Atnaujintas 2002 m. gruodžio 18 d.
Nr.95
(1102)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Pasaulis
Susitikimai
Kultūra
Krikščionybė šiandien
Darbai
Žvilgsnis
Nuomonės
Lietuva
Kryžkelės
Istorijos vingiai


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai

Rinkimai: pinigai ir atidirbinėjimai

Žiniasklaidoje pasirodė pranešimai apie tai, kas ir kiek tūkstančių litų paaukojo pretendentams į Prezidento postą. Aišku, paskelbtos sumos tėra tik maža dalis milžiniškų pinigų, pamėtėtų kandidatams ir partijoms. Bet ir iš to, kas paskelbta, galima susidaryti pakankamai aiškų vaizdą, kas iš tiesų valdo ir grobia, o atliekamus dalija. Ir kam reikės už tai atidirbti. Nesakoma ir niekur neskelbiama, kiek šimtų tūkstančių ar milijonų gauta iš ten, kur saulė teka. Nors, tiesą sakant, ir taip aišku, kad be tūkstančių iš Rusijos neapsieita. Juk ne be reikalo ir Vyriausiosios rinkimų komisijos, ir Seimo pirmininkai, jau nekalbant apie mažesnius veikėjus, buvo iškviesti į Maskvą. Apie tuos mažesniuosius oficialiai ir žiniasklaidoje nekalbama, bet kad jie – dažni svečiai Maskvos koridoriuose, kantriai laukiantys už durų, kol koks nors penktos eilės rusų valdininkėlis teiksis pakviesti instrukcijų, visi puikiai žino. Greitai ir instrukcijų nebereikės. „Gazprom“, „Jukos“ jau ir taip Lietuvoje tvarkosi kaip namuose. Ir tai sako ne rusofobu apšauktas prof. V.Landsbergis, o tikras rusas, buvęs KGB generolas Olegas Gordijevskis, dabar gyvenantis Didžiojoje Britanijoje. Štai ką jis teigė: „Baltijos valstybėms turėtų būti visiškai akivaizdu, kad Rusija yra tiesiog kolosali grėsmė jų saugumui visais atžvilgiais: politiniu, ekonominiu, moraliniu - visiškai visais atžvilgiais“.
Socialdemokratai ir visi, kas tik netingi, keikdami amerikiečių bendrovę „Williams“, nė žodeliu neužsimena, kad Rusijos „Jukos“, nuo birželio gavusi „Mažeikių naftą“, „pelningai“ dirbdama pridarė milijoninių nuostolių. Taip bus ir ateityje, nes „pragmatiškasis“ ūkio ministras pasirašė dokumentą, faktiškai įteisinantį nuostolingą „Jukos“ veiklą Mažeikiuose dar penkeriems metams. „Gazprom“ už 100 milijonų litų įsigijo dar Kauno elektrinę, o netrukus įsigis ir „Lietuvos dujas“. Ir įsigis už paties padiktuotą kainą. Beveik trečdaliu mažesnę, nei oficialiai pageidavo Lietuva. Tačiau Maskva jau seniai nekreipia jokio dėmesio į Lietuvos pageidavimus. Ypač pastaruoju metu, kai visa valdžia atsidūrė socialdemokratų rankose. Tiksliau, jų vado vienvaldystėje.
Optimistai, kurių Lietuvoje lieka vis mažiau, guodžiasi, jog, tapusi NATO ir Europos Sąjungos nare, Lietuva savaime atsikratys senosios ir naujosios nomenklatūros geradarių. Vargu. Europos Sąjunga nėra joks išsigelbėjimas. Ir visokios reklamuojamos ES programos. Matant, kas dedasi, galima neabejoti, kad tos ES paramos didesnė dalis bus išvogta ir grupės draugų pasidalyta. Ką jau ką, o šitokius dalykus dabar valdantieji puikiai išmano. Tuo labiau kad ir ta išsvajotoji Europos Sąjunga, Vokietijos kanclerio ir Prancūzijos prezidento diriguojama, atsisuko Kremliaus pusėn. Kaip kitaip vertinti ES poziciją Kaliningrado tranzito klausimu, kai Bruselis galvotrūkčiais ėmė šokti pagal V.Putino muziką?
Tačiau grįžkime prie to, nuo ko pradėjome. Tai yra kandidatų į Prezidento postą ir partijų finansavimo. Pasirodo, dosniausiu daugumos kandidatų rėmėju tapo oligarcho B.Lubio „Achema“, „Klasco“ bei kitos su šiuo oligarchu susijusios bendrovės. Atseikėjo visiems, pradedant dabartiniu Prezidentu, baigiant lyg ir liberalu, lyg ir nebe, A.Matulevičiumi. Vargu ar pateiktose savo rinkimų kampanijų finansavimo ataskaitose atsispindės nors dalis tų tikrųjų sumų, kurias gavo kandidatai ir partijos. Juk tiktai juokas ima, kai A.Paulausko rinkimų štabas skelbia, kad jo sąskaitoje - vos 150 tūkstančių litų. Ir tai iš tos sąskaitos paėmęs viso labo keletas litų. Netgi K.Bobelis, sakęs, kad finansuoja pats save, pranešė surinkęs ir išleidęs 160 tūkstančių litų.
Aišku, dosniausiai paremtas skraidantysis Rolandas, rinkimų kampanijos įkarštyje kreipęsis į Lietuvos kunigus, lyg jau būtų vyskupu, su aplinkraščiu. Juk vien „Avia Baltika“ vadovas J.Borisovas davė milijoną. Bet pinigai, plakatai, auksaburnystė ir atsigręžimas į Dievą (prieš rinkimus!) - dar ne viskas. R.Paksui prireikė ir astrologų pagalbos. Štai viena tokia žvaigždžių ir kitų dangaus šviesulių išsidėstymo žinovė A.Zalatorienė, kaip taisyklė, atsirandanti prieš kiekvienus rinkimus, ir skelbia savo prognozes. Žinant, jog nemažai Lietuvos žmonių jau yra pakankamai apkvailinti visokių horoskopininkų, astrologų, raganų ir raganių, nekreipti dėmesio į A.Zalatorienės „aiškiariagystes“ nereikėtų. Tuo labiau, kad ir kaip būtų keista, tas „prognozes“ išplatino ELTA. Anot gamtos mokslų daktarės laipsnį turinčios dangaus šviesulių žinovės, sėkmės planeta Jupiteris nusigręžė, „atsuko nugarą“ prezidentui V.Adamkui, o tas pats Jupiteris bei žvaigždės yra labai palankios R.Paksui, nes jis, pasirodo, paženklintas jau nuo gimimo „ypatingai misijai“. Žmonės jau spėlioja, kiek tas ypatingai misijai gimęs veikėjas sumokėjo astrologei už tokią pranašystę. Tiesa, dar vienas žinomas televizijos žurnalistas buvo nukakęs net į Rygą pas vietinį žiniuonį ir horoskopininką ir pateikė jam visų septyniolikos kandidatų nuotraukas. Ir ką jūs manote? Rygos horoskopininkas išpranašavo, kad Prezidentu tapsiąs V.Andriukaitis.
Gal ir nederėtų skirti dėmesio tokiems niekams, tačiau kai klausaisi jau minėtų ir neminėtų kandidatų šnekų per televiziją, susitikimuose su rinkėjais, skaitai pasisakymus laikraščiuose, išgirsti ir pamatai dar ne tokių dalykų. Tad nėra ko stebėtis, kai net juridinį išsilavinimą turįs ir dar keturiasdešimties neturintis telšiškis užsimanė kreiptis net į Strasbūro teismą, kad būtų paskelbtas esantis žemaičių tautybės. Pasirodo, dzūkai ir aukštaičiai yra lietuviai, o žemaičiai - ne.
Taigi rinkimai rinkimais, bet kas prasidės po jų, net pagalvoti nesinori. Tarp tautos išrinktųjų ir dar neišrinktųjų prasidės žūtbūtinės grumtynės dėl postų ir vietų Europos Parlamente. Čia tamstoms ne Lietuvos Seimas Vilniuje, o Briuselis ir Strasbūras. Seimo vadovybė jau nusprendė išrinkti 25 Seimo narius, kurie nuo vasario dalyvaus iš biudžeto finansuojamuose mokymuose Europos Parlamente. Taigi bus ir įvairiausių intrigų bei šmeižtų. O Prezidento rinkimų kampanija pasirodys buvusi vos ne džentelmenų klubo pasišnekėjimai. Matyt, nereikia aiškinti, kas gi bus tie atstovai, nusiųsti į Europos Parlamentą semtis dar didesnės išminties. Ogi tos vienintelės, atėjusios valdyti amžiams, partijos atstovai. Na, gal dar priims į kompaniją kokį nors iš Paulausko ar Pakso sulipdytų partijų. Gal ir K.Bobeliui vietelė atsirastų. Ir visai nesvarbu, kad tie išrinktieji nemoka kalbų, o ir rusiškai kalba kur kas geriau nei lietuviškai. Tiesa, kaip pastebėjo jaunimo Antipopulistinis frontas, net du kandidatai į Prezidentus tarp jų mokamų užsienio kalbų paminėjo... lietuvių(!). Tie pretendentai - K.Bobelis ir J.Petraitis. Tenka sutikti su tais, kurie sako, kad mokymai Europarlamente pavirs dar viena valdančiosios partijos narių ekskursija už mokesčių mokėtojų pinigus. Kokia gali būti nauda iš tokių atsitiktinių žmonių, kurie nemoka kalbos ir net nežino, kaip ten elgtis?
O dėl elgesio, tai jį pagerins pats Seimo Pirmininkas. Jis jau parengė Politikų profesinės etikos ir elgesio kodeksą. Kai kurių, skaičiusiųjų šį kodeksą, nuomone, televizijų humoro laidų kūrėjai galėtų pasimokyti iš Seimo Pirmininko, kaip reikia darbuotis komedijų kūrimo žanre. A.Paulausko kodekse skelbiami devyni pagrindiniai principai. Tarp jų - tesėti pažadus, nekalbėti netiesos, neapgaudinėti, nepriekabiauti, nesišlaistyti girtiems, nesimušti ir t.t. Na, argi ne pranašas? Deja, kodekse kažkodėl nieko nekalbama apie sunkiai slepiamą valdančiosios daugumos Seimo narių tarnystę atskiroms grupuotėms ir klanams. Juk visi žino, kad Seimo nariams, ypač į Seimą po A.Paulausko vėliava pakliuvusiems, tų grupuočių interesai - patys artimiausi. Tačiau kitaip ir būti negali. Juk tokiems statytiniams pinigai nemokami už gražumą. Pinigus reikia atidirbti. Ir plušama išsijuosus. Štai šiemet jau trečią kartą didinamas akcizas tabako gaminiams. Nors su Europos Sąjunga buvo sutarta, kad didinti akcizo mokestį tabakui galima iki 2009 metų, tad skubėti kelis kartus didinti akcizą lyg ir nevertėtų. Seimo narys J.Razma spaudos konferencijoje siūlė akcizą didinti pereinamojo laikotarpio, stojant į ES, pabaigoje.Tačiau kažkodėl skubama. Reikalas labai paprastas ir paaiškinamas, kodėl taip yra. Verslininkų apskaičiavimais, kas penktas Lietuvoje surūkomų cigarečių pakelis yra kontrabandinis. Be jokios abejonės, dabar, padidinus akcizus, ta kontrabanda dar labiau išaugs. Kontrabandos liūtai jau dabar trina iš džiaugsmo rankas. Aišku, ne tos varganos moterėlės, nešančios po keliolika labai abejotinos kokybės rūkalų pakelių iš Kaliningrado ar Baltarusijos. Džiaugiasi tie, kas gabena furgonais ir vagonais.

Petras KATINAS

© 2002"XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija