Atnaujintas 2001 m. lapkričio 16 d.
Nr.86
(995)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Ora et labora
Susitikimai
Gimtas kraštas
Atmintis
Mums rašo
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai

Lenkijos prezidento veto įskaudino Bažnyčią

Lenkijos prezidentas Aleksandras Kvašnievskis dar kartą parodė savo politinės genetikos komunistines šaknis: nepaisydamas Bažnyčios vadovų perspėjimų, spalio mėnesį jis vetavo dar praėjusios kadencijos seimo priimtą įstatymą, kuris būtų uždraudęs prekybą sekmadienį, kaip tai įprasta daugelyje Europos Sąjungos šalių.
"Šis veto prieštarauja Dekalogui ir mūsų tautos šimtmečių senumo tradicijoms, - sakė Lenkijos episkopato atstovas santykiams su žiniasklaida kunigas jėzuitas Adamas Šulcas. - Tai nepadės katalikams, ypač tiems, kurie dirba prekybos centruose, išlaikyti sekmadienio sakralinį pobūdį. Jie bus verčiami tą dieną dirbti."
Seimas, kuriame iki rugsėjo pabaigoje vykusių rinkimų vyravo dešiniosios partijos, buvo patvirtinęs Darbo kodekso pataisą, kuri apribojo parduotuvių darbą sekmadienį ir leido tik nedidelių prekybos taškų būtinus patarnavimus. Kunigas A.Šulcas sakė, jog prezidento veto prieštarauja Europos Sąjungos normoms, ir paneigė tvirtinimus, kad šis draudimas būtų pabloginęs šalies valstybės biudžeto padėtį ir padidinęs nedarbą.


Imperijos griuvėsiuose, 32

Nebėra kur

Neseniai Kauno rajono savivaldybėje lankėsi Baltarusijos ambasadorius Lietuvoje Vladimiras Gorkunas, kuris skundėsi rajono merui P.Mikelioniui ir tarybos nariams, jog Lietuvos žiniasklaidoje pateikiamas iškreiptas Baltarusijos ir jos prezidento įvaizdis. V.Gorkunas teigė, kad Baltarusijoje irgi vyksta reformos. Jis pasigyrė, jog Baltarusija neturi skolų užsieniui, o nedarbo lygis siekia tik 3-4 proc. Jei kalbėsime apie skolas, niekas Baltarusijai neskolina, o skolas Rusijai, kurios, matyt, V.Gorkunas ir jo šefas A.Lukašenka nelaiko užsieniu, sunku ir suskaičiuoti. Teiginys, kad Lietuvos žiniasklaida pateikia "neteisingą" Baltarusijos įvaizdį, - irgi tik priekabių ieškojimas. Pakanka paskaityti solidžius Rusijos laikraščius ir žurnalus, kad įsitikintum, jog "didžiojo brolio" spaudoje A.Lukašenkos ir jo įvestos tvarkos kritika šimtus kartų didesnė nei Lietuvoje. Netgi Rusijos dienraštis "Izvestija" A.Lukašenkos režimą nuolat vadina anachronizmu dabartinėje Europoje. O apie ekonominius laimėjimus, kurių tariamai pasiekė "socialistinė" Baltarusijos ekonomika, nė neverta kalbėti.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija