Atnaujintas 2003 m. birželio 18 d.
Nr.47
(1151)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Krikščionybė ir pasaulis
Susitikimai
Kultūra
Žiniasklaida
Atmintis
Istorijos vingiai


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Buvimo akimirkos su Donaldu Kajoku

Kūrybos vakaro akimirka. Sėdi (iš kairės): poetas ir eseistas Donaldas Kajokas, dr.Regimantas Tamošaitis ir Rima Tamoliūnienė

Birželio 5 dieną Kauno apskrities viešoji biblioteka Kauno visuomenę pakvietė į Nacionalinės premijos laureato Donaldo Kajoko kūrybos vakarą, skirtą poeto, eseisto 50 metų jubiliejui ir pavadintą „Buvimo akimirkos“. Kaip sakė vakaro vedėja Rima Tamoliūnienė, mes nuolat gyvename tarp to, kas buvo, ir to, kas dar bus, tuo tarpu tikrosios buvimo akimirkos, teikiančios džiaugsmą čia ir dabar, lieka nepastebėtos. Tad susirinkusieji buvo kviečiami tiesiog pabūti kartu, pasinaudoti proga ir dalyvauti atvirame pokalbyje su jų pamėgtu rašytoju, nes visų mūsų ateities atkarpa nepastebimai senka ir to, kas dar bus, vis mažėja. Kad pokalbis būtų turiningesnis, renginio organizatoriai pasikvietė svečią - Vilniaus universiteto docentą dr. Regimantą Tamošaitį, kuris ne tik kalbino vakaro kaltininką, bet ir dalijosi pastebėjimais, D.Kajoko kūrybos refleksijomis.


M.K.Čiurlionio festivalis – po Druskininkų dangumi

Druskininkų bažnyčioje – kamerinės muzikos valanda

Net trimis koncertais Druskininkuose birželio 8 dieną prasidėjo pirmasis menų festivalis „Druskininkų vasara su M. K. Čiurlioniu“. Pilnutėlė kurorto Pramogų aikštė nuščiuvusi klausėsi Virgilijaus Noreikos ir sostinės Balio Dvariono dešimtmetės muzikos mokyklos simfoninio orkestro. Festivalyje, muzikologų liudijimu, pirmą kartą po ilgų dešimtmečių Druskininkuose gyvai atlikta Mikalojaus Konstantino Čiurlionio simfoninė poema „Miške“.
Keturis mėnesius truksiantį festivalį rengia Lietuvos muzikų rėmimo fondas. Kurorto gyventojus ir svečius kvies 45 renginiai: vokalinės ir instrumentinės muzikos koncertai, baleto spektaklis, dailės parodos, mokslinė konferencija, literatūrinės valandos, tradicinės muzikos vakaronės.


Pamilusi lietuvišką dainą

Jūratė Martinkutė Ukmergės vardą garsina
jau du dešimtmečius

Ukmergės kultūros centro didžiojoje salėje vos tilpo ukmergiškiai ir svečiai, sugužėję į koncertą, skirtą Jūratės Martinkutės kūrybinės veiklos 20-mečiui. Šios energija trykštančios moters vardas gerai žinomas ne tik Lietuvoje. Jūratė išaugino visą pulką šaunių dainorėlių, du dešimtmečius vadovauja folkloriniam ansambliui „Dagilėlis“ bei prieš trejus metus suburtam Kultūros centro vokaliniam ansambliui „Klasika“. Folklorinis ansamblis „Dagilėlis“ praėjusiais metais surengė 300-ąjį koncertą, dalyvavo įvairiose šventėse, festivaliuose. Lietuviškos dainos skambėjo Latvijoje, Ukrainoje, Vokietijoje, Belgijoje, Turkijoje, Anglijoje. Ansamblis išleido savo dainų kasetę, kurioje skamba autentiškos Ukmergės krašto dainos.
J.Martinkutė baigė Klaipėdos valstybinę konservatoriją, įgijo muzikos mokytojos, choro vadovės specialybę. Dirbdama Anykščiuose, dvejus metus važinėjo į Ukmergę, kur vadovavo negausiam medikų folkloriniam ansambliui. Šiuo metu ansamblis vienija per 30 narių. Kaip pasakojo Jūratės teta medikė Danutė Mackevičienė, liaudies dainą pamilusi giminaitė nuo pat mažens buvo balsinga, augo muzikalioje šeimoje.