Atnaujintas 2001 m. gruodžio 21 d.
Nr.96
(1005)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Laikas
Krikščionybė šiandien
Žvilgsnis
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai

Popiežius Kalėdų džiaugsmą sieja su taikos ilgesiu

Pasaulyje vykstant karams ir konfliktams, o ypač susiklosčius dramatiškai padėčiai Šventojoje Žemėje, žmonija šių metų Kalėdose labiausiai ilgisi taikos džiaugsmo, pabrėžė popiežius Jonas Paulius II. "Todėl mums, tikintiesiems, su iškalbinga meilės išraiška darbuose reikia tapti kasdieniu pranašišku raugu pasaulio, kuris būtų sutaikytas meilėje ir gaivinamas dieviškojo džiaugsmo", - kalbėjo jis gruodžio 16 dieną susitikęs su maldininkais Šv. Petro aikštėje sekmadienio vidurdienio "Viešpaties Angelas" maldos proga.
Tądien Vatikano aikštė buvo puošiama Kalėdų šventei: prie obelisko įrengiama didelė Prakartėlė ir puošiama iš Rumunijos atvežta Kalėdų eglė. Pagal seną tradiciją į Šv. Petro aikštę buvo susirinkę tūkstančiai Romos berniukų ir mergaičių, kurie atsinešė Kūdikėlio Jėzaus figūrėles Šventajam Tėvui palaiminti. Šias figūrėles vaikai vėliau deda italų šeimose tradiciškai Kalėdų švenčių proga įrengiamose prakartėlėse. Kaip visada Popiežius švelniai kreipėsi į susirinkusius vaikus, dėkojo jiems už atėjimą ir meldėsi "taikos ir ramybės jums ir jūsų šeimoms" šiose Kalėdose.
Jonas Paulius II pastebėjo, jog Kalėdų žinia, skelbianti pasaulio Išganytojo gimimą, ypač reikšminga visiems, gyvenantiems varguose ir skausmuose. "Džiaugsmas yra Kalėdų evangelijos širdis, - sakė jis. - Kaip patyrusi Motina, Bažnyčia žino geriau nei bet kuri kita institucija kasdieniam žmonių gyvenimui būdingus sunkumus ir kančias." Bažnyčia supranta, kad daugelio tautų ir individų gyvenime liūdesys yra didesnis už džiaugsmą, baimė - už viltį. Tačiau šiems vyrams ir moterims pirmiausia ir buvo skirta Kalėdų žinia, nes Kristus skelbė vargšų išganymo, kalinių laisvės, sielvartaujančių džiaugsmo Evangeliją.
"Kristus yra autentiškas žmogaus Išlaisvintojas, pasiųstas Dievo išgelbėti jį iš blogio ir mirties galios, - aiškino Šventasis Tėvas. - Iš šio gilaus ir visiško išlaisvinimo ir kyla džiaugsmas, kurį Kristus suteikia savo draugams." Šis Kristaus nešamas džiaugsmas ir ramybė labai skiriasi nuo pasaulio lėkštos ir efemeriškos linksmybės. Popiežius taip pat pastebėjo, jog dėl kasdienį gyvenimą "supančių didelių problemų kartais yra sunku pažinti šias Kristaus dovanas. Šventosios Dvasios vadovaujamos Bažnyčios uždavinys yra padaryti jas regimas ir paliudyti jų buvimą". Baigdamas Jonas Paulius II meldė Švč. Mergelės Marijos, kad padėtų krikščionims visada, bet ypač dabar būti patikimais Kristaus džiaugsmo liudytojais.

Kalėdų eglė iš Rumunijos

Gruodžio 17-ąją Vatikano Šv. Petro aikštėje buvo iškilmingai įžiebta Kalėdų eglė. Kiekvienais metais šį gražų europietišką Kalėdų švenčių simbolį - visada žaliuojančią eglę - Šventajam Tėvui dovanoja vis kita Europos šalis. Į Kalėdų eglės įžiebimo ceremoniją paprastai atvyksta ją dovanojusios šalies gausi delegacija - maldininkai ir tautinio meno kolektyvai, lydimi valstybės bei Bažnyčios vadovų. Šiemetinėms Kalėdoms 25 metrų aukščio eglė pirmą kartą buvo atgabenta iš stačiatikių šalies Rumunijos ir ją, kaip tautos dovaną, Šventajam Tėvui perdavė specialioje audiencijoje priimtas šalies prezidentas Jonas Iliesku. Dovana turėjo priminti Popiežiaus apsilankymą Rumunijoje 1999 metais ir šioje šalyje gerėjančius stačiatikių ir katalikų ekumeninius santykius.
Audiencijoje pas popiežių Joną Paulių II prezidentą J.Iliesku lydėjo sostinės Bukarešto katalikų arkivyskupas Joanas Robu ir stačiatikių patriarchato atstovas vyskupas Vincentas Plojesteanu. Rumunijos mokslų akademijos prezidentas Eugenijus Simionas ta proga įteikė Šventajam Tėvui aukščiausią šios institucijos apdovanojimą, kaip Popiežiaus dvasinių nuopelnų pasauliui įvertinimą. Jono Pauliaus II vizitas Rumunijoje 1999 m. gegužės 7-9 d. buvo pirmoji jo apaštalinė kelionė į stačiatikių daugumą turinčią šalį. Šiame apsilankyme vyravusi nuoširdi atmosfera, Popiežiaus pokalbiai ir bendros maldos su Rumunijos stačiatikių patriarchu Teoktistu II padarė didelę teigiamą įtaką ekumeninių ryšių plėtotei.
Audiencijos metu Šventasis Tėvas padėkojo prezidentui J.Iliesku ir visai rumunų tautai už gražią Kalėdų eglę iš rytinių Karpatų.
Tai primena jam nuostabų apsilankymą Bukarešte prieš pusantrų metų ir intensyvias vizito dienas. Popiežius teigiamai įvertino Rumunijoje įtvirtintą religijos laisvę ir tarptautinės taikos politikos iniciatyvas šiais besibaigiančiais metais vadovaujant Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijai (ESBO). "Tegul Dievas laimina rumunų tautos pastangas, kad ji toliau pildytų savo, kaip tilto tarp skirtingų Europos kultūrų ir religinių tradicijų, vaidmenį, skatindama žmonių taikų sambūvį ir supratimą", - sakė Jonas Paulius II.
Kalėdų eglės įžiebimo ceremonijoje Šv. Petro aikštėje prezidentas J.Iliesku pasidžiaugė, kad jo šalis "turėjo garbę būti pirmąja stačiatikių daugumą turinčia valstybe, kuri priėmė vizito atvykusį popiežių Joną Paulių II ir dabar ji tapo pirmąja stačiatikių šalimi, padovanojusia Kalėdų eglę Jo Šventenybei". Jis išreiškė viltį, kad ši eglė bus ne tik Kalėdų džiaugsmo simbolis, bet ir Europos dvasinės vienybės simbolis.

Intensyvi Kalėdų laikotarpio darbotvarkė

Kaip visada kalėdinio sezono kalendorius popiežiui Jonui Pauliui II yra pilnas iškilmingų liturginių apeigų ir susitikimų, kuriems jis pats vadovauja. Gruodžio 22 dieną įvyks Popiežiaus kalėdinis susitikimas su Vatikano dikasterijų darbuotojais, Romoje gyvenančiais kardinolais ir Romos vyskupijos dvasininkais. Šiame metiniame susitikime Šventasis Tėvas pasakys kalbą, kur apžvelgs besibaigiančių metų Bažnyčios gyvenimo įvykius. Gruodžio 24-osios vakare Šv. Petro bazilikoje Popiežius vadovaus Bernelių šv. Mišioms, o Kalėdų šventės vidurdienį pasakys tradicinį kreipimąsi ir suteiks apaštalinį palaiminimą "Urbi et Orbi" (Miestui ir pasauliui). Gruodžio 31-osios vakare Šv. Petro bazilikoje Jonas Paulius II vadovaus Padėkos už praėjusius metus pamaldoms, o sausio 1 dieną Šv. Petro aikštėje aukos Švč. Mergelės Marijos, Dievo Motinos, iškilmės šv. Mišias. Bažnyčia tą dieną tradiciškai minės Pasaulinę taikos dieną.
Sausio 6-osios, Trijų Karalių (Epifanijos) dienos, šv. Mišiose popiežius Jonas Paulius II konsekruos naujus vyskupus. Sausio 10 dieną įvyks tradicinis Šventojo Tėvo susitikimas su Vatikane akredituotais užsienio diplomatais, kuriame Popiežius apžvelgs ir įvertins praėjusių metų tarptautinės politikos įvykius. Sausio 13-ąją, Viešpaties krikšto šventėje, Jonas Paulius II suteiks Krikšto sakramentą kūdikiams. O sausio 24 dieną Asyžiuje įvyks Popiežiaus kviečiamas įvairių religijų vadovų Maldos už taiką pasaulyje susitikimas.

Mindaugas BUIKA

© 2001 "XXI amžius"

 


Domenikas di Tomasas Bigordis.
Jėzaus Kristaus gimimas (XV a. pabaiga)

Gruodžio 16 dieną, prieš susitikdamas su vaikais Šv. Petro aikštėje, popiežius Jonas Paulius II aplankė Ponte di Nona parapiją Romos priemiestyje. Čia jį džiaugsmingai sutiko vietos tikintieji. Tai buvo jau 300-oji Šventojo Tėvo aplankyta Romos parapija per jo 23 metų pontifikatą. Romos vyskupijoje, kurios vyskupas yra Popiežius, iš viso yra 324 katalikų parapijos. Pirmąją parapiją Jonas Paulius II aplankė praėjus vos kelioms savaitėms po savo išrinkimo. Nė vienas Popiežius anksčiau nėra aplankęs tiek daug Romos vyskupijos parapijų, kaip dabartinis Šventasis Tėvas. Jis yra pabrėžęs, kad labai rimtai vertina savo, kaip Romos vyskupo, pareigas ir kad "piligrimystė" po parapijas suteikia puikią galimybę susipažinti su bendruomenės gyvenimo realybe.

EPA-ELTA nuotrauka

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija