Atnaujintas 2001 m. spalio 26 d.
Nr.81
(990)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Ora et labora
Darbai
Šeima
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis
Paskutinis puslapis


ARCHYVAI

2001 metai

Lietuvos karo akademijoje atidaryta koplyčia

Spalio 19-ąją Lietuvos karo akademijoje iškilmingai atidaryta pirmoji šalies kariuomenės koplyčia, kurią palaimino Šventosios Romos Katalikų Bažnyčios kardinolas, Vilniaus arkivyskupas metropolitas Audrys Juozas Bačkis.
Šv. Mišių aukojimo ceremonija vyko giedant Karo akademijos vyrų chrorui "Kariūnas". Choras atliko Leonido Abariaus Mišias šv. Teresės garbei, savo kūrybos giesmes giedojo Alytaus šv. Kazimiero bažnyčios vargonininkė Rima Vaickelionytė.
Idėja atkurti kapeliono instituciją Lietuvos karo akademijoje viršininkui plk. Algiui Vaičeliūnui brendo jau seniai. Kariūnai tarp Akademijos sienų praleidžia ketverius metus, turi daug ir intensyviai dirbti, todėl patiria ir silpnumo, nevilties akimirkų.

Iškilmėms vadovavo Vilniaus arkivyskupas metropolitas, kardinolas Audrys Juozas Bačkis


Pristatyta Sibiro lietuvaičių maldaknygė

Vilniaus Šv.Kazimiero (Jėzuitų) bažnyčios salėje rugsėjo 29-ąją buvo pristatyta Sibiro lietuvaičių maldaknygė "Marija, gelbėk mus". Renginį pradėjęs kun. Jonas Kastytis Matulionis paprašė aktorės Alvydos Čepaitytės paskaityti pagrindinę maldaknygės maldą. Po jautraus ir išraiškaus skaitymo, kuris padėjo klausytojams pajusti susikaupimo nuotaiką, kun. J.K.Matulionis papasakojo apie maldaknygės atsiradimą ir jos paplitimą.
Kun. prof. Kęstutis Trimakas prisiminė, jog pirmosiomis kunigystės dienomis Jungtinėse Amerikos Valstijose originalią maldaknygę turėjo su savimi. Parodydavo žmonėms, paaiškindavo ir padėdavo ją ant altoriaus. Kunigas buvo įsitikinęs, kad tose šv.Mišiose buvo aukojamos tremtinių aukos kartu su Išganytojo ir jose dalyvavusiųjų aukomis, nes maldaknygės šv.Mišių įžangoje Adelė Dirsytė meldėsi: "Ir šioje valandoje kunigas lenkiasi prieš Tavo altorių, Viešpatie, už visą pasaulį, taip pat ir už mane (...) Prie Tavo didžiausios aukos, prie visų Šventųjų Bažnyčios iždan sudėtų nuopelnų, priimki ir mano kančias..."
Kodėl ši maldaknygė paplito? Kodėl kitataučiai domėjosi mūsų tremtinių maldaknygėle, kodėl ją vertė, skaitė ir iš jos meldėsi? Kun. prof. K.Trimakas į šiuos klausimus atsakė remdamasis trijų hierarchų pasisakymais, parašytais vertimų įvaduose: "Į tai geriausiai galėtų atsakyti tų kraštų hierarchai, kurie, įsijautę į maldaknygės prasmę ir reikšmę, parašė įvadus savo tautos žmonėms".


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija