Atnaujintas 2001 m. gruodžio 14 d.
Nr.94
(1003)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė šiandien
Ora et labora
Susitikimai
Mums rašo
Požiūris
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai

Ką mena Belovežo giria

Sovietų Sąjungos subyrėjimo dešimtmetis

Rusijos politinis veikėjas Sergejus Šachrajus, pažymint Sovietų Sąjungos žlugimo dešimtmetį, pareiškė, jog buvo trys pagrindinės didžiulės blogio imperijos, anot buvusio JAV prezidento Ronaldo Reigano, žlugimo priežastys. Pasak S.Šachrajaus, pirmoji jų - tai uždelsto veikimo bomba - buvusi sovietinė konstitucija, kurioje buvo įrašyta, jog vadinamosios sąjunginės respublikos turi teisę išeiti iš SSRS. Antroji - atseit "informacinis pavydo virusas", kuris pasireiškė aštuntojo dešimtmečio gale ir devintojo pradžioje imperiją ištikusios politinės ir ekonominės krizės akivaizdoje. Kaip teigia S.Šachrajus, neišlaikiusios krizės išbandymo, "broliškosios respublikos" pradėjo gailėti duonos kąsnio viena kitai. Trečioji - prasidėję vadinamieji autonomizacijos procesai, kurie ir lėmė imperijos griūtį. Tai, žinoma, tik S.Šachrajaus nuomonė. Imperija supuvo iš vidaus, ypač L.Brežnevo sąstingio metais, o buvusio JAV prezidento R.Reigano paskelbta vadinamoji žvaigždžių karų programa, beviltiškai atsilikusios technologijos, vis gilesnėn bedugnėn klimpstantis kolūkinis žemės ūkis, korupcija visiškai išklibino imperijos pamatus. Kita vertus, sumanęs "perestroiką" išsaugojant "socializmą" ir imperiją, M.Gorbačiovas prarado autoritetą net demokratiškiau mąstančių bendražygių akyse. 1990 metų vasarą Rusijos liaudies deputatų suvažiavimas priėmė deklaraciją apie Rusijos Federacijos valstybinį suverenitetą. Tiesa, šioje deklaracijoje nėra nė žodžio apie Rusijos išėjimą iš Sovietų Sąjungos. Atvirkščiai, Rusija pabrėžė, kad ir toliau sieks būti vadovaujančia jėga "atsinaujinusioje" Sovietų Sąjungoje. Tokioje situacijoje ėmė braškėti ir milžiniškas SSKP monolitas. Nedaugelis atsimena, jog, kitaip nei kitose "sąjunginėse" respublikose, Rusijoje nebuvo atskiros partinės organizacijos. Kritiniu momentu skubiai sukūrę atskirą Rusijos komunistų partiją (prieš M.Gorbačiovo valią), komunistų ortodoksai I.Polozkovas ir G.Ziuganovas iš tiesų tik smogė smūgį SSKP.
1991-ųjų rugsėjį buvo rengiamasi sušaukti SSKP ir SSRS liaudies deputatų suvažiavimą, kuriame iš SSKP generalinio sekretoriaus ir SSRS prezidento postų turėjo būti pašalintas M.Gorbačiovas. Apie tai sužinojęs jis puolėsi prie "sąjunginių" respublikų kompartijų lyderių, žadėdamas maksimaliai padidinti jų įgaliojimus. Tačiau visi M.Gorbačiovo pokalbiai buvusio KGB vadovo V.Kriučkovo įsakymu buvo "užrašyti" ir perduoti "partijos draugams". Reakcija į tai tapo 1991 metų rugpjūčio perversmas - paskutinis lašas, lėmęs galutinį SSRS subyrėjimą. Beje, Lietuva, 1990 m. kovo 11 d. pirmoji paskelbusi nepriklausomybę, jau 1991 m. rugpjūčio 23 d. paskelbė apie komunistų partijos paleidimą. Antroji tai rugpjūčio 24-ąją paskelbė Moldavija, rugpjūčio 26 dieną - Turkmėnija, Estija, rugpjūčio 30-ąją - Ukraina, Gruzija, Baltarusija, o rugsėjo - spalio mėnesiais - ir kitos "broliškos" respublikos. Kremliaus vietininkai kur kas geriau nei Kremliaus bonzos suvokė, jog imperijos griūtis - neišvengiama, ir puolė gelbėti ne tik savo kailį, bet ir turtą.
1991 m. rugpjūčio 24 d. po žlugusio pučo M.Gorbačiovas atsistatydino iš SSKP generalinio sekretoriaus posto ir paragino SSKP centro komitetą "priimti sunkų, bet sąžiningą sprendimą - likviduotis". Taip SSKP, politinė struktūra, valdžiusi ir terorizavusi imperiją 70 metų, kaip ir pati imperija, faktiškai žlugo. 1991-ųjų gruodžio pradžioje SSRS sudėtyje tebuvo likusios tik Rusija ir Kazachstanas.
Paskutinį tašką šiame SSRS žlugimo procese padėjo 1991 m. gruodžio 1 d. Ukrainoje įvykęs referendumas. Absoliuti dauguma balsavo už Ukrainos nepriklausomybę. Buvęs JAV prezidento patarėjas žinomas politologas Zbignevas Bžežinskis ta proga rašė: "Kaip tik šis Ukrainos sprendimas ir jos kategoriška pozicija derybose Belovežo girioje, kad Sovietų Sąjungą reikia paremti Nepriklausomų valstybių sandrauga, lėmė tai, kad NVS netapo SSRS pakaitalu".
Politinis Ukrainos savarankiškumas, nors ir sukrėtė Maskvą, bet paskatino ir kitas "sąjungines" respublikas galutinai apsispręsti.
Taip Belovežo girioje 1991 m. gruodžio 8 d. dokumentai, kuriuos pasirašė trys "slavų" respublikos, tik oficialiai įformino jau įvykusį SSRS žlugimą.
Tačiau kodėl tai buvo padaryta Belovežo girioje, be to, taip greitai ir nelauktai, jog imta kalbėti apie slaptą suokalbį už M.Gorbačiovo nugaros? Iš esmės jokio suokalbio ar paslapties nebuvo. KGB ir GRU agentai, saugoję Belovežo girioje esančią Viskuli vietovę, nuolat apie viską, kas ten vyksta, informuodavo M.Gorbačiovą, dar buvusį SSRS prezidentu.
Iš pradžių buvo numatyta, kad B.Jelcinas ir Baltarusijos AT pirmininkas S.Šuškievičius bandys įkalbėti tuometinį Ukrainos vadovą L.Kravčiuką išsaugoti bent jau kokį nors sąjungos variantą. B.Jelcinas ir S.Šuškievičius rimtai svarstė, jog dar įmanoma ką nors padaryti, bet Ukrainos prezidentas L.Kravčiukas net nenorėjo girdėti žodžio "sąjunga" ir kategoriškai atsisakė vykti į Maskvą. Todėl buvo nuspręsta, kad L.Kravčiuką, kaip azartišką medžiotoją, galima privilioti į Belovežo girią surengus didelę medžioklę. Ir dabar komunistai bei imperijos atgaivinimo šalininkai bando aiškinti, kad Belovežo susitarimai - neteisėti, vadina juos išdavyste ir pan. Tačiau juridiškai viskas buvo padaryta nepriekaištingai. Mat Sovietų Sąjunga 1922 metais oficialiai buvo įkurta keturių respublikų - Rusijos, Ukrainos, Baltarusijos ir tada buvusios Užkaukazės Federacijos sutartimi. Bet Užkaukazės Federacija nustojo egzistavusi 1936-aisiais. Tad 1922 metų "signatarai" turėjo absoliučią juridinę teisę sunaikinti, ką patys buvo sukūrę, ir visas juridines teises spręsti SSRS likimą.
Dėl to atsirado dokumentas, kurio pagrindą sudarė du punktai: valstybės SSRS įkūrėjas konstatuoja jų sukurtos valstybės galą; Rusija, Ukraina ir Baltarusija skelbiasi naujos struktūros - NVS sukūrimo iniciatorėmis.
Po šio priimto nutarimo buvo nuspręsta kreiptis į Kazachstano prezidentą N.Nazarbajevą ir prašyti jo nedelsiant atvykti į Belovežo girią prisijungti prie B.Jelcino, L.Kravčiuko ir S.Šuškievičiaus pasirašytos sutarties. Tačiau N.Nazarbajevas neatvyko - tuo metu sėdėjo Maskvoje, M.Gorbačiovo rezidencijoje. Kaip teigia Kremliaus virtuvės užkulisių tyrinėtojai, M.Gorbačiovas už N.Nazarbajevo neprisijungimą prie Belovežo suokalbio žadėjo jam SSRS premjero postą...
Nesulaukę N.Nazarbajevo, B.Jelcinas, L.Kravčiukas ir S.Šuškievičius pasirašė SSRS likvidavimo ir NVS sukūrimo sutartį. Po to buvo nuspręsta pranešti apie tai telefonu M.Gorbačiovui ir tuometiniam JAV prezidentui D.Bušui vyresniajam. Su D.Bušu kalbėjosi B.Jelcinas, su M.Gorbačiovu - S.Šuškievičius. Beje, gana ilgai Belovežo "sąmokslininkai" negalėjo prisiskambinti į Kremlių, nes jau nušalinto KGB vadovo V.Kriučkovo žmonės vis dar kontroliavo Kremliaus telefoninių ryšių sistemą.
Sužinojęs apie Belovežo girioje pasirašytus susitarimus, M.Gorbačiovas iškart kreipėsi į armijos vadovybę. Iki pat savo atsistatydinimo iš jau neegzistuojančios SSRS prezidento posto 1991 m. gruodžio 25 d. M.Gorbačiovas nuolat skambino karinių apygardų vadams, prašydamas pagalbos. Tuo klausimu jis kreipėsi ir į tuometinį gynybos ministrą maršalą Jevgenijų Šapošnikovą. Tačiau maršalai ir generolai ignoravo M.Gorbačiovo prašymus.
Paskutinį tašką, juridiškai likviduojant Sovietų Sąjungą, padėjo Rusijos, Ukrainos ir Baltarusijos Aukščiausiosios Tarybos, faktiškai vienbalsiai ratifikavusios Belovežo sutartį dėl SSRS likvidavimo ir NVS įkūrimo.
Greitai prie NVS prisijungė visos buvusios SSRS respublikos. Aišku, išskyrus Baltijos valstybes. Ilgiau delsė tik Gruzija, bet po prezidento Z.Gamsachurdijos nuvertimo 1993-aisiais prisijungė ir ji. Kas iš viso to išėjo, neaišku ir praėjus dešimčiai metų.

Petras KATINAS
"XXI amžiaus" apžvalgininkas

© 2001 "XXI amžius"

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija