Atnaujintas 2001 m. gruodžio 12 d.
Nr.93
(1002)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Susitikimai
Kultūra
Žvilgsnis
Atmintis
Literatūra
Kryžkelės
Likimai
Nuomonės
Lietuva
Lietuva. Pasaulis
Pasaulis
Paskutinis puslapis


ARCHYVAI

2001 metai

Dėl Sovietų Sąjungos likvidavimo dešimtmečio

Prieš dešimt metų - 1991 m. gruodžio 7 d. Belovežo girioje Rusijos, Ukrainos ir Baltarusijos vadovai pasirašė sprendimą, kad panaikinama tuometinė SSRS - Sovietų Sąjunga. Jos vietoje buvo paskelbta Nepriklausomų Valstybių Sandrauga - NVS. Šio įvykio dešimtmečio proga TS(LK) pirmininkas, Seimo narys Vytautas Landsbergis padarė pareiškimą. Pareiškime sakoma: Prieš dešimt metų Rusijos, Ukrainos ir Baltarusijos vadovai pasirašė sprendimą, kad SSRS panaikinama. Melo ir prievartos darinys turėjo išnykti. Ketinimai kurti trijų šalių ir platesnę sandraugą laisvo apsisprendimo pagrindu kaip tik ir pabrėžė buvusio darinio melagingumą net pavadinime - prievartinė "sąjunga" - tai jokia sąjunga, nebent vienas jungas daugeliui.
Lietuvai ir kitoms Baltijos valstybėms šis istorinis lūžis suteikė daugiau saugumo, kad jau anksčiau atkurta Nepriklausomybė nebus sutriuškinta. Atsivėrusios tiesioginių politinių ir kitų ryšių galimybės su valstybėmis - buvusiomis SSRS "respublikomis" (dar vienas melagingas žodis) reiškė dalyvavimą kuriant geresnį, laisvesnį, nebe diktatorių pasaulį. Kaip naudojamės laisve, ar išmokstame naudotis ja gėriui - čia ir šalių, tautų išmėginimai, ir demokratijų kūrimo lenktynės.
Laisvė - neginčijama vertybė. Apgailėtina nostalgija nelaisvei ir bankrutavusios, žlugusios diktatūros propaganda neturėtų būti skatinamos. Ateis laikas, kai ir didelė šalis rytuose nebesigėrės kruvinojo diktatoriaus himnu, palaidos ligonio berniuko - nelaimingojo caraičio žudiką.

© 2001 "XXI amžius"

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija