Atnaujintas 2001 m. spalio 12 d.
Nr.77
(986)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Liudijimai
Ora et labora
Darbai
Gimtas kraštas
Atmintis
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai

Išgirsk Kristaus kvietimą ir irkis į gilumą...

Vilniaus Pal. J.Matulaičio parapijoje rugsėjo 22-ąją įvyko eilinė metinė šios parapijos konferencija. Jau tradicine tapusi parapijos tikinčiųjų šventė prasidėjo šv. Mišiomis bažnyčioje, kurias su kitais trimis kunigais aukojo klebonas kun. Virginijus Česnulevičius. Tikintiesiems jis sakė, jog ši diena - ypatinga ir didelė šventė visiems parapijiečiams, nes jie galės bendrauti ne tik pamaldose bažnyčioje, bet ir po jų, susibūrę jau Parapijos namuose į metinę konferenciją. Šios konferencijos tema "Irkis į gilumą" sutapo su tos dienos Evangelijos tema. Iliustruojant ir įprasminant šį teiginį, jau išvakarėse į bažnyčią buvo atvežta žvejų valtis su tinklais ir pastatyta prie laikino altoriaus. Klebono paklausti apie irklus, juos atvežę parapijiečiai išmintingai teigė, jog irklai - tai pačių parapijos narių gyvenimai, kuriais jie iriasi arba į gilumą, arba lieka seklumoje, jei irklai netikėtai sulūžta... Pamoksle kun. V.Česnulevičius priminė, jog nuo visų audrų ir neramumų šioje žemėje galime pabėgti tik sekdami Jėzų, nes Jis vienintelis gali būti mūsų tikrasis Gelbėtojas bei saugumo ir pasitikėjimo garantas, nes tik Jo mokymo gelmėse galime rasti Ramybę ir Tiesą bei Amžinąjį Gyvenimą. Tad ne veltui Kristus kviečia savo avis sekti paskui Jį.
Apie Dievo veikimą jų gyvenime kalbėjo patys parapijiečiai - šios šventės dalyviai. Jauni ir vyresnio amžiaus tikintieji atvirai dalijosi savo išgyvenimais, patirtais ieškant ryšio su Dievu, kalbėjo apie pasikeitusį gyvenimą Jį atradus. Buvo papasakota ir apie šeimyninio gyvenimo epizodus, patirtus jaučiant Dievo artumą. Apie Dievo tinklo veikimą pasakojo šeimų klubo nariai ir neseniai pakrikštytas jaunimo veiklos aktyvistas, kurio gyvenimas, susipažinus su šios parapijos krikščionimis, nušvito visai kita šviesa, kitokia tapo pagrindinių šio žmogaus gyvenimo vertybių samprata.
Vėliau kalbėjo visų parapijos dvasinės veiklos grupių vadovai ir atstovai. Po trumpos savo kalbos kiekvienas padėdavo į valtį po "gyvą žuvį", sužvejotą per metus... Tad ne nuostabu, jog, jiems baigus kalbėti, tinkle knibždėte knibždėjo didelių ir mažų "žuvų žuvelių".
Po šv. Mišių visi susirinkusieji buvo pakviesti tęsti šventės į Parapijos namų salę. Čia pirmiausia buvo atsisveikinta su ilgamečiu parapijos vargonininku Modestu Pitrėnu, sakralinės muzikos propaguotoju ne tik šioje parapijoje, bet ir visoje Lietuvoje. Mat jis išeina dirbti į B.Dvariono muzikos mokyklą. Išlydėdamas savo ilgametį bendradarbį ir gerą draugą, klebonas kun. V.Česnulevičius, įteikdamas dovanų dirigento lazdelę, teigė, kad nors šiai batutai paklus kitataučiai, tačiau pats jis turįs ir toliau paklusti Aukščiausiojo rankos mostui, t.y. Jo tvarkai ir įstatymams.
Jaudindamasis M.Pitrėnas kalbėjo apie savo darbą šioje parapijoje, nes čia prabėgo dešimt jo gražaus ir prasmingo darbo metų. Jis dėkojo atėjusiesiems atsisveikinti už kartu giedotą giesmę ir tylų susikaupimą maldoje, už šypsenas ir širdžių šilumą... susigraudinusioms "Jeruzalės dukroms" liepė neverkti ir negailėti, kad palieka šią paties Dievo palaimintą buveinę, nes ketina ir ateityje dažnai čia lankytis, o dvasia ir mintimis pasilikti su savo senaisiais bičiuliais. Beje, tarp senųjų bičiulių yra ir jį prie vargonų pakeitusi Lietuvos muzikos akademijos magistrantė Nora Grikštaitė. Prieš keletą metų jaunoji muzikė Vilniaus konservatorijoje baigė vargonų klasę, o vaikystėje savo balsą lavino, kartu su M.Pitrėnu dainuodama Lietuvos radijo ir televizijos vaikų chore, kuriam vadovavo A.Girdzijauskas.
Konferencijoje kalbėjęs kunigas Vidas prisipažino, jog, būdamas šalia šios parapijos klebono ir tikinčiųjų, nuolat mokėsi iš jų daugelio dalykų, vedančių į dvasinį tobulėjimą. Jo manymu, irtis į gilumą svarbu dėl dviejų dalykų: tam, kad galėtum patikėti Kristaus žodžiu ir kad sugebėtum mesti tinklus ir pamatytum tuos, kurie ateina, o atėję pasiliktų su lyderiais jau vienoje valtyje.
Pasak kunigo Vido, tai ypač svarbu mūsų dienomis, nes dar egzistuoja daug blogio ir tarpusavio nesusikalbėjimo, todėl žmonės turėtų nuolat augti dvasia - gryninti savo sąžinę, o tariant Evangelijos žodžiais - irtis į gilumą...
Šios parapijos kunigas Edvardas prisipažino, jog, nors kunigauja jau nuo 1985-ųjų, irtis į gilumą pradėjo tik dirbdamas Pal. J.Matulaičio parapijoje.
Vėliau vyko parapijiečių pokalbiai, kuriems temas parinko parapijos dvasinio mokymo aktyvistai. Svarstyta, ar sunku melstis ir kuo mes ne dievai, kaip mane "sužvejojo" Dievas, apie meilę ir gailestingumą, apie pasauliečio vietą parapijos Bažnyčioje, apie neįgaliųjų vietą Bažnyčioje, kaip aš iriuosi į gilumą, kokiais būdais garbinu Dievą.
Iš viso susibūrė 14 pavadinimų grupelių. Vienai iš jų - "Kaip mane "sužvejojo" Dievas" vadovavo pats klebonas
Išsiskirsčius po atskiras patalpas ilgai šiomis temomis kalbėta ir diskutuota. Vėliau prasidėjo agapė, o po jos vyko visų parapijoje veikiančių dvasinės veiklos grupelių pasirodymai.
Pirmiausia prisistatė jau senokai čia veikiantis šeimų klubas, kurio veikla remiasi prancūzų kunigo Denis Sonet pasiūlyta šeimų bendravimo programa. Klubo vadovė džiaugėsi, jog jų didžioji šeima pasipildė dar vienu nariu - naujagime Aiste, o didžiausias atradimas, jos teigimu, buvo tai, jog šio klubo nariai, būdami kartu, suprato, kad išties myli vieni kitus, kaip savo priesakuose mokė Jėzus Kristus. Įtraukę visus konferencijos dalyvius, klubo nariai šoko ratelį, džiaugdamiesi galimybe būti kartu, dainavo, "jog gyvenimas yra puikus"...
Galiausiai pasirodė ir Dvasinio tobulėjimo studijos nariai, į šią šventę kaip krikščioniškosios vienybės ir tvirtumo simbolį atnešę tvirtai surištą naujojo rugių derliaus pėdą su auksaspalvėmis brandžių javų varpomis. Dėkodami Dievui, kad atvedė į šį būrelį, žmonės dėjo savo kalbas, surašytas ant rugio stiebo pritvirtintuose rašteliuose, prašydami Aukščiausiojo, jog jų Tikėjimas, Viltis ir Meilė visada būti tokie tvirti, koks tvirtas ir skalsus yra tas pėdas, kurį iškūlus kepama Gyvybės duona kasdieninė...
Neliko nuošaly ir naujai susikūręs būrelis "Nazareto šeima". Šios grupelės atsiradimo idėja gimė parapijos Dvasinio tobulėjimo studijoje studijuojant lenkų teologo T.Daičerio knygą "Tikėjimo įžvalgos". Vilniuje ir parapijoje apsilankęs artimas šio kunigo bičiulis, kitas lenkų kunigas susitikime su parapijos aktyvistais pranešė, jog Lenkijoje šios knygos įtakoje jau veikia "Nazareto šeimos", kur žmonės praktiškai bando įgyvendinti šios knygos mokymo tiesas. Atsiradus vadovei, prieš metus ir Pal. J.Matulaičio parapijoje susibūrė jo pasekėjų būrelis. Kovą Lenkijoje vyko ir to sąjūdžio narių suvažiavimas. Pasak vadovės, šio judėjimo tikslas - tobulinti ir gerinti pasaulį taip, kaip mokė Jėzus Kristus ir savo knygoje rekomenduoja garsusis lenkų teologas T.Daičeris.
Grupelė "Tikėjimas ir šviesa", kurioje dalyvauja ir neįgalieji, parodė religinę improvizaciją, vaizduojančią Jėzų Kristų, mokantį žmones tikėjimo tiesų prie Genezareto ežero. Dalyvavo ir jaunimo grupė kodiniu pavadinimu KGB (kad geriau būtų).
"Mes esame Dievo pastebėtos, todėl turime puikią galimybę bendrauti ne tik su Kristumi, bet ir su daugeliu žmonių", - teigė "Trečiadienio jaunimo" grupės močiutės.
Kalbėjo ir Anoniminių alkoholikų grupės atstovė, kažkada turėjusi rimtų problemų ne tik dėl alkoholio, bet patyrusi ir kitokių sunkių gyvenimo išbandymų. Atėjus į šią grupę, tartum savaime viskas jos gyvenime ėmė keistis į gerąją pusę, nes tam, jos manymu, didelę įtaką turėjo suartėjimas su Dievu, atgaivinant senąsias religines tradicijas ir netgi aplankant šventąsias vietas. Į šį būrelį gali ateiti kiekvienas, kas savarankiškai nesugeba susidoroti su svaigalų pagunda. Mat čia susirenka žmonės, turintys problemų dėl alkoholio, ne tik iš Vilniaus, bet ir visos Lietuvos, o kartais apsilanko ir iš kitų valstybių - Lenkijos, JAV.
Baigdamas šią įsimintiną ir prasmingą šventę, klebonas kun. V.Česnulevičius kvietė visus parapijiečius būti vieningus ir varge, ir džiaugsme, tapti tikrais savos aplinkos šeimininkais, tausoti bendrą parapijos turtą kaip savo, visada ir visur žiūrėti tvarkos aplink save, taip pat ruoštis lapkričio 10 dieną vyksiančiai parapijos atstovų kelionei prie Aušros Vartų.

Danutė STASIŪNAITĖ

Vilnius

© 2001 "XXI amžius"

 

 

Parapijos šventės akimirka

Kun. Virginijaus ČESNULEVIČIAUS nuotrauka

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija