Atnaujintas 2002 m. gruodžio 13 d.
Nr.94
(1101)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė šiandien
Ora et labora
Mums rašo
Atmintis
Visuomenė
Nuomonės
Lietuva


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Pagerbė kunigą

Kun. Ignas Plioraitis

Kun. Ignas Plioraitis, gyvenantis Kazlų Rūdoje, atšventė 70 metų jubiliejų. Jo pagerbimas prasidėjo šv.Mišiomis Kazlų Rūdos bažnyčioje. Į šią šventę atvyko nemažas būrys svečių, altorių apsupo net dvylika moksleivių. Šv.Mišias koncelebravo visi trys Kazlų Rūdos kunigai: klebonas Tadas Vallianas, vikaras Artūras Sederevičius ir pats jubiliatas. Pamokslą pasakė parapijos klebonas. Jis kalbėjo apie kunigo pašaukimo kilnumą ir svarbą, dėkojo Dievui už kunigą Igną, kaip dovaną šiai parapijai.
Pasibaigus šv.Mišioms, kun. I.Plioraitis susirinkusiesiems suteikė savo kunigiškąjį palaiminimą. Kunigą garbingo jubiliejaus proga sveikino parapijos adoruojančios mergaitės, Eucharistinio Jėzaus vienuolijos seserys, Bagotosios progimnazijos ir Kazlų Rūdos gimnazijos bendraklasiai, Sumos choras, parapijos moksleivių ansamblis su vadove Audrone, jubiliato giminės ir artimieji. Palinkėdamas ilgo amžiaus, Dievo palaimos ir sveikatos, Sumos choras jubiliatui pagiedojo „Ilgiausių metų“.
Pasibaigus tradiciniams sveikinimams, šventė tęsėsi prie vaišių stalo. Šventei vadovavęs kun. A.Sederevičius suteikė žodį ses. Joanai, kuri eilėmis pasveikino jubiliatą. Ji su vargonininke Audrone apžvelgė jo kunigišką veiklą. Ypač sunkus ir prasmingas jo veiklos etapas buvo Dzūkijos krašte, Kapčiamiestyje. Ten kun. I.Plioraitis dirbo sovietmečiu, kai mūsų tauta ir Bažnyčia kovojo už Tėvynės ir tikėjimo laisvę. Kapčiamiestyje kartu su jaunimu atstatinėjo saugumiečių nugriautus kryžius. Iš viso tuo metu kunigo Igno rūpesčiu vietoj nugriautų kryžių buvo atstatyta vienas koplytstulpis ir penkiolika kryžių. Atgaunant laisvę, 1989 metais, kun. I.Plioraitis pašventino dar dvylika kryžių ir mūrinę koplyčią su Nukryžiuotuoju jos viduje, kuri buvo pastatyta trims kunigams, kentėjusiems sovietų kalėjimuose, atminti: kun.Antanui Keblaičiui, kun. Stanislovui Šilokui ir kun. Juozui Zdebskiui.
Kun.I.Plioraitis bendradarbiavo platinant „LKB kroniką“, bendravo su Lietuvos tikinčiųjų teisėms ginti katalikų komiteto nariais, rinko kunigų ir tikinčiųjų parašus. Jo rūpesčiu buvo surinkti 754 tikinčiųjų parašai, ginant kunigus A.Svarinską ir S.Tamkevičių.
Kunigo Igno lankymasis šeimose skatino jas blaiviai gyventi, uoliau praktikuoti tikėjimą. Jo rūpesčiu Kapčiamiestyje iš tų šeimų išaugo du broliai kunigai - Gintas ir Vytautas Sakavičiai ir dvi vienuolės - Danutė Sakavičiūtė ir Alė Žibūdaitė.
Parapijos klebonas kun. T.Vallianas pasidžiaugė kun. I.Plioraičio dabartine veikla parapijoje, o vargonininkė A.Pranckevičienė gėrėjosi jo punktualumu ateinant švęsti šv.Mišių ir klausyti išpažinčių, taip pat jo turiningais ir įdomiais pamokslais, darbštumu. Kapčiamiestiečiai, su kuriais jai tenka susitikti, ir šiandien apie kunigą Igną atsiliepia pagarbiais žodžiais. Apie nuoširdų bendravimą su šiuo kunigu kalbėjo ir kiti šventės svečiai.
Pats kunigas papasakojo apie savo kelią į kunigystę. Augęs neturtingoje šeimoje, uolus ir darbštus jaunuolis sunkiais sovietų laikais išdrįso atsiliepti į Dievo kvietimą ir įstojo į pogrindinę kunigų seminariją, kurią vėliau baigė stacionare. 1960 metais jis buvo įšventintas kunigu.
Kun.I.Plioraičio jubiliejų gražiai papuošė vargonininkės Laimutės Vitukynienės vadovaujamas Sumos choras, pagiedojęs giesmių ir atlikęs liaudies dainų. Visi šventės dalyviai jautėsi esantys dosnaus ir gero Tėvo namuose, kur klesti džiaugsmas, tarpusavio meilė ir ramybė.
Viešpatie, dosniai atlygink kunigui Ignui savo malonėmis ir suteik jam sveikatos, kad dar ilgai galėtų darbuotis Tavo vynuogyne.

Eucharistinio Jėzaus sesuo Joana
Kazlų Rūda

© 2002"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija