Atnaujintas 2002 m. gruodžio 6 d.
Nr.92
(1099)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Ora et labora
Krikščionybė šiandien
Darbai
Mums rašo
Atmintis
Visuomenė
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Atšventęs 75-metį, kardinolas A.Sodanas
lieka Vatikano valstybės sekretoriaus poste

Kardinolas Andželas Sodanas

Pagrindiniam Popiežiaus bendradarbiui Šventojo Sosto politiniams ir diplomatiniams reikalams, Vatikano valstybės sekretoriui kardinolui Andželui Sodanui, lapkričio 23 dieną pažymėjusiam 75-erių metų sukaktį, popiežius Jonas Paulius II laišku padėkojo už vertingą bei uolią tarnybą ir kartu pranešė, kad jį palieka ankstesniame poste. Pagal Bažnyčios kanonų teisę vyskupai ir kardinolai, sukakus 75-eriems metams, privalo įteikti Popiežiui atsistatydinimo prašymus. Popiežius pats sprendžia, ar juos patvirtinti, ar atmesti, atidedant atsistatydinimą vėlesniam laikui. Kaip žinoma, Jonas Paulius II praėjusį pavasarį nepriėmė atsistatydinimo prašymo, kurį dėl amžiaus jam įteikė įtakingasis vokiečių kardinolas Tikėjimo doktrinos kongregacijos prefektas Jozefas Ratcingeris. Panašiai atsitiko ir su kardinolu A.Sodanu.
Vatikano spaudos centro paskelbtame laiške Popiežius išreiškė kardinolui A.Sodanui savo „asmeninį pripažinimą už didžią pagalbą“, kurią jis per pastaruosius dvylika metų suteikė Šventajam Tėvui „kaip artimas bendradarbis ir reiklus valstybės sekretorius“. Kardinolas prašomas toliau eiti šias pareigas, kartu paliekant „Popiežiaus dispozicijoje jo turimas nepaprastas kvalifikacijas“. Pažymėjęs, kad „brangaus brolio“ kardinolo A.Sodano veikla visuomet buvo įkvėpta „meilės Bažnyčiai ir klusnumo dvasios“, Jonas Paulius II jį užtikrino, maldose prašąs Viešpaties suteikti jam visokeriopą pagalbą.


Atsistatydino Rytų Timoro vyskupas K.Belo

Plačiai komentuojamas Vatikane paskelbtas pranešimas, kad lapkričio pabaigoje iš savo ganytojiškų pareigų dėl sveikatos problemų atsistatydino Nobelio taikos premijos laureatas Rytų Timoro sostinės Dilio apaštalinis administratorius salezietis vyskupas Karlušas Felipė Šimenesas Belo. Simbolinė figūra ir tikras dvasinis vadovas 24-erius metus trukusios Rytų Timoro kovos už nepriklausomybę iš Indonezijos okupacinio režimo vyskupas K.Belo, SDB, pastaruosius kelis mėnesius gydėsi Portugalijoje ir Italijoje. „Aš kenčiu dėl fizinio ir protinio išsekimo, ir man reikalingas ilgalaikis reabilitacijos laikotarpis“, - sakoma Dilyje paskelbtame 54 metų vyskupo pareiškime.
Vatikano spaudos tarnyba patvirtino, kad popiežius Jonas Paulius II priėmė vyskupo K.Belo atsistatydinimą. Vyskupas jau kelis kartus „prašėsi atleidžiamas iš Dilio apaštalinio administratoriaus pareigų, nurodydamas į objektyvias sveikatos problemas. Šiandien (lapkričio 26-ąją) Šventasis Tėvas priėmė šį jo prašymą“, - sakė Vatikano spaudos centro direktorius Choakinas Navaras Valsas. Naujuoju Dilio diecezijos vadovu laikinai („sede vacante et ad nutum Sanctae Sedis“) paskirtas antros Rytų Timoro vyskupijos Baukau apaštalinis administratorius vyskupas Bazilijus do Nasimentas. Rytų Timoras turi apie 940 tūkst. gyventojų, kurių 750 tūkst. yra katalikai. Dilio vyskupijos teritorijoje, kur yra 540 tūkst. gyventojų (505 tūkst. katalikų), sielovadoje darbuojasi 64 kunigai ir 340 vienuolių.