Atnaujintas 2003 m. balandžio 25 d.
Nr.32
(1136)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Laikas
Atmintis
Mums rašo
Sveikata
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Velykinio grožio dienos

Dailininkė Lina Statkevičienė tarp parodos eksponatų
“Velykės kraitė”

“Pavasario milžinas”

Ričardo ŠAKNIO nuotraukos

Dešimt dienų - penkias prieš Velykas ir tiek pat po jų - Kaune, Aukštesniojoje katechetų mokykloje, vyko Kauno ikimokyklinio ir pradinio ugdymo įstaigų bendruomenių trečioji Velykinė dailės paroda. Rytoj - parodos šventė, o veiks paroda iki gegužės 16 dienos. Eksponatai išdėlioti ne vien dviejuose mokyklos aukštuose, laiptinėse, ant laiptų, bet ir kieme, taip patraukia ne vieno praeivio dėmesį.
Kaip sakė parodos kuratorė, menų darželio “Etiudas” direktorė Regina Žukauskienė ir dailininkė Lina Statkevičienė, parodos tikslas - telkti vaikų darželių, mokyklų vaikus, jų auklėtojus, tėvus, globėjus Velykų laikotarpiui įprasminti, kurti originalų XXI amžiaus Velykų simbolį - margutį, atskleisti Prisikėlimo idėją. Tuo pačiu kūrybiškai išreikšti Velykų dvasią, kalbant meno kalba, - apvalios formos erdviniu objektu, erdvine struktūra iš atskirų elementų. L.Statkevičienė tai suprantamiau paaiškina: trejų-vienuolikos metų vaikai sukūrė įvairiausių darbelių - nuo dekoratyvinio, natūralaus dydžio kiaušinio iki gigantiško, aibę kitokių. O pedagogai, tėveliai tuos darbelius sujungia, sukomponuoja, sukurdami išbaigtą eksponatą. Todėl ir paroda šiek tiek skiriasi nuo kitų, nes eksponatus sukūrė ne atskiri kūrėjai, o bendruomenės - vaikai, tėvai, globėjai, mokytojai. Visi galėjo parodyti savo meninius sugebėjimus, išreikšti savo mintį. Kaip įspūdžiais dalijosi kai kurie parodos lankytojai, tiesiog nuostabu, kad išraiškingas eksponatų detales sukūrė darželinukai, moksleiviukai. Panaudotos įvairiausios medžiagos: dažai, popierius, vata, kartonas, putplastis, siūlai, viela, vytelės, gipsas, šienas, plunksnos, molis ir kt. Antai pirmame aukšte pasitinka Kauno Vydūno vidurinės mokyklos mokinių iš šieno padirbtas velykinis kiškis, greta - dar vienas toks ilgaausis. Laiptinėje puikuojasi iš daugybės įvairiaspalvių kiaušinių ant vielų konstrukcijos sumontuota kompozicija “Pavasario milžinas”, čion atkeliavusi iš Kauno Eigulių vidurinės mokyklos. Antrame aukšte akį džiugina “Velykų kraitė”, “Velykinis medis”, “Kosminis kiaušinis”, “Velykos mieste”, daug kitų įdomių grožybių, įvairenybių.
Parodoje iš viso eksponuojama apie 130 darbų, tad paganyti akį yra kur. Šiuos eksponatus sukūrė 29 ikimokyklinių įstaigų ir 21 mokyklos bendruomenės. Šį renginį organizavo Kauno miesto savivaldybės Švietimo ir ugdymo skyrius, Kauno apskrities ikimokyklinių įstaigų dailės ugdytojų draugija, Kauno aukštesnioji katechetų mokykla bei Kauno menų darželis “Etiudas”.

Benjaminas ŽULYS
Kaunas

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija