Atnaujintas 2003 m. vasario 12 d.
Nr.12
(1116)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Kultūra
Susitikimai
Darbai
Žvilgsnis
Poezija
Literatūra
Atmintis
Mums rašo
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Spalvingas leidinys apie rajono tautodailininkus

Prieš kelerius metus Utenoje susikūrė tautodailininkų klubas „Svirnas“, vienijantis kuriančius ir liaudies meno tradicijas puoselėjančius žmones. Klubui vadovauja Lietuvos tautodailės sąjungos Utenos skyriaus pirmininkė Odeta Bražėnienė, kuri yra žinoma popieriaus karpinių meistrė.
Neseniai, remiant Utenos rajono savivaldybei bei grupei privačių asmenų, visuomenei pristatytas spalvingas katalogas „Utenos tautodailininkai-2002“. Pasak leidinio sumanytojos ir sudarytojos O.Bražėnienės, Utenos rajono tautodailininkai - tai spalvingas būrys kūrėjų, nevienodų savo amžiumi, kūrinių žanrais, meniniu lygiu. Jų kūriniuose ryški sąsaja su tradicija ir nūdiena, o įvairialypė gyvenimiška patirtis lemia kūrybinių ieškojimų ir žanrų įvairovę bei meninę vertę.
Ypač turtingos medžio skulptūros tradicijos. Atkūrus Lietuvos nepriklausomybę, pastatyta daug naujų ir atstatyta vertingų senųjų meistrų kryžių ir koplytstulpių. Tai medžio drožėjų Anelės Araminienės, Stasio Karanausko, Prano Kaziūno, Alvydo Seibučio, Henriko Zakarevičiaus, Eglūno Židonio ir kitų nuopelnas. Akmenį geba prakalbinti Valentinas Šimonėlis, o metalą - Osvaldas Šumskus. Rima Šilanskienė, Vytautas Šemelis, Genadijus Kaminskas pina dekoratyvius, kasdienę buitį sušildančius gaminius iš vytelių. Senąsias audinio tradicijas tęsia Stefanija Gasiūnaitė ir Elena Krivičienė. Visoje Lietuvoje garsėja puodžius Vytautas Valiušis, savo lėšomis įkūręs vienintelį Lietuvoje keramikos muziejų Leliūnų miestelyje.
Primityviojo meno tradiciją plėtoja tapytojai Zosė Bartašienė su dukra Nijole, Genovaitė Babrauskienė, Arūnas Kučinskas, Vilė Leščinskienė, Danutė Ramanauskienė, Elvyra Žemaitienė ir kt. Itin subtiliais popieriaus karpiniais džiugina O.Bražėnienė, Giedrė Sudniutė. Tarp tautodailininkų kruopštumu stebinanti siuvinėtoja Dalia Breskutė, nėrėjos ir savitų raštų kūrėjos Alicija Chojecka, Daiva Seibutienė, Aldona Grigaravičienė, Giedrė Kiškienė, jaunoji sodų iš šiaudų gamintoja Paulina Jonuškaitė ir kiti.
Kasmet Utenos rajono tautodailininkai rengia tradicinę parodą ir meno gerbėjams pristato vertingiausius savo darbus. Uteniškiai aktyviai dalyvauja zoninėse ir respublikinėse parodose, kuriose dažnai tampa laureatais ir prizininkais. Tautodailės kūrėjų bei tradicijų tęsėjų darbai vis dažniau pasiekia užsienyje vykstančias parodas, simpoziumus, liaudies meno festivalius.
Katalogas „Utenos tautodailininkai“ - įdomus ir vertingas leidinys, kuriuo galės naudotis mokytojai, muziejininkai, etnografai.

Rūta JONUŠKIENĖ
Utena

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija