Atnaujintas 2001 m. lapkričio 30 d.
Nr.90
(999)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Ora et labora
Atmintis
Istorijos vingiai
Aktualijos
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai

Pavogtos idėjos

Sunku įsivaizduoti, kas tai galėtų būti, tačiau taip skundžiamasi. Štai citata: reikiamu momentu pasinaudojo kairieji - perėmė dešiniųjų idėjas (…), kita - (…) Dešiniuosius paliko praktiškai be idėjų arba jas suniveliavo Didžiojoje Britanijoje - T. Bleiras (…).
Skundžiasi britai, kai kas skundžiasi ir Lietuvoje. Labai keisti skundai. Pavogė, perėmė… Jeigu tikrai paėmė ir jas įgyvendina, tai puiku - jie tapo dešiniaisiais, ir tai yra didžių didžiausia pergalė, nes padaugėjo dešiniųjų ir nebėra kitokių. Tuo reikėtų džiaugtis. Jeigu nesidžiaugiama, gali būti kelios to priežastys: idėjas tik tariamai perėmė, bet jų nevykdo, žmones apgaudinėja. Panašiai yra Lietuvoje, bet tuo ir reikėtų skųstis, kad vaidina perėmę ir nevykdo. Kai įvykdė vieną punktelį ir vienu metu priėmė tinkamą bendrovei "Williams" įstatymą, Lietuvos dešinieji pasakė, kad tuo džiaugiasi. Ir toliau džiaugtųsi, jeigu geri įstatymai būtų priiminėjami, jeigu visada valstybės labui dirbtų. Deja, juos nugali godumas, ir pasirodo, kad jie tebėra kairieji. Taip reikia sakyti, galima liūdėti, kad apgavystėmis laimima ir kad toliau apgaudinėjama.
Galima panagrinėti, ką kairieji iš dešiniųjų neva perėmė. Narystę ES ir NATO? Bet jie ten neina. Jeigu eis, tai į tokią pasikeitusią (kartu su Rusija), kad net nežinosime, ar ten Europa, ar Rusija. O mes būtume stengęsi, kad Europa liktų Europa, ir Rusijai būtume padėję geresne, panašesne į Europą tapti.
Tačiau jeigu elgiamasi gerai, bet vis tiek liūdima pavogtų idėjų - tada gal tie liūdesėliai nėra dešinieji. Gal jiems rūpi ne idėjos, o tik norisi būti valdžia. Tai - melas, tai - ne dešinumas. Nustokime taip liūdėti, ypač kad ir kairieji pagrindo neduoda - elgiasi blogai.
Ir nesakykime likę be idėjų. Tiesai tarnaujantieji niekada be jų nelieka. Pati tiesa yra idėja, jos ieškojimas yra begalinis darbas, jos radimas - džiaugsmas. Nevenkime džiaugsmo.
O jeigu idėjų kam pritrūksta, pasiklausykime, kas yra konservatizmas. Jis beveik tapatus su dešinumu, apie kurį buvo kalbama lapkričio 17-ąją Vilniuje įvykusioje Moterų konservatorių konferencijoje "Aš - konservatorė", skirtoje ir konservatorių rėmėjoms, kurios irgi dalyvavo konferencijoje.
"XXI amžiuje" galėtų būti diskusija apie konservatizmą. Galima būtų pasiūlyti ir temą. Bet ar atsilieps skaitytojai?

Gražina TRIMAKAITĖ

Marijampolė

© 2001 "XXI amžius"

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija