Atnaujintas 2003 m. gegužės 14 d.
Nr.37
(1141)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Krikščionybė ir pasaulis
Susitikimai
Darbai
Žvilgsnis
Literatūra
Likimai
Atmintis
Aktualijos
Nuomonės
Pasaulis
Istorijos vingiai


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Japonų sakuros Kaune

Eigulių vidurinės mokyklos būrelis – origami gėlių lankstymo būrelis su pačių išlankstytomis tulpėmis

Ričardo ŠAKNIO nuotrauka

Diplomato Č.Sugiharos dėka Japonijos ir Kauno draugystė prasidėjo dar Antrojo pasaulinio karo metais. Prieš keletą metų, Č.Sugiharos jubiliejui pažymėti, Vilniuje buvo pasodintas sakurų parkas. Šiais metais toks parkas atsirado ir Kaune. Dar balandžio viduryje Kauno miesto savivaldybės darbuotojai dalyvavo neįprastoje pavasario talkoje – Nemuno saloje sodino sakurų medelius – japoniškas vyšnaites, o mėnesio paskutinę dieną Č.Sugiharos fondo „Diplomatai už gyvybę“ valdybos pirmininkas Ramūnas Garbaravičius jau pakvietė į Sakurų parko atidarymo šventę. Renginiai šiam neeiliniam miesto įvykiui pažymėti vyko ir kitose Kauno vietose. Č.Sugiharos namai kvietė susipažinti su ekspozicija, Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje vyko leidinių “Žydinti Japonija. Sakura japonų mene” atidarymas, videofilmų peržiūra A.Žilinsko galerijoje. Visur dalyvavo ne tik kauniečiai, bet ir svečiai iš sakurų gimtinės, Lietuvos ir Japonijos draugystės draugijos nariai. Iš pačios Japonijos atvyko penkiolikos asmenų delegacija. Tarp jų buvo Č.Sugiharos marti Michi Sugihara, projekto vadovas Takaši Vakisaka, „Nippon Express“ turizmo agentūros atstovas Hitoši Tanaka ir kiti.
Į vakarinį koncertą Kauno filharmonijoje rinkosi rytų kovų atstovai, Japonijos diplomatai, lietuvių meno kolektyvai ir neeilinio reginio ištroškę kauniečiai. Šią dieną, kaip sakė vakaro vadovas, Kaune saulė nušvito ypatingai. Šventinį koncertą pradėjo Eigulių vidurinės mokyklos origami - japoniška technika gėlių lankstymo iš popieriaus – būrelis, vaikai įteikė svečiams savo išlankstytas gėles (mokytoja ir būrelio vadovė Laima Liutkienė). Trapias popierines gėles scenoje pakeitė vyrai, kurie moka kovoti. Jie atliko demonstracines karate dvikovas, aikido parodomąją programą. Antroje koncerto dalyje pasirodė mūsų miesto meno kolektyvai.
Planuojama, kad kitais metais sakuros pasieks Klaipėdą. Atsiras galimybė kasmet sukviesti svečius iš Japonijos ir visos Lietuvos, kartu organizuoti parodas, rengti koncertus. Tikėkimės, kad japoniškos vyšnaitės augs mylimos kauniečių, ir mums pavyks išpuoselėti dar vieną gražią tradiciją – su Japonija susitikti žydint sakuroms.

Džiuljeta KULVIETIENĖ

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija