Atnaujintas 2003 m. gegužės 21 d.
Nr.39
(1143)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Krikščionybė ir pasaulis
Susitikimai
Kultūra
Darbai
Literatūra
Atmintis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

„Mintys“ - laisvo žmogaus pozicija

„Turime mažą pasaulio gabalėlį, Lietuvą, kurį mums davė Dievas, likimas, istorija, ir už kurį esame atsakingi“

Vytautas LANDSBERGIS

Nebesistebime prof. Vytauto Landsbergio darbštumu. Šalia įtempto darbo Seime ir vadovavimo Tėvynės sąjungai (Lietuvos konservatoriams) jis kasmet išleidžia po vieną, dvi ar net tris knygas. Kovo viduryje Vilniaus rotušės Didžiojoje salėje buvo pristatyta viena naujausių jo knygų „Būta ir pasakyta. Mintys“ (2002, leidykla „Pasviręs pasaulis“, sudarytoja Liučija Jasiukevičiūtė). Kaip rašoma anotacijoje, „tai vaizdingų, raiškių ir svarbos nepraradusių minčių rinktinė. Laisvė, Tėvynė, menas, idealizmas, gyvenimo prasmė, žmonijos keliai, lietuvių tautos kultūra ir kiti dalykai sudaro knygos turinį“. Visos mintys turi datas: 1988 - 2002 metai; tiesa, keletą minčių rasime ir iš ankstesnio laikotarpio. Kai kurios turi ir vietą, kurioje buvo viešai paskelbtos: Jungtinių Tautų forumai, PEN klubo kongresas Vienoje, Helsinkio viršūnių susitikimas, JAV Kongresas, Sąjūdžio steigiamasis suvažiavimas... Kai kurios cituojamos iš laiškų, rašytų žinomiems politikams ir valstybės vadovams: F.Miteranui, L.Valensai. Kai kurios reiškiamos eiliuotai. Kad ir kokia forma būtų pasirinkta, visur jausime laisvo žmogaus poziciją. Beje, šia knyga leidykla ketina pradėti Lietuvos intelektualų „Minčių“ seriją.


Ilgai težydi devynžiedė

Virš miško
baltas debesėlis,
toks panašus
į angelą.
Priartėk,
neleisk nueiti
į savo aklumą.
Padėk nušvisti
maldos gelmėje
ir platybėje.

V.R.

Su Vygando Račkaičio eilėraščių knyga „Atodangos“ („Indra“, 2002) lengva bendrauti. Joje nėra nei stulbinančių, nei gluminančių dalykų, o skaičiau ne tik nesibodėdama, bet ir grožėdamasi sutiktu žmogumi su tikru veidu, jo sielos akimis regima Lietuva istoriniame ir astronominiame laike, XX amžiaus atkarpoje.
Knygoje 223 eilėraščiai, dažniausiai miniatiūros formos, be pavadinimų. Atsisakyta rimavimo, ritminis bangavimas neryškus. Puslapis po puslapio pamažu veriasi tyliu, ramiu balsu kalbančio žmogaus gyvenimas, gana atskiras, bet ir neatsijęs nuo visumos. Tai kamerinė poezija, ir tinkamiausia ją skaityti vienumoje.