Atnaujintas 2002 m. gruodžio 18 d.
Nr.95
(1102)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Pasaulis
Susitikimai
Kultūra
Krikščionybė šiandien
Darbai
Žvilgsnis
Nuomonės
Lietuva
Kryžkelės
Istorijos vingiai


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Fotomenininkas nestokoja fantazijos

Fotomenininkas Gintaras Povilonis

Autoriaus nuotrauka

Krašto apsaugos savanorių pajėgų „Vyčio“ apygardos penktoje rinktinėje veikia panevėžiečio Gintaro Povilonio fotodarbų paroda. Jos atidaryme dalyvavo šios rinktinės visi profesinės karo tarnybos kariai iš Rokiškio, Biržų, Kupiškio, Pasvalio ir Panevėžio. Paroda skirta Lietuvos kariuomenės 84-osioms metinėms.
Penktosios rinktinės štabo viršininkas Jonas Dusevičius „XXI amžiui“ pasakojo, jog jį su G.Poviloniu supažindino rinktinės ryšių su visuomene vyr. specialistė kapitonė Vida Jurkšaitienė. Susitikus jiems netrūko šnekos. Pakankamai aukštas pareigas užimantis karininkas J.Dusevičius irgi laisvalaikiu fotografuoja, turi įsigijęs neblogą fototechniką. G.Poviloniui nesvetimas kariškas gyvenimas – per 20 metų jis tarnavo sovietinėje armijoje liktiniu kaip ryšių technikas. Taip ir gimė sumanymas čia surengti pirmą fotografijos darbų parodą. Patalpas, kuriose ji veikia, kaip teigė majoras J.Dusevičius, ateityje ketinama paversti poilsio kambariu. Jame tiktų pastatyti akvariumą. Tada laukiantiesiems neprailgtų laikas.
Iš Kupiškio rajono Vainiškių kaimo kilęs G.Povilonis yra surengęs keletą savo darbų personalinių parodų Panevėžyje. Jis yra dalyvavęs anuometėje antrojoje visasąjunginėje liaudies kūrybos parodoje Maskvoje, kur buvo apdovanotas laureato diplomu bei medaliu. Panevėžietis yra aktyviai bendradarbiavęs su miesto laikraščiu „Panevėžio balsas“, buvo rajono laikraščio „Tėvynė“ skelbtų konkursų pirmos ir trečios vietų laimėtojas. Savo mokytojais, atvedusius jį į fotografijos pasaulį, aukštaitis laiko garsius šio meto Panevėžio fotomenininkus Petrą Kaupelį ir Saulių Saladūną. Pats G.Povilonis yra mokęs miesto Žemaičių mikrorajono jaunimą fotografijos paslapčių „Eglės“ klubo fotografų būrelyje.
Panevėžyje gyvenantis G.Povilonis su fotoaparatu nesiskiria keletą dešimtmečių. Pirmąjį kadrą jis padarė baigęs aštuonias klases, kai jam dėdė padovanojo fotoaparatą „Fed“. Dabar fotomenininkas sukaupęs didžiulį kiekį fotonegatyvų. Jo darbuose vyrauja peizažas, miesto vaizdai, fantastika.

Bronius VERTELKA
Panevėžys

© 2002"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija