Atnaujintas 2001 m. gruodžio 14 d.
Nr.94
(1003)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė šiandien
Ora et labora
Susitikimai
Mums rašo
Požiūris
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai

Pakranksėjimas iš pogrindžio

Internete išlindo trumpalaikis, pasikandžiojantis, pretenzingai pasivadinęs "Forumas: Informacija ir žiniasklaida. Tema: "Ar reikalingas "XXI amžius"?" Tokiu klausimėliu ir pradėjusi "forumą" (rašau kabutėse, nes tik keletas anonimų pasisakymų - trupinių forumo vardo nenusipelno) "Jurga iš Briuselio", matyt, norėtų, kad "XXI amžių" ištiktų Lietuvos Sąjūdžio laikraščio "Atgimimas" likimas, kai jį pasisavinę asmenys pavadino "Respublika". Akivaizdu, kad "forumo" dalyviams labiausiai užkliuvo Petro Katino politinės apžvalgos ir komentarai, kurie, jų manymu, labiausiai trikdo laikraščio krikščioniškąją kryptį. (Bet jie, matyt, irgi jų nėra skaitę, nes, pavyzdžiui, šie komentarai iš užsienio politikos skiriasi nuo lietuviškosios dalies.) Akivaizdu, kad "diskutantus" tebėra užvaldžiusi sovietinė dvasia ir nuostata, jog krikščionis turi trauktis iš politikos. Kliuviniu krikščioniškoje kryptyje įvardytas ne tik Petras Katinas, bet ir dvasininkai mons. Alfonsas Svarinskas, kun. Virgilijus Dudonis, mons. Petras Meilus, kun. Algimantas Keina. Ne iš politikos turi trauktis Bažnyčia ir krikščioniškos krypties laikraštis, o iš jos šešėlio. Valstybę sudaro ne jos valdžia, o piliečiai, kurių dorove, ugdymu rūpinasi Bažnyčia, krikščioniškoji spauda, taigi kurti krikščionišką valstybę, aktyviai dalyvauti politikoje - šių institucijų priedermė. Čia dera pacituoti tvirtų krikščioniškų pažiūrų iškilią asmenybę profesorių Juozą Eretą ("XXI amžius", "Viešpaties dvasia", 2001 10 19): "Krikščioniškos valstybės kūrimas yra taipogi moralinė pareiga. Kas šalinasi nuo politinės pareigos, tas bendradarbiauja nusikaltime, kad gėris, kuris jo dalyvavimu galėjo būti padarytas, nebuvo atliktas, ir dėlto toksai dvigubai kaltas dėl blogio, kuris dėl jo abejingumo atsirado valstybėje". O ar šalinasi nuo politikos Popiežius?
"Rūpestis" laikraščio krikščioniška kryptimi - baltais siūlais siūtas; politika užkliuvo. Anonimų siūlymai laikraščiui "reformuotis", "pjauti piktybinį naviką" ar net visai užsidaryti ir rodo jų siekį laikraštį žlugdyti dėl politikos. Tačiau, laikraštį iš pogrindžio drabstydami purvais, jo ne tik nesutepė, bet patys pasidrabstė dvigubai, nes, anot minėto profesoriaus, tokie dvigubai kalti (mano manymu, jų kaltė dar didesnė, nes skatina dvigubai nusikalsti). Kam iš tikrųjų rūpi laikraščio mintys ir kryptys, ne slapyvardžiais ir bendriniais daiktavardžiais pasivadinę rašo ir ne į elektroninę žaidimų dėžutę, o į laikraštį. Jis - atviras.
Ar reikalingas "XXI amžius"? Skaitykime, rašykime, prenumeruokime, kitus prenumeruoti skatinkime. Laikraščių, kurių etika nepakyla aukščiau juosmens - perteklius; "XXI amžius" - tikrai etiškas, tikrai krikščioniškas yra vienintelis, todėl ir užkliuvo užsakytiems krankliukams iš pogrindžio.

Algimantas ZOLUBAS

Vilnius

© 2001 "XXI amžius"

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija