Atnaujintas 2001 m. spalio 12 d.
Nr.77
(986)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Liudijimai
Ora et labora
Darbai
Gimtas kraštas
Atmintis
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai

Nusikaltėlių išpuoliai prieš Lenkijos bažnyčias skatina rūpintis jų saugumu

Po padažnėjusių nusikaltėlių išpuolių prieš dvasininkus ir maldos namus Lenkijos policija pradėjo vykdyti specialią šalies katalikų parapijų apsaugos programą.
Lenkijos vyskupų konferencijos sekretoriato pareigūnas Janas Drobas sakė, kad Bažnyčios vadovai ypač laukia policijos paramos siekiant apsaugoti XV ir XVI amžiuje statytas medines bažnyčias. Jose laikomos vertingos statulos, skulptūros bei kryžiai, kuriuos nesunku pavogti, šios vertybės gali nukentėti per tyčinį gaisrą. "Vagys žino, kad šiose provincijos bažnyčiose yra daug meno vertybių, bet jos menkai saugomos, nes parapijos neturi sudėtingos ir brangios saugumą garantuojančios aparatūros, - sakė J.Drobas Ekumeninei žinių agentūrai. - Pagrindinė problema - plėšikai grobia viską, ką gali, per daug nesirinkdami."
Rugsėjo mėnesį Lovičio vyskupas Aloyzas Oršulikas pagrasino, jog ekskomunikuos vagis, kurie pagrobė katedroje esančios Dievo Motinos skulptūros karūną, jeigu jie karūnos negrąžins ir neatliks atgailos. Karūna taip ir nebuvo grąžinta, o vyskupas, kaip pranešė Lenkijos televizija, nusamdė privatų detektyvą, pažadėjęs už karūnos suradimą sumokėti 2,5 tūkst. dolerių - daugiau, nei verta pati karūna.
Nauja policijos kampanija atspindi išaugusį susirūpinimą devynių tūkstančių Lenkijos katalikų parapijų saugumu, nes, kaip rodo nusikaltimų statistika, per paskutinius dešimt metų ginkluotų nusikaltėlių išpuolių prieš lenkų parapijas padaugėjo net keturis kartus. "Plėšikai žino, kad vienišas senas kunigas zakristijoje labai smarkiai nesipriešins, - aiškino Lenkijos policijos centrinės būstinės atstovas spaudai inspektorius Pavelas Biedziakas. - Tie, kurie užpuldinėja parapijas, yra primityvūs banditai ir net nesupranta, kad nesvarbu, kiek pinigų yra surenkama per pamaldas, kunigai mažai jų pasilieka savo namuose. (...) Kunigų namai, klebonijos yra atviros lankytojams ir sunku įsivaizduoti, kad būtų kitaip. Tačiau mes esame susirūpinę jų saugumu ir norime padėti tai pasiekti."
Praėjusią vasarą Odrovazeko vietovėje, savo namuose, buvo rastas plėšikų subadytas ir pasmaugtas 71 metų kunigas Tadeušas Kviečienis. Jį liepos 12 dieną, mirusį kraujo klane, rado parapijos vargonininkas. Policija pasiūlė sumokėti už informaciją apie kunigo žudikus. Pagal gautus duomenis buvo suimti du vyrai ir dvi moterys nuo 16 iki 27 metų amžiaus. Maždaug tuo pat laiku Lenkijoje, savo namuose, buvo apiplėšti kiti trys kunigai, apvogtos bažnyčios, pagrobti renesanso bei baroko stiliaus kryžiai ir skulptūros.
Jaunas, 18 metų nusikaltėlis buvo suimtas dėl plėšikavimo Tarnovo bažnyčioje, kitas 19-metis sučiuptas, kai bandė išplėšti parapijos seifą Čiezkovicuose. Buvo įsiveržta į dviejų parapijų klebonijas netoli Bžesko. Neapdraustų XVII amžiaus kryžių ir statulėlių rinkinys pavogtas iš Vloščiovos bažnyčios. Iš Skzinsko bažnyčios pagrobta XV amžiaus Dievo Motinos statula, kuri vėliau buvo grąžinta. Be plėšikavimų ir vagysčių, praėjusią vasarą Lenkijoje pasitaikė ir vandalizmo bei bažnyčių ir kapinių išniekinimo atvejų. Įsilaužėliai Gdansko bažnyčioje paliko ant sienos užrašus: "Kunigai yra vagys" ir "Bažnyčia yra visuomenės parazitas". Dobroslove buvo iki pamatų sudeginta XVI amžiaus bažnyčia, o Radomo bažnyčia buvo išniekinta satanistiniais užrašais.
Oficialūs policijos ir valdžios pareigūnai neigia, kad ši išpuolių prieš parapijas banga atspindi antibažnytinių nuotaikų stiprėjimą Lenkijoje, vienoje iš katalikiškiausių Europos šalių. Iš 39 mln. Lenkijos gyventojų 95 proc. teigia esantys katalikai. Valdant komunistams, katalikų kunigai, kurių Lenkijoje yra 25 tūkstančiai, priklausė turtingiausiam socialiniam sluoksniui. Po komunistų režimo žlugimo pradėjus rinkos ekonomines reformas, dvasininkų pajamos smarkiai sumažėjo. 1999 metais vykęs Lenkijos Bažnyčios nacionalinis sinodas perspėjo dvasininkus vengti "prabangaus gyvenimo būdo", ragino siekti "visiško skaidrumo tvarkant parapijų finansus".
Pagal Lenkijos policijos nusikaltimų prevencijos programą "Saugi parapija", pareigūnai susitiks su nedidelių miestų ir kaimų parapijų klebonais, kurie gyvena vieniši, ir aiškins bendrus saugumo principus. Programa bus koordinuojama su vyskupijomis, kurios ragins dvasininkus įsigyti signalizacijos įrangą ir kitaip pasirūpinti saugumu.

ENI

© 2001 "XXI amžius"

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija