Atnaujintas 2001 m. spalio 24 d.
Nr.80
(989)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Susitikimai
Darbai
Žiniasklaida
Atmintis
Likimai
Kryžkelės
Pozicija
Atmintis
Aktualijos
Nuomonės
Lietuva
Lietuva. Pasaulis
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai

Bioterorizmo grėsmė

Biologinio terorizmo baimė apėmė ne tik JAV, bet ir kitas valstybes. Jau pasirodė pranešimų, kad vieno Kenijos verslininko keturių asmenų šeima, gavusi laišką su paslaptingais milteliais, susirgo juodlige.
Kasdien gaunami nauji pranešimai iš įvairių JAV vietų. Jau užregistruota per 40 juodligės užkrato nešiotojų. Panika apėmė ne tik paprastus žmones, bet ir JAV įstatymų leidėjus - Senatą ir Atstovų rūmus. Daugiau kaip 20 JAV Senato demokratų daugumos lyderio Tomo Dešlo aparato darbuotojų tapo užkrato nešiotojais, gavus laišką su juodligės sukėlėjų bakterijomis. Specialistai nustatė, kad tame laiške buvo labai stiprios bakterijos. Atstovų rūmų darbas buvo nutrauktas beveik savaitei. JAV valdžia paskelbė skirianti milijoną dolerių premiją už informaciją apie tokių pavojingų siuntų siuntėjus.
Pasaulio spauda vis dažniau rašo, kad juodligės bakterijos galėjo atsirasti tik iš buvusios Sovietų Sąjungos bakteriologinio ginklo arsenalų. Apie tai prasitarė ir vyriausiasis Rusijos sanitarijos gydytojas. Rusijos televizijos TV-6 laidoje jis pareiškė, jog sovietų bakteriologinio ginklo gamyboje ir specialiose laboratorijose dirbo 60 tūkst. žmonių. Daugelis jų liko be darbo ir neturi jokių pragyvenimo šaltinių. Todėl visai galimas dalykas, kad teroristai galėjo jais pasinaudoti. Apie tai, kad juodligės sukėlėjų atsiuntę žmonės turėjo labai geras technines galimybes, pareiškė Cheminių ir biologinių ginklų instituto atstovas Maiklas Pauersas iš JAV.
Aukšti Jungtinių Valstijų pareigūnai, jau nekalbant apie spaudą ir televiziją, reiškia didžiulį susirūpinimą dėl galimo teroristų antpuolio panaudojant biologinį ginklą. Netgi Pasaulio sveikatos apsaugos organizacija oficialiai įspėjo valstybes, pritariančias Jungtinių Valstijų ir Anglijos karinei operacijai Afganistane, apie galimą biologinio ir cheminio terorizmo pavojų. Kai kurie mokslininkai ir ekspertai pažymi, kad bioterorizmas gali būti nukreiptas ne tik prieš žmones. Galima užkrėsti gyvulius, pasėlius. Vyriausiasis Rusijos sanitarijos gydytojas Genadijus Oniščenka prisipažino, kad jam iki šiol neaišku, dėl ko prieš kurį laiką kilo labai neaiški karvių ligos epidemija Anglijoje. Buvo sunaikinta daugybė galvijų, o šalis patyrė milžiniškų nuostolių.
JAV žvalgybos specialistai teigia, kad teroristai turi biologinį ir cheminį ginklą. Įvairios bombos ir sviediniai, prikimšti, maro, juodligės, raupsų bakterijų, teroristų arsenaluose atsirado iš Sovietų Sąjungos armijos sandėlių. Dabar iš jų galima nusipirkti net kreiserį. Apie tai dar 1992 metais pranešė pabėgęs į Jungtines Valstijas slaptos sovietų įmonės "Biopreparat" direktoriaus pavaduotojas Kenas Alibekovas. Jo pranešimas ir vėliau pasirodžiusi knyga sukėlė Amerikoje ir pasaulyje sprogusios bombos įspūdį. K.Alibekovas atskleidė, kad milžiniškos šio velniško ginklo atsargos yra jau subyrėjusioje Sovietų Sąjungoje. Jis taip pat nurodė, kokios yra to ginklo rūšys ir kur jos gaminamos bei sandėliuojamos. Pavyzdžiui, vienoje Aralo jūros saloje iki šiol yra biopoligonas, užterštas juodlige, Rusijoje vadinama Sibirskaja jazva. Jekaterinburge mirė 66 žmonės, užsikrėtę virusu, "pabėgusiu" iš labai slaptos laboratorijos, esančios pačiame miesto centre. Maskva pateko į labai nepatogią padėtį, kai apie tai sužinojo tarptautinė visuomenė. Oficialioji valdžia melavo iki paskutinės dienos ir teigė, kad tie žmonės mirė apsinuodiję maistu.
Kaip šiomis dienomis K.Alibekovas pasakojo Rusijos žurnalistui V.Kozlovskiui, dirbančiam Niujorke, Sovietų Sąjungos biologinio ginklo programa buvo grandiozinė ir savo apimtimi, ir įvairiausių mirtį nešančių ligų bakterijų skaičiumi. Šio ginklo gamyklos buvo sujungtos į "gamybinį susivienijimą" "Biopreparat" ir priklausė Gynybos ministerijai. Oficialiai buvo teigiama, kad šios gamyklos gamina antibiotikus ir biopesticidus. Žinoma, gamino ir juos, bet pagrindinis dėmesys buvo skiriamas maro, bruceliozės, juodligės, raupsų bakterijų gamybai. "Produkcija" buvo pakuojama į specialias bombas ir sviedinius, kasetines bombeles ir raketų galvutes. Vadinamasis virusologijos centras Zagorske (dabar - Sergijaus Pasadas) nuolat tobulino virusinio ginklo gamybą. Tuo pačiu užsiėmė (tikriausiai užsiima ir dabar) bakteriologinio ginklo gamyklos Kirove ir Sverdlovske. Pastarajame buvo įkurtas vadinamasis "19-asis miestelis". Pasak K.Alibekovo, Kirovo specialiuose bunkeriuose saugoma 20 tonų maro sukėlėjo, o Sverdlovske pagaminta 200 tonų juodligės, raupų bakterijų prikimštų bombų ir šaudmenų.
Tiesa, dar valdant B.Jelcinui buvo užsiminta, kad šios milžiniškos bakteriologinio ginklo atsargos bus sunaikintos, tačiau labai greitai tos kalbos nutilo.
Kad į biologinio ginklo panaudojimą Jungtinėse Valstijose žiūrima labai rimtai, rodo tai, jog visoms amerikiečių ambasadoms įsakyta nedelsiant apsirūpinti vakcinomis prieš juodligę.
Sunku net įsivaizduoti, kokia panika kiltų JAV ir visame pasaulyje, jeigu teroristai fanatikai panaudotų biologinį ginklą. Deja, taip gali atsitikti, nes tuo ginklu disponuoja ne tik teroristinės organizacijos, bet ir tokios nenuspėjamos valstybės kaip Iranas, Irakas, Libija, Šiaurės Korėja. Jos beveik atvirai remia teroristus, ir niekas negali žinoti, kas šaus į galvą Irano mulai ar Irako diktatoriui S.Huseinui.

Petras KATINAS
"XXI amžiaus" apžvalgininkas

© 2001 "XXI amžius"

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija