Atnaujintas 2001 m. lapkričio 30 d.
Nr.90
(999)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Ora et labora
Atmintis
Istorijos vingiai
Aktualijos
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai

Čekijos kunigui bylą dėl komunistų "įžeidimo" nutraukė prezidentas

Čekijos prezidentas Vaclavas Havelas įsakė nutraukti labai prieštaringą teismo bylą, iškeltą katalikų kunigui, neva įžeidusiam komunistus. Pietų Moravijos kaimiškosios Rakvicės parapijos klebonas kun. Vojtechas Protivinskis, prieš metus vykusiuose papildomuose rinkimuose į senatą Breclavo rinkimų apygardoje, kuriai priklauso jo parapija, buvo viešai paraginęs nebalsuoti už komunistų kandidatą. Dėl to kunigą ši partija padavė į teismą.
Čekijos (Bohemijos ir Moravijos) komunistų partija (KSCM), diktatoriškais metodais valdžiusi šalį daugiau kaip keturiasdešimt metų (1948-1989), yra viena iš nedaugelio pokomunistinėje Rytų Europoje, kuri ir po 1989-ųjų politinių permainų net nepakeitė savo pavadinimo, patvirtindama nepertraukiamą politinę tradiciją. Tačiau dabar, apsimesdama didžiausia "liaudies gynėja", ši partija įžiūrėjo rimtą grėsmę demokratijai ir žmogaus teisėms, kai jaunas, 32 metų kunigas V.Protivinskis savo parapijos laikraštyje ir per vietinį radiją kreipėsi į rinkėjus, perspėdamas dėl stiprėjančios komunistų įtakos.
Dvasininkas, pabrėžęs, kad jo pareiga yra viešai pasisakyti prieš blogį, parapijos biuletenyje rašė: "Nerodykite komunistams jokio pasitikėjimo, kai jie įtikinėja, jog yra palankūs laisvei. Tai jie siuntė žmones į lagerius ir į mirtį vien tik todėl, kad jų nuomonė ir įsitikinimai nesutapo su partijos centro komiteto nuostatomis. Netikėkite komunistais, kai jie sako, jog nori tvarkos, socialinio saugumo ir visuomenės pažangos. Mūsų šalyje iš tikrųjų dar reikia daug ką gerinti. Tačiau komunistai mums dabar nepadės, kaip nepadėjo ir ankstesniu laiku".
Srities komunistų partijos vadovas Jaromiras Spačekas tuose kunigo žodžiuose įžiūrėjo perlenkimus ir kreipėsi į policiją, reikalaudamas iškelti bylą. Visiems buvo gana netikėta, kai lapkričio viduryje Breclavo apygardos teismas iš tikrųjų užvedė tokią bylą prieš kunigą V.Protivinskį. Klebonas buvo apkaltintas žmonių kiršinimu. Policijos atstovė spaudai Dagmara Bartonikova paaiškino, kad jis neva įžeidė grupės piliečių politinius jausmus. Surengus kun. V.Protivinskiui teismą, jam būtų grėsusi dvejų metų kalėjimo bausmė. (Komunistų valdymo laikais teismai kunigams nebuvo retenybė, tik bausmės būdavo skiriamos gerokai didesnės.)
Tokie teisėsaugos organų veiksmai demokratinėje Čekijoje sukėlė protestų bangą. Žymūs šalies intelektualai, menininkai ir politikai inicijavo kun. V.Protivinskį ginančią peticiją. Buvo pabrėžta, kad jo žodžiai parapijos biuletenyje yra teisėta asmeninės nuomonės išraiškos forma, už kurią demokratinėje visuomenėje niekas nebaudžia. Kunigą parėmė ir Čekijos vyskupų konferencija. Episkopato pirmininko pavaduotojas Hradec Kralovo vyskupas Dominykas Duka pareiškė, jog kunigo straipsnio tekstas visiškai atitinka Čekijos Katalikų Bažnyčios nuomonę apie komunizmo keliamą žalą ir praeities nusikaltimus. "Iškelti kaltinimai kun. V.Protivinskiui gali būti pateikti ir man", - sakė jis.
Prahos vyskupas augziliaras Vaclavas Malis pavadino skandalu tai, kad ir praėjus dvylikai metų po komunizmo žlugimo yra galimas teisminis persekiojimas už tai, jog kažkas išreiškia viešą nepritarimą partijos politinėms koncepcijoms. "Juolab kad kalbama apie partiją, kuri aiškiai pabrėžia nenorą atsisakyti savo praeities, kurios baisios pasekmės juntamos iki šių dienų", - pabrėžė vyskupas.
Pagaliau į šį ginčą įsikišo Čekijos prezidentas V.Havelas. Lapkričio 22 dieną jis įsakė nutraukti bylą prieš kun. V.Protivinskį. Reaguodamas į tai, dvasininkas sakė, kad jį pradžiugino valstybės vadovo poelgis. Kita vertus, jam būtų buvę įdomu stebėti, kaip byla dėl komunistų įžeidimo būtų nagrinėjama nepriklausomu save laikančiame teisme. Vyskupų konferencija taip pat džiaugėsi, kad prezidento nurodymu byla buvo nutraukta, nors kartu apgailestavo, kad toks tyrimas iš viso buvo pradėtas.

Kathpress

© 2001 "XXI amžius"

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija