Atnaujintas 2001 m. lapkričio 2 d.
Nr.83
(992)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė šiandien
Ora et labora
Atmintis
Laikas
Laikas ir žmonės
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis
Paskutinis puslapis


ARCHYVAI

2001 metai

Radikalūs struktūriniai pasikeitimai Olandijos vyskupijose

Sumaniusi radikalų kurso pakeitimą, Olandijos didžiausia katalikų Utrechto arkivyskupija planuoja atsisakyti Katalikų Bažnyčioje įprastos parapijų struktūros ir ją pakeisti pastoracinėmis komandomis, kurios aptarnautų parapijų grupes.
Ekumeninės žinių agentūros pranešime sakoma, kad arkivyskupijos vadovai dekanatams ir parapijoms išsiuntinėjo brošiūras su numatytų pakeitimų projektu, kuriame teigiama, jog tradicinė parapija daugiau "nebegali tinkamai atsiliepti į šiuolaikinių tikinčiųjų poreikius ir problemas". Kaip manoma, pagrindinė svarstomos restruktūrizacijos priežastis yra ta, kad Utrechto arkivyskupijoje, kaip ir kitose Olandijos diecezijose, labai sumažėjo dvasininkų ir praktikuojančių tikinčiųjų.
Olandijoje parapinis Bažnyčios modelis buvo įvestas palyginti neseniai, 1853 metais, kada šalyje buvo atstatyta katalikų episkopalinė hierarchija. Parapijos yra Katalikų Bažnyčios tradiciniai administraciniai vienetai, kurie remiasi principu, kad miesto ar kaimo tikinčiųjų bendruomenei vadovauja kunigas klebonas. Planuojama, kad naujas pastoracines grupes, skirtas aptarnauti kelioms bendruomenėms, sudarys mažiausiai keturių tipų pastoraciniai darbuotojai, kurie bus atsakingi už katekizavimą, socialinius ir labdaros darbus, evangelizaciją ir liturgiją.
Pastoraciniais darbuotojais galės būti atitinkamai pasirengę vyrai arba moterys ir tik liturginiu darbuotoju bus kunigas, vadinasi, vyras, nes Katalikų Bažnyčioje sakramentiniai kunigystės šventimai yra teikiami tik vyrams. Dvasininkui teliks tik rūpintis liturginiu gyvenimu, kurio svarbiausia dalis - Eucharistijos šventimas. Dirbdamas pastoracinėje komandoje, kunigas taip galės rūpintis regionu, apimančiu kelias parapijų bendruomenes. Dabar klebonas yra atsakingas už visas parapijos gyvenimo sritis, o padarius struktūrinius pakeitimus, jo atsakomybė, kaip minėta, gerokai sumažės, nes likusiems pastoracinio darbo barams vadovaus kiti komandos nariai.
Utrechto arkivyskupija numato šių reformų planus kartu su pastoraciniais darbuotojais svarstyti maždaug vienerius metus ir struktūrų pertvarkymą pradėti 2002 metų rudenį. Olandijos pastoracinių darbuotojų asociacijos pirmininkas Žakas Vlaras, duodamas interviu šalies žinių agentūrai ANP, sveikino numatomus radikalius pakeitimus, kurie, jo manymu, atitinka susidariusias naujas parapijų sielovados sąlygas.
Dvasinių pašaukimų ir praktikuojančių tikinčiųjų vis mažėja liberalumu garsėjančioje Olandijos katalikų bendruomenėje. Tokia padėtis ir kitas šalies vyskupijas paskatino svarstyti esminį restruktūrizavimą. Taip Hertogenbošo vyskupijos 365 parapijos bus pertvarkytos į 150 pastoracinių vienetų. Kiekvieno tokio struktūrinio vieneto vienoje centrinėje bažnyčioje vyks pagrindinės liturginės pamaldos. Kitos bažnyčios turės koplyčių statusą ir jose galės būti rengiamos proginės - santuokų ar laidotuvių - apeigos. Kai kurios nenaudojamos bažnyčios bus uždarytos. Rermondo vyskupijoje taip pat vyksta esminė reorganizacija: parapijos jungiamos į grupes, kuriose dalijamasi vienu kunigu ir vyksta glaudus bendradarbiavimas.

ENI

© 2001 "XXI amžius"

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija