Atnaujintas 2001 m. spalio 12 d.
Nr.77
(986)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Liudijimai
Ora et labora
Darbai
Gimtas kraštas
Atmintis
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai

Įžiebęs žiburį

Rytų išmintis moko, kad tamsos arba nakties nereikia neapkęsti, peikti ar niekinti; reikia uždegti žiburį, ir tamsa pasitrauks. Iškilios asmenybės, nusipelniusios mūsų tautos atgimimui, kultūrai, vadinamos žiburiais, tamsumų šalintojais. Jie ypatingi tuo, kad, jiems užgesus, pasitraukus iš šio gyvenimo, šviesa neišnyksta, o sklinda per jų palikimą, nuveiktus kilnius darbus, kūrinius - šviesos nešėjus. Vieni žiburiai įsižiebia iš vidinių paskatų ir kūrybinių galių patys, kitus įžiebia kilnios, taurios asmenybės, ant kurių laiko tėkmė dažnai užtraukia užmaršties tamsą. Prisimename Povilą Višinskį, pažadinusį Žemaitės, Šatrijos Raganos, Jovaro kūrybines galias, Mortą Raišukytę, globojusią Vydūną ir rengusią jo kūrinius spaudai, prisimename dar kai ką. O kiek yra nežinomų ar nepelnytai pamirštų įkvėpėjų, globėjų, rėmėjų, gal ir nebesužinosime.
Spalio 18-ąją minėsime šveicaro profesoriaus Juozo Ereto 105-ąsias gimimo metines. Ši aukštos erudicijos, vakarietiškos kultūros, nepaprastų organizacinių gabumų asmenybė Lietuvos krikščioniškosios kultūros, jaunimo ugdymo, išsilaisvinimo iš okupacijų baruose pelnė ryškaus žiburio, karžygio didvyrio vardą. Nuo pažinties su lietuviais Fribūro universitete, kur studijavo S.Šalkauskis, K.Pakštas, V.Mykolaitis-Putinas ir kiti iškilūs lietuviai, J.Eretas pradėjo ir iki gyvenimo pabaigos ėjo tarnybą savo antrajai tėvynei Lietuvai.
Kas gi įžiebė tą šveicariškos kilmės žiburį šviesti Lietuvai, kokios liepsnos jam įžiebti reikėjo? Trumpai, - vieno asmens begalinė tėvynės meilė, begalinis troškulys laisvės tėvynei, tilpę keliuose žodžiuose mirties akivaizdoje. Ta asmenybė buvo mūsų pamario lietuvis Mikelis Ašmys.
M.Ašmys gimė 1891 m. gruodžio 6 d. Povilų kaime, Šilokarčemos (Šilutės) apskrityje. 1898-1905 metais lankė Kintų triklasę mokyklą, 1906-1911 metais lankė ir sėkmingai baigė uostamiesčio gimnaziją. Jau tuomet jaunuolis suartėjo su Mažosios Lietuvos tautinio sąjūdžio aktyvistais M.Jankumi, F.Ambrazaičiu, A.Baltriu, ėmė bendradarbiauti jų Klaipėdoje leidžiamoje "Apžvalgoje", įstojo į V.Gaigalaičio vadovaujamą labdaros, kultūros ir švietimo draugiją "Sandora". Ašmių namuose rinkdavosi Kintų ir apylinkių pažangusis jaunimas.
Pasirinkęs teisę, aukštuosius mokslus M.Ašmys ėjo Karaliaučiaus, Halės, Berlyno, Lozanos universitetuose. Per atostogas studentas aktyviai darbavosi tarp gimtinės jaunimo, Berlyne buvo lietuvių klubo valdybos narys. Be jau minėtos "Apžvalgos", jis bendradarbiavo J.Vanagaičio redaguojamoje "Birutėje", "Lietuviškai vokiškame savaitraštyje" M.Ašmys paskelbė straipsnį "Lietuvių kultūra muziejuose", kuriame išvardintos pasaulio įstaigos ir organizacijos, kaupiančios ir eksponuojančios lietuvišką etnografinę medžiagą, "Pagalboje" išspausdino rašinį "Lietuvių skaitlius Prūsijoje". M.Ašmys bendradarbiavo ir kitoje Lietuvos bei JAV lietuvių spaudoje ("Aušrinėje", "Jaunime", "Lietuvos žiniose", "Vienybėje lietuvininkų"), kur dažnai pasirašydavo slapyvardžiais Alfa, Aš.M., Prūsietis M.A., Prūsų Lietuvos jaunikaitis. Per priverstinę studijų pertrauką (dėl kaulų džiovos) 1916-1917 metais tėviškėje parengė du praktinius lietuvių kalbos vadovėlius vokiškai kalbantiems žmonėms. 1918-ųjų pradžioje pasirodė vokiečių skaitytojams skirta M.Ašmio knyga "Lietuvos kraštas ir žmonės" ("Land und Leute in Litauen"), o 1919 metais žurnale "Litauen" - apžvalginis darbas "Lietuvos liaudies ūkis" ("Die Volkswirtschalt in Litauen"). Šiandien M.Ašmio knygos yra bibliografinė retenybė ir mokslininkų bei kolekcininkų itin vertinamos.
Pirmojo pasaulinio karo metais kaizerinė policija atidžiai sekė visus Mažosios Lietuvos visuomenės veikėjus, tarp kurių buvo ir M.Ašmys. 1917-aisiais Poviluose buvo daroma krata, seklius ypač domino M.Ašmio rankraščiai. Panašu, kad todėl jis 1917 metų rudenį skubiai išvyko į Berlyną, o 1918-ųjų ankstyvą pavasarį persikėlė į Lozaną Šveicarijoje. Čia lietuvių organizacijos jam suteikė pašalpą gydytis tuberkuliozės sanatorijoje. Kiek sustiprėjęs, jis parašė savo daktarato "Nusikaltimai Prūsų Lietuvoje" tezes, ruošėsi mokslų daktaro egzaminams. Tuo metu ir užsimezgė J.Eretui lemtinga pažintis ir draugystė su M.Ašmiu.
J.Eretas 1918 metais pradėjo dirbti Lietuvos informacijos biure Lozanoje ir kartu su M.Ašmiu leido informacinius biuletenius ir žurnalą "Litauen". M.Ašmio padedamas, pradėjo mokytis lietuvių kalbos, artimiau susipažino su Fribūro universiteto studentais lietuviais.
Įtempta M.Ašmio veikla ir liga pakirto sveikatą. 1918 m. lapkričio 22 d. jaunuolis užsikrėtė Šveicarijoje siautėjusiu ispaniškuoju gripu. Ligonio būklę dar labiau komplikavo lapkričio 30-ąją prasidėjęs ūmus plaučių uždegimas. Iš ligos patalo pakilti nebuvo lemta. Mirties akivaizdoje jis, pasikvietęs savo draugą J.Eretą, prašė vykti į jau nepriklausomą Lietuvą ir jį pavaduoti tėvynės ateities darbe. Kaip vėliau prisiminė J.Eretas (kalba, pasakyta Miunchene 1977 metų Lietuvos Nepriklausomybės dieną), jį išsikvietęs M.Ašmys sakė: "Žinok, Juozai, mirsiu... Suprask mano situaciją, jeigu aš mirsiu, prisiek, kad tu mano vietoj važiuosi į Lietuvą... Važiuok nors vieneriems metams ir liksi visą amžių!"
Prieš užgesdamas žiburys įžiebė naują žiburį: Šveicarijos sūnus nuėjo lietuvio išsvajotomis pėdomis. Ir ėjo ne vienerius metus, o visą gyvenimą, kol gimtajame Bazelyje, Šveicarijoje, 1984 m. kovo 13 d. pagal jo valią karstą uždengė lietuviška Trispalvė.
M.Ašmys mirė 1918 m. gruodžio 1 d. vakarą Lozanos apskrities Kantono ligoninėje. Vykdant jo priešmirtinį norą amžinojo poilsio atgulti gimtojo pamario žemėje, palaikai buvo laidojami specialiame karste.
Žymusis pamario lietuvis tebelaukia paskutinės kelionės. Kelionės į numylėtą, išsvajotą nepriklausomą tėvynę. Vydūnas, M.Jankus jau sugrįžo. Jie laukia bendražygio Mikelio Rambyno senosiose kapinaitėse...

Algimantas ZOLUBAS

© 2001 "XXI amžius"

 

 

Mikelis Ašmys

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija