Atnaujintas 2001 m. spalio 26 d.
Nr.81
(990)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Ora et labora
Darbai
Šeima
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis
Paskutinis puslapis


ARCHYVAI

2001 metai

Imperijos griuvėsiuose, 30

Daugiau pavogsi - mažiau sėdėsi

Šiomis dienomis Maskvos teismas paskelbė nuosprendį Valentinui Kovaliovui, apkaltintam kyšininkavimu ir valstybės lėšų grobstymu. V.Kovaliovas, kaip įrodyta teismo procese, pasisavinęs mažiausiai pusę milijono dolerių, nuteistas devyneriems metams kalėti lygtinai. Rusijos spauda daug dėmesio skyrė šiai bylai, nes V.Kovaliovas - buvęs teisingumo ministras! Kaip pranešama, V.Kovaliovas į teismo posėdį, kuriame turėjo būti paskelbtas nuosprendis, atvyko prabangiu automobiliu ir puikiai nusiteikęs. Eksministras gerai žinojo, kad sėdėti už grotų nereikės, nes Rusijoje dar nebuvo atvejo, kad tokio rango valdininkas, nesvarbu, kiek milijonų pavogęs, būtų atsidūręs kalėjime. Nepaliaujama stebėtis, kaip galėjo atsitikti, kad buvęs teisingumo ministras išvis atsidūrė teisme. V.Kovaliovas ir keli jo advokatai, dar nė neprasidėjus teismo procesui, pareiškė, kad byla yra ne kriminalinė, o politinė. Matyt, todėl ir buvo paskelbtas toks keistas nuosprendis. Žurnalistai puolė į Rusijos Aukščiausiąjį Teismą. Ten jiems buvo paaiškinta, kad teismas atsižvelgė į tai, jog buvęs ministras niekada anksčiau nebuvo traukiamas baudžiamojon atsakomybėn ir apskritai buvo lojalus, mokėjęs valstybei mokesčius pilietis... Po šio Maskvos teismo nuosprendžio Rusijos žiniasklaidoje pasipylė serija straipsnių apie tai, kokiomis kalėjimo ir lagerio bausmėmis baudžiami ne tokie, kaip eksministras, o "žmonės iš gatvės". Štai Kemerovo srities gyventojas Aleksejus Koziris, pasisavinęs paliktą rankinę vakarinėje mokykloje, buvo pripažintas kaltu kaip valstybinės nuosavybės grobstytojas ir praleis lageryje šešerius metus. Rusijos prezidento malonės klausimų valdybos viršininkas R.Civiliovas paaiškino, kad teisingumo ministras atsisakė pakeisti nuosprendį, nes jis - teisingas. Krasnodaro krašto gyventojas Michailas Zemliakinas nuteistas kalėti ketverius metus už tai, kad pavogė 100 rublių, o Jelena Benčiuk iš Karaliaučiaus praleis nelaisvėje penkerius metus ir tris mėnesius už tai, kad iš parduotuvės bandė pavogti maisto produktų, įvertintų 500 rublių. Teismas visiškai neatsižvelgė į tai, kad moterį padaryti šį nusikaltimą privedė skurdas ir badas.
Rusijos teismų "humaniškumo" atvejis eksministro V.Kovaliovo atžvilgiu toli gražu - ne vienintelis. Neseniai du aukšti Rusijos vyriausybės pareigūnai J.Byčkovas ir I.Moskovskis už "pagalbą" firmai "Golden ADA", išvežant į užsienį 180 milijonų dolerių, buvo nuteisti kalėti po trejus metus, bet, pritaikius amnestijos įstatymą, buvo paleisti teismo salėje.
Na, o garsusis finansų magnatas Borisas Berezovskis jau ne kartą viešai pareiškė, kad daug mėnesių besitęsianti "Aerofloto" byla dėl išgrobstytų 252 milijonų dolerių yra politinis užsakymas. Dėl to kaltinamajame akte beliko straipsnis, pagal kurį daugiausia galima gauti du mėnesius kalėjimo...
Beje, Vidaus reikalų ministerijos aukšti pareigūnai, kuriems pavyo išaiškinti buvusio teisingumo ministro V.Kovaliovo machinacijas, guodžiasi tik tuo, kad konfiskuota dalis buvusio ministro turto, įsigyto už pavogtus pinigus.
Dabar visas Sankt Peterburgas atidžiai seka buvusio Valstybės Dūmos deputato Jurijaus Šutovo bylą. Jis kaltinamas organizavus nusikaltėlių gaują, nužudžiusią keliolika žmonių. J.Šutovas yra parašęs šmeižikišką knygą apie buvusį Sankt Peterburgo gubernatorių Anatolijų Sobčiaką, kuris dėl to turėjo bėgti iš Rusijos į Paryžių. Kaip teigė A.Sobčiako našlė Liudmila Narusova, neabejojama, kad žudikų gaujos organizatorius nebus nuteistas, nes jau pateikė teismui labai teigiamas Rusijos Valstybės Dūmos pirmininko G.Selezniovo ir Sankt Peterburgo gubernatoriaus V.Jakovlevo pasirašytas charakteristikas.

Petras KATINAS
"XXI amžiaus" apžvalgininkas

© 2001 "XXI amžius"

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija