Atnaujintas 2001 m. gruodžio 12 d.
Nr.93
(1002)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Susitikimai
Kultūra
Žvilgsnis
Atmintis
Literatūra
Kryžkelės
Likimai
Nuomonės
Lietuva
Lietuva. Pasaulis
Pasaulis
Paskutinis puslapis


ARCHYVAI

2001 metai

Nelygūs partneriai

Iš vaikystės laikų mename pasakėčią, kurioje varlė, pamačiusi bulių prie kūdros, sugalvojo susilyginti su juo savo dydžiu. Pūtėsi pūtėsi, kol pagaliau sprogo.
Štai į JAV atvyko Rusijos prezidentas V.Putinas susitikti su Amerikos prezidentu kaip lygus su lygiu.
Amerikos prezidentas D.V.Bušas mandagiai priėmė svečią. Leido jam kalbėti ir pasirodyti kaip lygios valstybės vadovui. Nežinau, ar Rusijos prezidentas suprato amerikietišką būdą, mandagumą bei vaišingumą. Manau, jog, visą profesinį gyvenimą praleidęs sovietinėje KGB struktūroje, V.Putinas turėtų suprasti, kad jis, kaip ta varlė prie kūdros, negali būti visai vienodo lygio su Amerikos prezidentu.
Kai tik Ameriką užpuolė teroristai, Putinas tuoj pat numatė gerą progą prisitaikyti prie prezidento Bušo, pažadėdamas kartu su civilizuotu pasauliu stoti į kovą prieš terorizmą. Kadangi Amerikai reikėjo sąjungininkų, D.Bušo administracija nekreipė dėmesio į didelį buvusių komunistų džiaugsmą dėl Amerikos tragedijos. Ne vienas komunistas tai išreiškė viešai (net ir Lietuvoje vienas komunistų filosofas parodė savo džiaugsmą). Amerikiečių politikų tikslas buvo suorganizuoti kuo platesnį tinklą kovai prieš teroristus.
Kartu amerikiečiai nustojo ir viešai kritikuoti V.Putiną dėl jo genocido veiklos prieš čečėnų tautą - Stalino darbų tąsos. O V.Putinas ir kiti komunistai tą veiklą netrukus pavadino kova prieš terorizmą ir paskelbė šūkį: "Davaj prieš teroristus!"

Leidimas iš "centro"?

Bandydamas sudaryti kuo didesnį užnugarį kovoje prieš Afganistane gyvenančius ir Talibano globojamus teroristus, V.Putinas pradėjo kalbinti šiaurinius Afganistano kaimynus, Uzbekistaną ir Tadžikistaną, prašydamas leidimo JAV karo lėktuvams perskristi jų teritoriją, o vėliau - netgi įsteigti jų žemėse strategines karines bazes. Tik viešai nepaskelbė, kad gerokai anksčiau specialūs JAV kariniai daliniai lankėsi tose šalyse ir dirbo su jų kariuomenės struktūromis. Norėdamas įgyvendinti Rusijos artimų kraštų sferos mitą, Putinas "leido" jiems tartis su JAV - tarsi išsprūdę iš Sovietų Sąjungos kraštai nėra laisvi. Tarsi jie privalo gauti Maskvos leidimą bendradarbiauti su Amerika. Niekas viešai nesijuokė iš Rusijos prezidento, bet amerikiečiai pradėjo organizuoti sąjungininkų tinklą jo neatsiklausę. Tai svarbu ne tik Azijos kraštams. Tai rodo tvirtą prezidento D.Bušo įsitikinimą, kad laisvos šalys turi teisę kalbėti už save, rūpintis savimi, o ne strateginiais Maskvos planais. Tokia Amerikos laikysena parodė V.Putinui ir jo kairiajam sparnui, kad Maskva neturi veto teisės nepriklausomų kaimynų užsienio reikaluose.
Prieš atvykdamas į Ameriką, daugiau kaip metus V.Putinas bandė organizuoti Europos valstybes (jam padėjo ir Amerikos liberalų žiniasklaida) prieš prezidento Bušo pasiryžimą kurti gynybos sistemą prieš raketų antpuolius. Jo argumento pagrindas yra sena ABM (Antibalistinių raketų) sutartis tarp JAV ir Sovietų Sąjungos. Ta sutartis ribojo gynybą, kad galiūnams nereikėtų didinti raketų skaičiaus (jau tada abi valstybės turėjo pakankamai ginklų, kad susprogdintų pasaulį kelis kartus!). Mūsų žiniasklaida vis mini tą sutartį, nelyginant Šventojo Rašto eilutes. O V.Putinas vis kartoja, kad yra tos sutarties būtina laikytis ir kad kiltų pavojus, jei Amerika jos nesilaikytų ir sukurtų savo krašto gynybą.

Kai kurie nusikaltėliai... atleidžiami

Tačiau mažai kas prisimena (mūsų žiniasklaida tradiciškai atleidžia beveik visas sovietines ir komunistines nuodėmes), kad Sovietų Sąjungos jau nebėra! Nebūtina laikytis to, ką Amerika pasirašė su jau neegzistuojančia valstybe. Jeigu Rusija nori naudotis Sovietų Sąjungos sutarčių privilegijomis, tai ji privalo prisiimti ir Sovietų Sąjungos įsipareigojimus bei kaltę. Kaltę už padarytą žalą pasauliui, ypač valstybėms, kurias buvo okupavę komunistai, pavyzdžiui, Lietuvai. Trilijonai sovietų padarytų nuostolių yra neatlyginti. Kiti kraštai privalo atlyginti žalą kaimynams. Kodėl to neprivalo sovietai? Kodėl tai neliečia rusų, kurie perėmė sovietų turtą ir nori naudotis sovietinėmis privilegijomis? Deja, net mūsų ponai politikai Vilniuje to nemini!
Sovietams atleidžiama viskas. Sovietinės saugumo struktūros sunaikino penkis kartus daugiau nekaltų žmonių nei naciai. O dabar KGB agentai - tarp jų ir V.Putinas - Vakaruose priimami kaip normalūs žmonės. Ar galėtume įsivaizduoti triukšmą, kuris kiltų, jei kokia valstybė išrinktų aukštą gestapo pareigūną į savo valdžią? O koks yra skirtumas tarp KGB ir gestapo? Labai mažas! Sovietai pamėgdžiojo gestapo žiaurumą, nors sovietų režimo teroristai veikė beveik 70 metų, o naciai - 12! Komunizmas sunaikino 100 milijonų žmonių... Patį purviniausią darbą, žinoma, atliko KGB ir jo struktūros. Bet... aukštas KGB veikėjas Putinas... važinėja po pasaulį, apsirengęs demokratiškais rūbais ir kalba apie tarptautinę teisę, sutartis ir lygybę su Amerika.
Kokia būtų reakcija Amerikos žiniasklaidoje, jei Rusijos prezidentas būtų pristatytas kaip aukštas gestapo karininkas?! Kaip jį priimtų Niujorke, Vašingtone ar Teksase?
Tad beveik juokinga klausyti V.Putino, kalbančio, kad jam neužtenka Amerikos prezidento žodžio mažinti atominių ginklų skaičių. V.Putinui reikia sutarties! Putinui, kaip ir Stalinui, sutartis yra šventas reikalas! O Sovietų Sąjungos... atsiprašau - Rusijos - požiūris į sutartis yra visai kitoks. Žodis kilniai valstybei nereiškia nieko! Netgi Amerikos prezidento žodis. O gal - ypač Amerikos prezidento.
Būtina prisiminti, nors, deja, mūsų žiniasklaida to nemini, kad nėra svarbios sutarties tarp Sovietų Sąjungos ir Vakarų, kurios sovietai nebūtų sulaužę! Ta pati ABM sutartis buvo sulaužyta sovietų dar tais pačiais metais, kai buvo pasirašyta! Sovietai pastatė radiolokatorių, kurio statybą kaip tik ir draudė ABM sutartis.

Kas laužo sutartis?

Kita, dar pavojingesnė nei ABM, yra sutartis dėl biologinių ginklų. Ją pasirašė Sovietų Sąjunga ir Amerika. Tuoj po pasirašymo Sovietų Sąjunga pradėjo masinę biologinių ginklų gaminimo programą. Buvo netgi pastatyti miestai, kuriuose atliekami cheminių ir biologinių ginklų tyrimai bei gamyba. Tų miestų nerastume žemėlapiuose! Per keliolika metų sovietai pagamino daugiau nei 60 tūkst. tonų juodligės sukėlėjų, kurie taip terorizuoja Ameriką. Rusija, įsigijusi tuos biologinius bei cheminius ginklus, ne tik kad jų nesunaikino, bet netgi neįsileidžia vakariečių į tas vietoves, kur tie ginklai buvo gaminami ir laikomi.
V.Putinas žino, kad nuskurdusi Rusija negali išlaikyti atominių ginklų, likusių nuo Sovietų Sąjungos laikų. Rusija priversta ubagauti, kad minimaliai išlaikytų tuos ginklus, nors jie yra labai prastos būklės ir gal pavojingesni patiems rusams nei kam kitam. V.Putinas turi mažinti tų ginklų kiekį vien dėl to, kad išvengtų krašto bankroto. Tačiau, kaip geras kagėbistas, jis bando priversti Ameriką tartis - pasirašyti sutartį!
Po aštuonerių metų B.Klintono cirko Vašingtone malonu matyti subrendusių žmonių valdžią. Dar maloniau, kad prezidentas D.Bušas turi pasaulėžiūrą, kuria rusai nesugebės manipuliuoti taip, kaip iki šiol už nosies vedžiojo B.Klintoną ir jo kairiąją gaują. Prezidento patarėjai, ypač viceprezidentas D.Čeinis ir jo saugumo patarėja K.Rais supranta Sovietų Sąjungos istoriją, nestabilią Rusijos padėtį ir, svarbiausia, žino, kad aukštas KGB karininkas nešvariomis rankomis negali pakeisti savo spalvos pasivadindamas demokratu.
Būdamas apsukrus, V.Putinas gal supras savo padėtį ir mokės ramiai nusileisti realybei. Jeigu Amerika sumažins atominių ginklų skaičių, ji liks dar stipresnė. Jos ginklai yra saugiai ir gerai laikomi ir jų užtektų visiems karams. Jeigu prezidentas Bušas laikysis savo žodžio, jis sukurs gynybą prieš raketų antpuolius. Juk tai ypač svarbu po rugsėjo 11-osios! Patiks tai rusams ar ne, Amerika kovos su terorizmu - tiek grupuočių, tiek ir teroristinių šalių. V.Putinas bando "sutikti" su tuo, bet ne už dyką. Jam turėtų būti atlyginta iš Amerikos mokesčių įvairiomis lengvatomis bei doleriais. Tačiau Putinui būtų ne pro šalį realiai pamąstyti, o gal net prisiminti tą seną pasaką apie varlę su didelėm ambicijom!

Povilas ŽUMBAKIS

Hickory Hills, JAV

© 2001 "XXI amžius"

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija