Atnaujintas 2001 m. gruodžio 19 d.
Nr.95
(1004)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Atmintis
Kultūra
Žvilgsnis
Darbai
Retro
Likimai
Kryžkelės
Nuomonės
Lietuva
Lietuva. Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai

Sakralinis muziejus: pirmieji veiklos metai

Prieš metus, 2000-ųjų Kalėdų antrą dieną, buvo iškilmingai atidarytas Birštono sakralinis muziejus, įkurtas suremontuotoje senojoje klebonijoje. Birštono klebonas kun. Jonas Dalinevičius sako: "Remontuojant reikėjo išlaikyti klebonijos autentiką ir dviejų šimtų metų senumo pastatą pritaikyti muziejui. Idėja įrengti muziejų kilo miesto merui Antanui Zinkevičiui. Juk čia 1956-1958 metais atgavo jėgas, gydėsi, aukojo šv. Mišias iš Sibiro nelaisvės grįžęs arkivyskupas Teofilius Matulionis. 1998 metais sakralinio muziejaus idėjai pritarė kardinolas Vincentas Sladkevičius. Dabar yra ir jam skirta ekspozicija".
Tuomet būta skeptikų. Jie sakė: "Tai bus senienų rinkinys. Kam jo reikia?" Nepraėjus nė keletui mėnesių, skeptikai pakeitė nuomonę. Visi įsitikino, jog muziejus pakeitė miesto gyvenimą, pritraukė nemažai menininkų: muzikų, dailininkų, literatų. Pasikeitė ir materialioji, ir dvasinė miesto kultūra. Kiekvienas atvykęs iš užsienio ar kito šalies miesto lietuvis nori čia užsukti, pabūti sakralinėje erdvėje, pasižiūrėti filmą apie kankinį arkivyskupą T.Matulionį.
Įžengus į vieną muziejaus salę, - prieš pusšimtį amžiaus tai buvo paprastas klebonijos kambarys, - norisi atsiklaupti. Čia per 1957 metų Kalėdas slapta, dalyvaujant kun. Jonui Joniui, arkivyskupas T.Matulionis suteikė vyskupo šventimus kun. Vincentui Sladkevičiui, būsimam kardinolui. Tuoj po to naujai konsekruotas vyskupas buvo ištremtas į Lietuvos užkampį, o kun. J.Jonys - už Lietuvos ribų.
Pasakoja muziejininkė Roma Zajančkauskienė: "Stengiamės, kad muziejuje vyktų gyva veikla, rengiame edukacines vaikų, jaunimo programas. Džiaugiamės, kad yra dvi salės. Vienoje vyksta konferencijos, kita skirta jaunimui”. Moteris vardijo daug įdomių renginių, sukvietusių miesto visuomenę. 2001-ųjų sausio rengiame edukacines vaikų, jaunimo programas. Džiaugiamės, kad yra dvi salės. Vienoje vyksta konferencijos, kita skirta jaunimui". Moteris vardijo daug įdomių renginių, sukvietusių miesto visuomenę. 2001-ųjų sausio viduryje pristatytas dokumentinis filmas "Žvilgsnis į arkivyskupo Teofiliaus Matulionio gyvenimą". Dalyvavo filmo autorius ir režisierius D.Ramanauskas. Vasario pradžioje, minint Grabnyčias, buvo surengta žvakių kompozicijų paroda. Apie žvakių simboliką paskaitą skaitė Marijampolės kunigų seminarijos dėstytojas g. kan. teol. lic. Mindaugas Puidokas.
Pavasarį, kovo pradžioje, veikė Birštono meno mokyklos moksleivių darbų paroda "Piešiame šv. Kazimierą". Paskaitą apie šv. Kazimierą skaitė kan. doc. teol. dr. Algimantas Kajackas, koncertavo kamerinis styginių kvartetas "Collegium". Balandį surengta vaikų piešinių ir margučių parodėlė. Margučius sunešė mokiniai, mokytojai, tautodailininkai, mokiniai surengė ir koncertą. Gegužės mėnesį VDU doc. dr. S.Samuolienė pasakojo apie Dievo Motinos gyvenimo scenas pasaulinėje ir Lietuvos dailėje. Birželį veikė paroda "Dvasininkai tremtyje", skirta Gedulo ir vilties dienai.
Rudenį buvo paminėtas ilgametis Birštono klebonas kun. Mykolas Petkevičius, MIC, vienas iškiliausių Kaišiadorių vyskupijos dvasininkų, "Lietuvos Katalikų Bažnyčios kronikos" ir "Rūpintojėlio" talkininkų, rašęs straipsnius į pogrindžio spaudą 1969-1987 metais. Prisiminimais dalijosi ses. Angelina Mockevičiūtė.
Vyko akcija "Sutvarkykime Gudakalnio kapines". Šios kapinės yra už septynių kilometrų nuo Birštono, Nemuno ir Verknės santakoje, 1941 metais uždarytos, daugelio pamirštos. Į akciją daug kas atsiliepė, ypač Meno mokyklos mokiniai. Jie nurašinėjo paminklų užrašus, piešė, fotografavo paminklus, tvarkė apleistus kapus. Muziejuje buvo atidaryta piešinių ir fotografijų paroda.
Šiuo metu rengiama nauja ekspozicija. Daug naujų eksponatų papildys parapijos stendą, gauta naujų daiktų arkivysk. T.Matulionio ekspozicijai papildyti. Su Kaune pradėjusiu veiklą kardinolo V.Sladkevičiaus muziejumi susitarta keistis eksponatais - ir ši ekspozicija bus papildyta naujais daiktais. Antrą Kalėdų dieną birštoniečiai rinksis į savo miesto muziejų. Čia jų lauks Meno mokyklos mokinių padaryta prakartėlė, vaikų piešinių paroda, koncertas.

Aldona KAČERAUSKIENĖ

Birštonas

© 2001 "XXI amžius"

 

Kardinolo Vincento Sladkevičiaus daiktai, liturginiai apdarai bei reikmenys, saugomi Birštono sakralinio muziejaus vienoje iš salių

Muziejus įrengtas suremontuotoje senojoje klebonijoje

Muziejaus eksponatai: kalinio rožinys, suminkytas iš duonos, ir kalinio maldaknygė, parašyta arkivyskupo Teofiliaus Matulionio ranka 1926 metais Peterburge (rožinys padėtas ant purifikatoriaus, naudoto arkivysk. T.Matulionio lageryje)

Kazimiero LAZAUSKO ir muziejaus archyvo nuotraukos

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija