Atnaujintas 2001 m. lapkričio 21 d.
Nr.87
(996)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Susitikimai
Kultūra
Istorija ir dabartis
Aktualijos
Literatūra
Žvilgsnis
Nuomonės
Lietuva
Lietuva. Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai

Teroristiniai išpuoliai - nepateisinami

Niekada žiniasklaidos pranešimai apie pavienius teroristų išpuolius nesukeldavo tokio plataus atgarsio, kaip neregėto masto teroristų išpuoliai rugsėjo 11 dieną prieš Pasaulio prekybos centrą Niujorke ir Pentagoną Vašingtone. Teroristai, prisidengę islamu, vykdo nusikaltimus. JAV, paskelbusios karą terorizmui, užsimerkė prieš Maskvos kariaunos veiksmus Čečėnijoje. Katastrofa šioje šalyje yra daug baisesnė, nei žino pasaulis. Čia vykdomas tautos genocidas. Per pastaruosius dvejus metus nužudyta 130 tūkst. čečėnų.
Pamąstyti apie šias aktualijas krikščioniško ir islamiško mokymo šviesoje prieš porą savaičių pakvietė Čečėnijai remti komitetas, vadovaujamas Aldonos Juškaitės. Į susitikimą su moksleiviais ir mokytojais į Kauno J.Urbšio vidurinę mokyklą atvyko Kauno totorių religinės bendruomenės pirmininkas ir mečetės imamas Romas Jakubauskas, katalikų kunigas Robertas Grigas ir Tarptautinės parlamentarų grupės Čečėnijos problemoms generalinis sekretorius Algirdas Endriukaitis. Vėliau prelegentai susitiko su politiniais kaliniais ir tremtiniais.

Kauno totorių bendruomenės pirmininkas, Kauno musulmonų mečetės imamas Romas Jakubauskas


Islamas civilizacijos verpetuose

Koranas atmeta beprasmį pyktį

Pasirodo, politikos apžvalgininko bibliotekoje esantys du Korano tomai dabar yra didelis turtas. Tiesa, vienas jų - rusų, o kitas - arabų kalba. Abu juos, 1992 metų gegužę pirmą kartą lankantis Čečėnijoje, padovanojo senas mula, pas kurį, pasibaigus musulmoniškoms apeigoms, atėjome mes, trijų Lietuvos televizijos žurnalistų grupė.
Tada dar nebuvo nė metų, kai Ičkerija buvo išsikovojusi nepriklausomybę ir atsisakiusi Rusijos globos. Nenuilstančio Džocharo Dudajevo bičiulio ir tarnybos sovietinėje armijoje Estijoje draugo Vytauto Eidukaičio dėka pasiekę Grozną, mes stebėjomės čečėnų optimizmu, jaunų vyrų (prie jų moterų mums patarė geriau nesiartinti - galime susilaukti bėdų) nuovokumu ir žiniomis, išmanant Koraną ir net cituojant ištisas jo suras. Galėjai pavydėti: dažnas lietuvis, ypač jaunas, vargu ar sukalbės "Sveika, Marija"...
Vieną popietę, po priėmimo pas tuometinį Čečėnijos prezidentą D. Dudajevą, mus nuvežė į Grozno priemiestį, kur privačiame name glaudėsi musulmonų maldos namai. Žinoma, turėjome nusiauti batus, palikti juos anapus slenksčio. Viduje jų ir nereikėjo: visi trys kambariai buvo iškloti kilimais, tvyrojo keistas kažkokių pietietiškų smilkalų kvapas. Ant suolų pasieniuose sėdėję senoliai puolė mums užleisti vietas, ir, kiek mes besigynėme jų svetingumo, palydovų patarimu, buvome pasodinti: svečias musulmono namuose yra labiau vertinamas ir už žilagalvį vietinį senuką...
Kiek palaukus, mus pakvietė mula. Šalia jo už paprasto mokyklinio stalo sėdėjo padėjėjas. Jis mulos interviu, kuriame dažnai pasigirsdavo savaip perdaryti rusiški žodžiai, versdavo į tada visiems suprantamą kalbą.

Nors nemažai musulmonų neigia pritarią terorizmui, tačiau daugelis jų garbina Osamą bin Ladeną


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija