Atnaujintas 2001 m. gruodžio 14 d.
Nr.94
(1003)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė šiandien
Ora et labora
Susitikimai
Mums rašo
Požiūris
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai

Baltarusija: nužudytųjų išniekinimas

Kardinolas pasmerkė sumanymą tiesti kelią per kapines

Minsko arkivyskupas kardinolas Kazimiežas Sviontekas pasmerkė Baltarusijos valdžios planus tiesti miesto magistralę per didžiausias šalyje sovietų režimo laikais nužudytų žmonių kapines. "Katalikų Bažnyčia laiko tai politine problema ir nėra tiesiogiai su ja susijusi, - sakė jis. - Tačiau tai nereiškia, kad mes nesame susirūpinę. Žmonių teisė yra kalbėti ir priešintis buldozeriams."
Šias pastabas 87 metų kardinolas katalikų žinių agentūrai CNS išsakė lapkričio mėnesį, kai Kuropatų miške, į vakarus nuo Minsko, toliau buvo vykdomi parengiamieji magistralės tiesimo darbai (tame miške sovietų saugumo darbuotojai nužudė apie 250 tūkstančių žmonių). Bent dešimt demonstrantų, tarp jų ir du opozicinio Baltarusijos tautinio fronto lyderiai, buvo suimti lapkričio 9 dieną, kada milicija išgriovė čia jų įrengtas palapines. Be to, valstybinė televizija parodė reportažą, kaip buldozeriai verčia ten buvusius stačiatikių ir katalikų kryžius. Tačiau protesto dalyviai pažadėjo, kad religiniai simboliai bus atstatyti.
Kardinolas K.Sviontekas sakė, kad nors šis ginčas turi ir religinių, ir politinių bruožų, o Bažnyčiai yra neišmintinga ir pavojinga palaikyti vieną kurį ginčo dalyvį, tačiau taip pat būtų "neteisinga ir netinkama neginti aukų atminimo" kas tie žuvusieji bebūtų - katalikai, stačiatikiai ar ateistai. 1937-1940 metais saugumiečiai nužudė ketvirtį milijono vyrų, moterų ir vaikų, kurių kūnai paskui buvo sumesti į skubiai iškastas duobes Kuropatuose. Tik kai kurių aukų palaikai atkasti ir perlaidoti 1988 metais.
Kardinolas aiškino, kad jis neturi duomenų, kiek sovietų nužudytų katalikų buvo užkasta Kuropatuose, tačiau toje vietoje katalikų ir stačiatikių dvasininkai rengė bendras atminimo pamaldas. "Iš rastų palaikų ir asmeninių daiktų mes žinome, jog Kuropatuose tikrai guli ir katalikų", - sakė kardinolas K.Sviontekas. Jis pats komunistų buvo nuteistas mirti, bet vėliau ši bausmė buvo pakeista tremtimi į Sibiro lagerius, kur jis iškalėjo dešimt metų. "Ar naujas kelias čia tikrai bus nutiestas, sunku tvirtinti. Bet mes negalime pamiršti šios gyvybės aukos ir to blogio, kurį įvykdė žmogžudiška sistema", - kalbėjo kardinolas. Tuo tarpu Baltarusijos vidaus reikalų ministerija lapkričio viduryje perspėjo, kad bandymai sutrukdyti tiesti magistralę Kurapatuose bus atremti jėga ir specialiomis priemonėmis.

CRTN

© 2001 "XXI amžius"

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija