Atnaujintas 2001 m. lapkričio 23 d.
Nr.88
(997)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Ora et labora
Laikas ir žmonės
Susitikimai
Mums rašo
Aktualijos
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai

Pasauliečių vieta Bažnyčioje

Spalio 12 - 14 dienomis netoli Budapešto, Dobogoko mokymo ir religinio ugdymo centre, vokiečių katalikų solidarumo akcijos "Renovabis" iniciatyva vyko tarptautinė konferencija apie pasauliečių vietą Bažnyčioje. Joje dalyvavo apie penkiasdešimt įvairių pasauliečių organizacijų atstovų iš Čekijos, Estijos, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Slovakijos, Slovėnijos ir Vengrijos. Konferencijoje svarstyti katalikų pasauliečių organizacijų ryšiai ir veiklos koordinavimas.
"Renovabis" pasauliečių darbo grupės prezidentė Rita Vašbiuš dalyviams priminė, kad visi mes esame krikštyti, tai mus vienija ir leidžia veikti kartu. Kiekvienas, pradėdamas nuo savęs, galime keisti pasaulį. "Renovabis" reikalų vedėjas kun. Eugenas Hilengasas, SJ, pasakojo apie vokiečių katalikų solidarumo akciją Rytų šalims remti "Renovabis". Tai nėra beveidė pinigų dalijimo įstaiga, bet konkretūs žmonės, kurie teikia ir toliau nori teikti pagalbą ir bendradarbiauti. Ir konferencija sumanyta gana nedidelė, kad būtų galima su kiekvienu pabendrauti. Vienas iš akcijos tikslų - Europos vienijimas. Vakarams svarbu suartėti su Vidurio ir Rytų Europa.
Šv. Mišių, kurias aukojo t. E.Hilengasas, SJ, metu visi išsakėme savo maldavimus, darniai kartu giedojome Taize giesmes. Vakarieniaudami galėjome artimiau susipažinti. T. E.Hilengasas dar kartą pabrėžė, kad jie nori būti bendradarbiais, o ne pinigų maišais.
Šeštadienį po ankstyvos rytinės maldos ir pusryčių susirinkome išklausyti pagrindinių pranešimų. Pranešimą "Katalikų pasauliečių organizacijos - pagrindas, patirtis ir tikslai" skaitė R.Vašbiuš. Ji pažymėjo, kad Katalikų Bažnyčią gali atspindėti du įvaizdžiai. Vienas - procesija, kur priekyje einantys žmonės yra prisiėmę didesnę atsakomybę, o einantieji gale nesijaučia tokie svarbūs; kitas įvaizdis yra rožinys, kur visa - vienoje grandinėje, bet ji - uždara. Prelegentė daug dėmesio skyrė Vokietijos katalikų struktūroms. Ji pasakojo apie Centrinį vokiečių katalikų komitetą, į kurį demokratiškai renkami atstovai iš visų vyskupijų, judėjimų, organizacijų, jų patirtį, tikslus. Komitetas vienija dešimt pakomitečių, kurie dirba pastoracijos, politikos, šeimos, užsieniečių integravimo, jaunimo ir kitais klausimais.
Antrajį pranešimą "Katalikų pasauliečių organizacijos Europoje - uždaviniai ir struktūros" skaitė dr. Stefanas Vesperas - Centrinio vokiečių katalikų komiteto generalinis sekretorius ir Nacionalinių pasauliečių komitetų Europos forumo sekretorius. Prelegentas apibūdino Europos katalikų pasauliečių struktūras, kalbėjo apie jų uždavinius, tikslus. Jis pabrėžė, kad šios struktūros yra visiškai atviros ir laukia Rytų Europos šalių. Europa vienijasi, ir katalikai turi vienytis. Tik tada mes pajėgsime išsiaiškinti Bažnyčios vaidmenį pasaulyje. Tam reikalingas bendradarbiavimas, asmeniniai kontaktai, dalijimasis patirtimi.
Trečias pranešimas buvo apie apaštalinį paraginimą "Christifideles laici", kaip pagrindinę pasauliečių apaštalavimo gairę. Jame vengrų teologas prof. dr. Andrasas Mate-Tothas pabrėžė, kad dvasininkai ir pasauliečiai yra dvi, bet ne priešingos Bažnyčios dalys. Pasauliečiai kasdienybėje turi pražysti vienybėje su Dievu ir lydėti kitus žmones Dievo link.
Vyko darbas grupėse temomis "Pasauliečiams apaštalauti reikalingi tikslai", "Pasauliečiams apaštalauti reikalingos struktūros" ir "Darbas su jaunimu". Darbo grupėse rezultatai buvo pristatyti bendroje konferencijoje.
Konferencijoje turėjome galimybę užmegzti ryšius su Slovakijos šeimų judėjimams atstovaujančia pora. Ateityje tikimės su jų pagalba dirbti šioje srityje. Maloniai nuteikė lenkų pasauliečių noras bendradarbiauti ir konkretūs planai. Už naujas įžvalgas bei atsivėrusias bendradarbiavimo galimybes esame dėkingi Vokiečių katalikų solidarumo akcijai "Renovabis".

Dalia LUKĖNIENĖ

© 2001 "XXI amžius"

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija