Atnaujintas 2001 m. lapkričio 9 d.
Nr.84
(993)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Ora et labora
Darbai
Gimtas kraštas
Atmintis
Žvilgsnis
Aktualijos
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai

Lietuvos konservatorių ir Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos susitarimas

Kaip prisimename, Tėvynės sąjunga (Lietuvos konservatoriai) į praėjusios kadencijos Seimo rinkimus ėjo sudarę koaliciją su Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjunga. Po rinkimų pirmą kartą Seimo istorijoje sudaryta šių politinių jėgų bendra frakcija. Bendradarbiavimas pasiteisino. Kaip tęstinumo patvirtinimas, pasirašytas abiejų partijų susitarimas dėl tolesnės veiklos. Šis dokumentas buvo rengiamas du mėnesius. Susitarimui pritarė neseniai Kaune įvykęs LPKTS politinės tarybos valdybos posėdis. Konservatoriai susitarimą patvirtins lapkričio pabaigoje įvyksiančioje konferencijoje. Susitarimas numato trejų metų politinį bendradarbiavimą.
Susitarime pabrėžiama, jog abi partijos rems tą patį kandidatą į prezidentus, per savivaldybių rinkimus sudarys bendrus sąrašus, stengsis, kad per rinkimus nebūtų skaidomi rinkėjų balsai. Artėjant 2004 metų Seimo rinkimams, bus sudaromas bendras kandidatų sąrašas.
Tariamasi su mažesnėmis centro dešinės partijomis, kurios taip pat susivienijo dėl to paties kandidato į prezidentus rėmimo.
Apie tai buvo kalbėta spalio 29-ąją Seime vykusioje spaudos konferencijoje. Tačiau ne tik apie tai. Aptartos ir kitos aktualijos. LPKTS pirmininkas, Seimo narys Povilas Jakučionis sakė, jog jie priėmę pareiškimą dėl Valdovų rūmų atkūrimo. Anot prelegento, triukšmą dėl Valdovų rūmų atkūrimo vieni sukėlė dėl nežinojimo, o kiti - siekdami politinių dividendų. "Norim, kad nebūtų pakeistas pernai Seime priimtas dokumentas. Nedelsiant rūmų liekanas reikia atverti viešai ekspozicijai, jas užkonservuoti. Tokia būtų pradžia", - teigė prelegentas. P.Jakučionis išsakė ir savo vadovaujamos partijos poziciją dėl KGB rūmų paskirties. "Tai turėtų būti tautos netekčių, kovojant už laisvę, memorialas. Užuomazga padaryta: čia saugomi archyvai, dirba daug genocido tarnybų. Jei bus draskoma ši memorialo užuomazga, būsime priversti aktyviai protestuoti. Gavę šiuos rūmus, teismai nedaug telaimėtų, nes visi vis tiek čia netilptų", - sakė P.Jakučionis.
Seimo narys prof. Vytautas Landsbergis aptarė dviprasmišką Rusijos politiką, kurioje pastebimi nauji žingsniai. Rusija išgyvena socialinę, ekonominę, moralinę krizę, po keletą mėnesių neišmokamos algos dirbantiesiems. Tolimuosiuose Rytuose nuo Baikalo iki Japonijos jūros gausėja kinų, jų ten priskaičiuojama iki trijų milijonų. Demografinė krizė prasidėjo ir Rusijoje. Į ją kviečiami sugrįžti rusai iš kitų šalių. "Kursk" tragedija parodė techninę ir moralinę Rusijos degradaciją. Melavo aukščiausi karo vadai. Teroro akivaizdoje reiškiasi dviveidystė. Viena vertus, V.Putinas sakosi smerkiąs terorizmą, antra vertus, demonstruoja draugystę su Šiaurės Korėja, Iraku, Iranu - pavojingomis valstybėmis. Tuo tarsi norima pagrūmoti Vakarams: "Jei mūsų neklausysite, draugausime su šitais". Berlyne V.Putinas prisipažino: "Dėl terorizmo kalti mes visi". Vadinasi, Rusija turi daugybę informacijos dėl organizuoto terorizmo. V.Landsbergis sakė: "Gal Rusija padarys ar jau padarė apskaičiuotą savo sprendimą. Tolimesni įvykiai tai parodys".

Aldona KAČERAUSKIENĖ

© 2001 "XXI amžius"

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija