Atnaujintas 2001 m. gruodžio 29 d.
Nr.98
(1007)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Ora et labora
Susitikimai
Atmintis
Žvilgsnis
Rinka
Nuomonės
Lietuva


ARCHYVAI

2001 metai

Kas naujo parodoje "Krikščionybė Lietuvos mene"

Šiemet sueina dveji metai nuo parodos "Krikščionybė Lietuvos mene" atidarymo Taikomosios dailės muziejuje. Per tą laiką parodą apžiūrėjo pusantro tūkstančio lankytojų, pravesta per du tūkstančius ekskursijų, buvo vykdomos edukacinės programos moksleiviams, vyko kultūros vakarai, susitikimai su garbiais svečiais iš užsienio ir Lietuvos, buvo pristatinėjamos naujos knygos, skambėjo sakralinė muzika.
Paroda atnaujinama kas pusmetį. Šiemet ji buvo atnaujinta jau ketvirtą kartą. Net nustembi: iš kur atsiranda šitiek unikalių sakralinio meno kūrinių? Į šį klausimą atsakė Lietuvos dailės muziejaus direktorius Romualdas Budrys: "Be vyskupų, parapijų klebonų bendradarbiavimo nebūtume galėję nei šios parodos surengti, nei jos kas pusmetį papildyti".
Gruodžio 19 dieną buvo atidaryta atnaujinta paroda. Ekskursijų vadovai skirstė lankytojus į grupes, aiškino, vedžiojo.
Tad kas naujo parodoje "Krikščionybė Lietuvos mene"? Naujo daug. Pristatoma apie du šimtus vertingų XV-XX a. pradžios Lietuvos meistrų ir užsienio menininkų sukurtų sakralinės dailės kūrinių. Jie buvo restauruoti Prano Gudyno muziejinių vertybių restauravimo centre. Iš parodos jie iškeliaus į Kauno arkivyskupijos, Kaišiadorių ir Vilkaviškio vyskupijų bažnyčias, tai yra ten, iš kur buvo paimti prieš restauravimą.

Parodos atidaryme dalyvavo (iš kairės): vyskupas Jonas Boruta, Dailės muziejaus direktorius Romualdas Budrys, Kauno arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius ir kultūros ministrė Roma Dovydėnienė


Lietuvių susibūrimo vieta - bažnyčia

Tęsiant kultūrinių vakarų ciklą Taikomosios dailės muziejuje, kur tebeveikia paroda "Krikščionybė Lietuvos mene", gruodžio 5-ąją buvo paminėta šimto metų sukaktis, kai Vilniaus Šv.Mikalojaus bažnyčioje leista aukoti šv.Mišias lietuvių kalba. Kalbėjo vyskupas Juozas Tunaitis, prof. Vanda Zaborskaitė, bažnyčios archyvaras Viktoras Petkus ir klebonas kun. Edmundas Paulionis. Giedojo Vilniaus Arkikatedros senųjų giesmių ansamblis. Kai kurios giesmės, sukurtos vyskupo Antano Baranausko, skambėjo prieš šimtą metų Šv.Mikalojaus bažnyčioje per pirmąsias lietuviškas pamaldas.
XIX a.pabaigoje carinė politika šiek tiek švelnėjo. Anot Rapolo Krasausko, "vieningas ir ištvermingas katalikų priešinimasis privertė rusų valdžią nusileisti. 1878 metais ji sustabdė beprasmišką kovą prieš kryžius, 1897 metais atšaukė įsakymą, kuriuo katalikai mokiniai buvo verčiami eiti į cerkves caro švenčių dienomis, tais pat metais atšaukė draudimą statyti bažnyčias".

Taikomosios dailės muziejuje įvykusiame kultūros vakare, skirtame lietuviškų pamaldų Vilniaus Šv.Mikalojaus bažnyčioje 100-mečiui paminėti, dalyvavo (iš kairės į dešinę): bažnyčios archyvaras Viktoras Petkus, vyskupas Juozas Tunaitis, VPU prof. Vanda Zaborskaitė, klebonas kun. Edmundas Paulionis ir muziejaus direktorius Romualdas Budrys


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija