Atnaujintas 2002 m. gruodžio 13 d.
Nr.94
(1101)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė šiandien
Ora et labora
Mums rašo
Atmintis
Visuomenė
Nuomonės
Lietuva


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Kardinolas J.Ratcingeris – naujasis Kardinolų kolegijos dekanas

Kardinolas Jozefas Ratcingeris

Popiežius Jonas Paulius II lapkričio 30 dieną patvirtino 75 metų vokiečio kardinolo Jozefo Ratcingerio, kuris vadovauja Tikėjimo doktrinos kongregacijai, išrinkimą naujuoju Kardinolų kolegijos dekanu. Šiuo metu Šventąją kolegiją sudaro 171 pasaulio kardinolas, iš kurių 114 yra jaunesni kaip 80 metų amžiaus ir gali dalyvauti naujojo Popiežiaus rinkimų konklavoje. Ligšiolinis Kolegijos seniūnas, buvęs Vyskupų kongregacijos prefektas afrikietis kardinolas Bernardinas Gantenas, kuris neseniai paminėjo savo 80-metį, paprašė Šventojo Tėvo atleisti iš dekano pareigų ir nusprendė sugrįžti į savo tėvynę Beniną.
Bažnyčios kanonų teisės kodekso 350-asis kanonas skelbia, kad Kardinolų kolegijos dekanas reziduoja Vatikane ir kaip „primus inter pares“ („pirmasis tarp lygių“) tarp kitų kardinolų, esant reikalui, vadovauja kai kurioms reikšmingoms bažnytinio gyvenimo ceremonijoms. Pavyzdžiui, apaštalinė konstitucija „Universi Dominici Gregis“ nurodo, kad, mirus Popiežiui, būtent Kardinolų kolegijos dekanas apie „sosto vakansiją“ informuoja kitus pasaulio kardinolus ir valstybių vadovus, taip pat vadovauja Popiežiaus laidotuvių liturgijai.
Kolegijos dekanas sušaukia ir vadovauja naujo Popiežiaus rinkimų konklavai, perskaitydamas konklavos dalyvių priesaiką. Išrinktojo Popiežiaus Kolegijos vardu jis klausia, ar šis pasirengęs „priimti Šventojo Petro naštą“ ir vadovauti Visuotinei Bažnyčiai, taip pat kokiu vardu norėtų būti vadinamas. Jeigu naujuoju Popiežiumi išrenkamas ne vyskupas (nuo 1831 metų, kai popiežiumi Grigaliumi XVI buvo išrinktas abatas Albertas Kapeliaras, daugiau tokio atvejo nėra buvę), tai, prieš skelbiant jį Katalikų Bažnyčios ganytoju, Kardinolų kolegijos dekanas konsekruoja jį vyskupu.
Naująjį Kardinolų kolegijos dekaną lapkričio 27 dieną rinko šeši kardinolai, kurie, be įprastos titulinės bažnyčios Romos diecezijoje, taip pat turi ir Popiežiaus jiems suteiktą Romos „priemiestinių“ diecezijų – Palestrinos, Albano, Porto Santa Rufinos, Sabinos Podžio Mirteto, Fraskačio ir Veletri Senjo – vyskupų titulus. Be kardinolų J.Ratcingerio ir B.Ganteno, tokius „kardinolų–vyskupų“ titulus taip pat turi neseniai savo 75-metį paminėjęs Vatikano valstybės sekretorius kardinolas Andželas Sodanas, per 80 metų perkopęs buvęs Popiežiškosios teisingumo ir taikos tarybos pirmininkas prancūzas kardinolas Rožeras Ečegerajus, iš Kolumbijos kilęs Popiežiškosios šeimos tarybos pirmininkas 67 metų kardinolas Alfonsas Lopesas Truchiljas ir Vyskupų kongregacijos prefektas 68 metų italas kardinolas Džiovanis Batista Rė.
Buvo tikimasi, kad naujuoju Kardinolų kolegijos dekanu bus išrinktas būtent artimiausias Popiežiaus bendražygis kardinolas J.Ratcingeris, kuris Kolegijai priklauso jau 25-erius metus ir iki šiol buvo jos vicedekanas. Naujuoju Kardinolų kolegijos vicedekanu išrinktas Vatikano valstybės sekretorius kardinolas Andželas Sodanas, kuris į Kolegiją buvo Popiežiaus paskirtas 1991 metais.

Mindaugas BUIKA

© 2002"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija