Atnaujintas 2003 m. balandžio 16 d.
Nr.30
(1134)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Aktualijos
Susitikimai
Laikas ir žmonės
Literatūra
Darbai
Atmintis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Būties švytėjimas

Dailininkė Birutė Žilytė

Šių metų pradžioje Vilniaus rotušės Didžiojoje salėje buvo pristatyta pernai išleista solidi knyga–albumas „Paslaptingas būties švytėjimas“. Į ją sudėtos ne tik dailininko Algirdo Steponavičiaus (1927–1996) kūrinių reprodukcijos, svarbiausius jo ir artimųjų gyvenimo momentus fiksuojančios nuotraukos, bet ir daug šio dailininko tekstų, paskelbtų periodikoje ir knygose. Veikė A.Steponavičiaus darbų paroda. Į renginį suplūdo gausybė žmonių, šio dailininko, Nacionalinės premijos laureato (1990), talento gerbėjų. Už knygų iliustracijas A.Steponavičius pelnė tarptautinį pripažinimą. Jis apdovanotas aukso medaliu Leipcigo knygų mugėje (1965), „Aukso obuoliu“ tarptautinėje iliustracijų parodoje Bratislavoje (1967), pirmąja premija knygos meno trienalėje „Vilnius’81“ (1981), pirmojo laipsnio diplomu ir medaliu XXI tarprespublikiniame knygos meno konkurse Rygoje (1989). 1989 metais Algirdas laimėjo Ivano Fiodorovo diplomą (aukščiausią apdovanojimą) knygos meno konkurse Maskvoje, Jono Kazimiero Vilčinskio diplomą už gražiausiai iliustruotą Lietuvos metų knygą. Knygą „Paslaptingas būties švytėjimas“ sudarė A. Steponavičiaus žmona, taip pat žinoma dailininkė grafikė Birutė Žilytė, gavusi tuos pačius tarptautinius apdovanojimus (Tarptautinės knygų mugės Leipcige aukso medalis – 1967 m., Bratislavoje „Aukso obuolio“ prizas – 1969 m.), laimėjusi Talino grafikos trienalės pirmąją premiją (1971), už vaikų knygų iliustracijas gavusi Valstybinę premiją (1971). Apdovanota Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino V laipsnio ordinu (1997).
Knygos meno konkurse „Vilnius 2002“ B.Žilytei paskirta pirmoji premija ir Lietuvos dailininkų sąjungos premija už knygą „Algirdas Steponavičius. Paslaptingas būties švytėjimas“.
Su dailininke B. Žilyte kalbėjomės jos namuose, sėdėdami prie to paties ilgojo stalo, prie kurio daugelį metų ji dirbo kartu su savo vyru A. Steponavičiumi.