Ladenas ir jo šalininkai tuos "Stinger" rengiasi nukreipti prieš Vakarus.
Minėtas Kandaharo "universitetas" beveik niekuo nesiskiria nuo kitų teroristų mokyklų, esančių įvairiuose Afganistano rajonuose. Pakliūti į jas visai nesunku. Pakanka prisiekti mirti "kankinio mirtimi" už islamą. Tačiau išeiti iš tų mokyklų - kur kas sudėtingiau. Mokyklas faktiškai galima palikti tik vienu atveju - paaukojant savo gyvybę Alachui. Šiose įstaigose vykdomas ne tik techninis, bet ir moralinis teroristų parengimas: "studentams" kasdien brukama į galvą neapykanta Vakarams ir būtinybė nedvejojant eiti į mirtį, kad būtų nubausti ir sunaikinti "netikėliai". Taip esą galima pakliūti į rojų. Toks smegenų plovimas duoda puikių rezultatų. "Studentų" niekada netrūksta. Jie pradedami mokyti terorizmo dar būdami vaikai. Iš pradžių tie vaikai susipažįsta su Koranu ir šariatu - musulmonų įstatymų kodeksu. Po to geriausi mokiniai jau pradedami intensyviai mokyti terorizmo būdų.
Islamo teroristai rengiami ne tik Afganistane, bei ir kaimyniniame Pakistane. Pavyzdžiui, žinoma, kad Pešavare vyksta teroristų kvalifikacijos kėlimo kursai mokykloje "Davat i Džihas". Prie įėjimo į ją kabo plakatas: "Sveiki atvykę į Šventąjį karą". Ši mokykla yra įsikūrusi viename Pešavaro priemiestyje, ir daug ją baigusiųjų sovietų invazijos į Afganistaną metu ėjo tiesiai į kalnus kautis su sovietine armija. Beje, mokykla ir buvo įkurta tik prasidėjus sovietų invazijai į Afganistaną. 1979-1989 metais daugiau kaip 25 tūkstančiai gerai paruoštų jaunuolių paliko purvinus mokyklos barakus, kur profesionalūs instruktoriai mokė juos mirties amato. Daugiausia tai buvo Artimųjų Rytų ir kitų Azijos valstybių gyventojai. Kursuose mokiniai išmokomi karinės taktikos gudrybių, naudotis visų pirma lengvaisiais ginklais bei raketomis, pačiomis moderniausiomis ryšio priemonėmis, gaminti bombas ir kitus sprogmenis bei padėti juos taip, kad sprogus būtų kuo daugiau sugriovimų ir aukų. Tačiau tokios mokyklos negali išmokyti visko, todėl "studentai" siunčiami į specialius lagerius ir stovyklas, kur išmoksta vykdyti konkrečias numatomas užduotis. Taip, pavyzdžiui, Afganistane, netoli Dželalabado esančiame lageryje Abu Chabab, mokomasi cheminio ir bakteriologinio ginklo panaudojimo. Šią informaciją pateikė vienas iš O. bin Ladeno teroristinės organizacijos "Al-Qaida" "kursiokų". Manoma, kad teroristai iš "Al-Qaidos" ir buvo pagrindiniai teroro aktų Niujorke ir Vašingtone organizatoriai bei vykdytojai. Kita žinoma teroristų mokykla yra Javos saloje, kurioje parengti 20 tūkst. islamo teroristų buvo pasiųsti žudyti Molukų salų krikščionių.
Teigiama, kad teroristų mokyklos veikia Albanijoje, Bulgarijoje, Vokietijoje, Italijoje, Prancūzijoje ir Jungtinėse Valstijose. Beje, komunistinio režimo laikais teroristai daugiausia buvo rengiami Čekoslovakijoje, Bulgarijoje, Rytų Vokietijoje ir Kuboje. Jose daugiausia dėstė sovietinio KGB specialistai. Teroristai iš tų mokyklų pasklido po visą pasaulį. Galima paminėti faktą, kad aršaus komunisto šeimoje gimęs ir net Iljičiumi pakrikštytas bene žinomiausias raudonasis teroristas Iljičius Ramiresas Sančesas (žinomas Karloso slapyvardžiu), ilgus metus kėlęs siaubą visame Vakarų pasaulyje, taip pat yra KGB instruktorių mokinys. Iljičius, dabar kalintis iki gyvos galvos garsiajame Paryžiaus kalėjime "Sante", po teroro akto Jungtinėse Valstijose neslėpė savo džiūgavimo. Po amerikiečių puolimo prieš Iraką jis teigė kartu su kitais "antiimperalistinio fronto" lyderiais ėmęs rengti planus, kaip smogti iš oro priešo objektams Niujorke ir Vašingtone. Kaip teigė buvęs komunistinių teroristų vadeiva, atakai buvo rengiamasi dešimt metų, o pagrindinis teroristų uždavinys buvo dokumentų ir informacijos rinkimas, planavimas ir veiksmų koordinavimas. Anot Karloso, pats sunkiausias uždavinys buvo sukomplektuoti ir apmokyti specialias kovotojų - savižudžių grupes. Jas suformavus, teroristai buvo mokomi valdyti įvairių tipų lėktuvus, imti įkaitus. Iljičius didžiavosi, kad nė viena pasaulio valstybė nepajėgė surengti tokios operacijos, kokią surengė "kovotojų-aktyvistų koalicija". "Tačiau ta ar kita šalis gali mums padėti, suteikdama reikiamos informacijos, žvalgybos duomenų bei technikos", - sakė Iljičius, tik nepaminėjo, kokia tai šalis.
Beje, laikraštis "Il Nuovo" rašo, kad, be techninių dalykų ir antivakarietiškos ideologijos, teroristai, esantys Vakarų šalyse, siekia savo elgesiu ir gyvenimo būdu niekuo nesiskirti nuo daugumos, stengiasi puikiai išmokti tų šalių, kuriose gyvena, kalbą. Pažymima, kad internetas jau tapo islamo ir terorizmo propagandos instrumentu. Nepaisant konspiracijos, terorizmo centrai, esantys Centrinės Azijos šalyse ir Afganistane, nuolat palaiko ryšius su savo filialais Europoje ir Amerikoje, naudodamiesi internetu, palydoviniu ryšiu ir kitomis šiuolaikinėmis priemonėmis. Remiantis kai kuriais pranešimais, dabar visos teroristinės veiklos centras yra ne Afganistanas, o Jemeno kalnų rajonas, iš kur ir kilęs O. bin Ladenas.

Petras KATINAS

© 2001 "XXI amžius"

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija