Atnaujintas 2003 m. balandžio 25 d.
Nr.32
(1136)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Krikščionybė ir pasaulis
Laikas
Atmintis
Mums rašo
Sveikata
Nuomonės
Lietuva
Pasaulis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Valia ar emocijos?

Posakis „Vox populi, vox – Dei“ (žmonių balsas – Dievo balsas) priklauso romėnų politiniam veikėjui, filosofui, rašytojui Lucijui Senekai (4 m. pr. Kr. – 65 m. po Kr.). Jis buvo būsimojo Romos imperatoriaus Nerono auklėtojas, vėliau vienas žymiausių Romos politikų, o atskleidus prieš Neroną rengiamą sąmokslą, kuriame neva Seneka dalyvavęs, jis Nerono įsakymu nusižudė. Nusižudė Seneka, nusižudė ir jo auklėtinis Neronas, o sentencija – pamokantis posakis – pasiekė šiuos laikus. Kas gi lėmė posakio gyvastingumą? Ar sentencija iš tikrųjų teisinga?


Ar naujas Švietimo įstatymas padės išugdyti dvasiškai tobulesnę asmenybę?

Pagal Švietimo įstatymo projektą sumanyta pateikti demokratinę humanistinę ugdymo sistemos sampratą. Tačiau norėtume pareikšti kai kurias kritines pastabas:
1.Teigimas, kad ugdymas - tai sąlygų sudarymas asmeniui plėtoti dvasines galias, turėtų būti konkretesnis. Švietimo įstatymo projekte turėtų būti pateiktas apibrėžimas, nusakantis ne tik sąlygų sudarymą, bet ir aktyvią pedagogo poziciją, jo misiją įgyvendinant plačiąją pasaulėžiūrą integruotu mokymo būdu.
2. Negalima sutikti su teiginiu, kad tikybos mokymas „užkoduoja galimą pasaulėžiūrinį spaudimą švietimo įstaigose“.
Tikybos mokymas nėra pasaulėžiūrinis spaudimas. Visi žinome, kad svarbiausias krikščionybės reikalavimas yra artimo meilė. Ar ugdymas gyventi meilėje yra spaudimas? Tik negatyvusis egoizmas, kylantis iš siaurosios pasaulėžiūros, sukelia neapykantą, spaudimą. Todėl akademinis mokymas, užimantis net 97 proc. viso mokymo švietimo sistemoje, turėtų būti pateiktas su plačiąja pasaulėžiūra integruoto mokymo būdu.
3. Lietuvos Respublika ir Šventasis Sostas yra ratifikavę sutartį dėl bendradarbiavimo švietimo ir kultūros srityje. Todėl ir ši priežastis reikalautų straipsnio Švietimo įstatyme, kuriuo būtų įgyvendinta plačioji pasaulėžiūra švietimo sistemoje.