Atnaujintas 2001 m. gruodžio 19 d.
Nr.95
(1004)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Atmintis
Kultūra
Žvilgsnis
Darbai
Retro
Likimai
Kryžkelės
Nuomonės
Lietuva
Lietuva. Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai

Prieškario Kauno atstovai

Girdėjau anų laikų aristokratą sakant, kad tikra kultūra per vieną visuomenės kartą nesukuriama. Kultūra turi įaugti į kraują. Šiandien, besižavėdami mūsų muzikų pasiekimais, dažnai pamąstome, kaip, kada tai atsitiko, kad muzika taip įaugo į lietuvių tautos kraują, jog jos muzikinio pasaulio atstovai stebina žemę savo virtuoziškumu ir pasiekimais. Turbūt kiekviena karta tam yra atidavusi savo duoklę. Taip pat ir prieškario Kaunas ne vienam Lietuvos kultūros šuoliui davęs pradžią. Ne kartą esame girdėję sakant, jog prieškario Kaunas - tai mažasis Paryžius. Kuo? Savo kultūrų įvairove, palaipsniui formavusia gražų monolitą.
Kauno konservatorija, 1933-aisiais išaugusi iš Juozo Naujalio 1920 metais įkurtos Muzikos mokyklos, buvo pagrindinė Lietuvos profesionalių muzikų "akademija". O šalia jos? Gal ne daug kam yra žinoma, kad egzistavo nemažai privačių muzikos mokyklų, tiksliau, ne mokyklų, o privačių muzikos mokytojų, kurių dauguma muzikos mokslus buvo ėję įvairiuose Europos miestuose. Sugrįžę ar suvažiavę į Kauną, tapusį Lietuvos sostine, jie vertėsi privačiomis muzikos pamokomis, kurių populiarumas priklausė nuo mokytojo profesinio pasiruošimo, jo metodų, asmenybės patrauklumo, pagaliau, pedagoginio talento. O mokytis muzikos, sugebėti namuose muzikuoti tuomet buvo lyg privalu kiekvienam inteligentui. Prisimenu savo draugės tėvelį, kuris, būdamas inžinierius, popietėmis ištisas valandas praleisdavo prie pianino. Namai būdavo pilni klasikinės muzikos ar lietuviškų liaudies dainų. Kitos draugės mama griežė smuiku. Prieš vedybas buvo bebaigianti konservatoriją. O vėliau tam tikromis savaitės dienomis namuose rinkdavosi pažįstami ir muzikuodami leisdavo vakarą. Retas inteligentų šeimos susibūrimas praeidavo be šeimyninio gyvos muzikos koncerto.
Norisi papasakoti apie vieną iš tų muzikos mokytojų, kūrusių savą muzikos mokyklą ir tuo pačiu įsijungusių į visos mūsų muzikinės kultūros puoselėjimą. Mes, mokiniai, ją vadinome tik panele Silvija, o iš tikrųjų ji buvo Silvija Sabinskaitė.

Silvija Sabinskaitė - muzikos mokytoja Kaune


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija