Atnaujintas 2003 m. balandžio 11 d.
Nr.29
(1133)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė šiandien
Aktualijos
Mums rašo
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Bagdadas jau be Sadamo Huseino

Trečiadienį Bagdado gyventojai, ypač šiitai, džiugiai reagavo į tą dieną įvykdytą Sadamo Huseino režimo nuvertimą ir sveikino miesto centrą užėmusius JAV karius. Bagdadiečiai plėšė nuo sienų didžiulius diktatoriaus portretus ir vertė jo paminklus, o padedant JAV kariškiams nuvertė miesto centre stovėjusį S.Huseino pagrindinį paminklą. Entuziastingai režimo nuvertimą sutiko ir šiaurės Irake gyvenantys kurdai, nors kaip tik čia šiauriau nuo Bagdado diktatoriaus kariuomenės rankose dar buvo jo gimtasis miestas Tikritas.
Baltieji rūmai trečiadienį "istorine akimirka" pavadino irakiečių džiaugsmo scenas Bagdade, tačiau kartu įspėjo dėl perdėto džiūgavimo. "Žmonės Irake ir toliau turi likti itin atsargūs, - sakė Baltųjų rūmų atstovas Aris Fleišeris. - Ką mes dabar matome, tai yra tik dalis Bagdado. Sostinėje mūsų pajėgoms ir toliau yra daug pavojingų teritorijų. Ir yra dar daug kitų pavojingų miestų Irake". Anot A. Fleišerio, JAV prezidentas taip pat džiaugiasi pažanga karinėje akcijoje, tačiau žino, kad karių dar laukia daug pavojų. JAV viceprezidentas D.Čeinis irgi perspėjo, kad karas nepriartėjo prie pabaigos ir dar laukia labai daug darbų.
Netgi amerikiečių ir britų karinei operacijai Irake priešiškai nusiteikusios informacijos agentūros pripažįsta, kad sąjungininkų pergalė buvo nesunkiai pasiekta. Įvykiai savaitės pradžioje vystėsi gana greitai. Jau pirmadienį JAV tankai ir šarvuočiai beveik laisvai važinėja po sostinę Bagdadą, o specialieji daliniai antradienį užėmė centrinius nepaprastai prabangius diktatoriaus S.Huseino rūmus. Britų pajėgos galutinai užėmė antrąjį pagal dydį Irako miestą Basrą, nors atskirų pasipriešinimo židinių vis dar esama. Smarkiai suaktyvėjo kurdų pajėgų veiksmai. Jos, remiamos amerikiečių, jau beveik visiškai apsupo Mosulo ir Kirkuko miestus. Aukštas britų karinių pajėgų atstovas pranešė, kad bombardavimo metu žuvo S.Huseino pusbrolis generolas Alis Hasanas Madžidas, vadinamas „cheminiu Ali“, nes 1988 metais jo įsakymu buvo panaudotas cheminis ginklas prieš dešimtis tūkstančių taikių kurdų gyventojų. Dabar jis vadovavo Pietų Irako frontui. Kur yra pats S.Huseinas, abu jo sūnūs Kuvajus ir Udajus, vis dar neaišku. Manoma, kad jie ir artimiausi režimo vadovai pasitraukė į gyvenamuosius Bagdado rajonus, kurių, vengdami taikių gyventojų aukų, nebombarduoja sąjungininkų aviacija. Beje, buvo pasirodę pranešimai, kad S.Huseino archyvus staigiai išvežė Rusijos diplomatai su spectarnybų agentais, tačiau netrukus Rusijos oficialūs sluoksniai tai paneigė. Amerikiečių pajėgos, apsimetusios „plėšikais“, buvo pasirengusios apgaule išvogti tuos archyvų dokumentus iš Rusijos ambasados.