Atnaujintas 2003 m. vasario 12 d.
Nr.12
(1116)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Kultūra
Susitikimai
Darbai
Žvilgsnis
Poezija
Literatūra
Atmintis
Mums rašo
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Reikalinga ir vertinga knyga

Panevėžio leidykla ,,Miglė” skaitytojus nustebino neįprasta knyga - mokytojos ekspertės Lionės Lapinskienės ,,Simbolinių reikšmių žodynu”. Pirmą kartą lietuvių kalba sudarytoje 184 puslapių knygoje parinkta beveik pusaštunto šimto grožinėje literatūroje bei meno kūriniuose dažniau sutinkamų žodžių, aiškinama jų simbolinė reikšmė (literatūros sąraše – 58 pozicijos). Įvadinėje knygos dalyje autorė pristato žinomų penkiolikos asmenų požiūrį į simbolius: ,,Simboliai atskleidžia proto išgales ir veda prie visapusiško suvokimo” (K. Zisler). Pratarmėje L.Lapinskienė aiškina simbolių prasmę, svarbą jauno žmogaus ugdymuisi ir būtinybę, juos suvokus, tinkamai vartoti: ,,Svarbu, kad moksleivis nuolat ugdytųsi gebėjimą vertinti kūrinius ir savo įžvalgas gebėtų racionaliai pagrįsti. Kad būtų lengviau suprasti vieną ar kitą tekstą, reikia turėti patirties, kuri kaip tautos ar visos žmonijos dvasinis kultūrinis palikimas perduodama iš kartos į kartą. Todėl būtina mokėti atpažinti svarbiausius pastovius tautos ir pasaulinės kultūros ženklus – simbolius, suvokti atskirų žodžių reikšmes … simbolis yra per ilgesnį istorinį laiką žmonijos pasąmonėje susiformavęs vaizdinys, įgijęs apibendrinamąją (dažnai keleriopą) prasmę”.
Knygos anotacijoje autorė teigia tikinti, kad simbolių žinojimas padės kiekvienam skaitytojui geriau suvokti kultūros ženklų (nuo antikos iki mūsų dienų) simbolines prasmes, praplėsti savo akiratį ir paskatinti naujus dvasinius ieškojimus.
Štai atsiverčiam ,,P” raide prasidedančius žodžius – o jų net 85; po 70 žodžių prasideda raidėmis ,,K” ir ,,S”. Žodis ,,pakalnutė” aiškinamas taip: “Pakalnutė – kvapi, baltais žiedeliais žydinti miškų ir darželių gėlė. Simbolizuoja pavasarį ir naują gyvenimą, krikščionybėje – Kristaus atėjimą ir pasaulio išganymą” (p. 108 ); ,,Piligrimas – asmuo, religijos tikslais keliaujantis į šventąsias vietas. Simbolizuoja žmogaus gyvenimą žemėje” (p. 118).
Ir taip, versdami lapą po lapo, randame tuos surankiotus deimančiukus, turtėjame patys, džiaugiamės galėdami praturtinti ir savo pašnekovus. Skaitytoją stebina ne tik autorės kruopštumas, bet ir sugebėjimas moksliškai pateikti bei išaiškinti žodžių simbolinę prasmę. Tad neatsitiktinai galima teigti, kad knyga atlieka dvi pagrindines funkcijas – tai ir maloniai skaitomos grožinės miniatiūros, ir mokslinių žinių suteikiantis darbas. Knyga sukelia ir estetinį pasigėrėjimą: gražiai įformintas turinys. Pagirtinas dailininkės Jurgitos Žiaugaitės sugebėjimas pajusti ir subtiliai talkinti autorei. Akiai malonus ir Justino Lapinsko maketas.
Sakyčiau, neatsitiktinai knyga pasirodė gerokai prieš rinkimus. Ji itin reikalinga ir mūsų valdžios žmonėms, ir trokštantiems tos valdžios. Gal kam nors padėjo suvokti simbolinę vieno ar kito žodžio prasmę ir jį tinkamai vartoti. Padėjo – jeigu tik panoro paimti į rankas ir atsiversti, nes, pradėjęs skaityti L.Lapinskienės knygą ,,Simbolinių reikšmių žodynas”, jos nepaleisi iš rankų neužvertęs paskutinio puslapio.

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija