Atnaujintas 2001 m. spalio 12 d.
Nr.78
(987)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Valstybė ir Bažnyčia
Susitikimai
Kultūra
Žiniasklaida
Žvilgsnis
Nuomonės
Lietuva
Lietuva. Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai

Rūmai - kokių valdovų?

Lietuvai atgavus nepriklausomybę 1990 metais, tauta atsiduso ir pradėjo laisvai kvėpuoti. Nelengva buvo išsivaduoti iš per 50 metų bruktos okupantų galvosenos. Dar V.Kudirka rašė, jog lietuviai per 120 caro valdymo metų, beveik penkias generacijas, buvo įtikinėjami, kad jie be caro negalės gyventi, tad nenuostabu, kad, vienam carui mirus, kartais ir Lietuvos kaimo žmogus nubraukdavo ašarą. Be to, lietuviui buvo net bažnyčioje sakoma, kad ponas iš Dievo, vadinasi, Dievo siųstas valdyti mužikų. Toks "valdymo" kompleksas susiformavo per svetimųjų valdymo metus. Tad ir dabar lietuvis, išgirdęs apie bandomus atstatyti Valdovų rūmus, pasijaučia nejaukiai, nenori prieštarauti, bet giliai širdyje susimąsto:"Kokiems valdovams tie rūmai statomi?"
Valdžiai, kokia ji bebūtų, kad ir "Dievo siųsta", pavaldiniai visuomet ras priekaištų ir nusiskundimų. Žiniasklaidoje teko skaityti, kad terminas "valstybės valdininkai" keičiamas į "tarnautojai". Tai vis bandymai valdymo komplekso atsikratyti, jo vengti. Tad ir Valdovų rūmų atstatymas Vilniuje neturi didelio populiarumo, bet tylima, nes tam daro įtaką žiniasklaida. Užsienio lietuviai pirmieji suskato juos atstatyti, savo vardams įamžinti net komitetą finansams telkti subūrė, vartus pastatė. Kaip dabar čia pradėsi šiauštis lyg tas Pilypas iš kanapių?


Valdovų rūmus reikia atstatyti

Pastaruoju metu daug kalbama apie Valdovų rūmus, bet konkrečiai beveik nieko nedaroma. Todėl norėčiau patarti.
Žiniasklaidos duomenimis, Lietuvoje yra bene 230 tūkst. valdininkų (įskaitant miestų ir rajonų tarnautojus). Premjeras ir Vyriausybė galėtų parodyti pavyzdį, paremdami dosnia auka, ir paprašyti pasiturinčių žmonių ir visų įstaigų valdininkų (tarnautojų) paaukoti per metus 100 litų. Taip būtų galima surinkti 23 milijonus litų. Tai būtų gera pradžia.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija