Atnaujintas 2003 m. birželio 18 d.
Nr.47
(1151)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Krikščionybė ir pasaulis
Susitikimai
Kultūra
Žiniasklaida
Atmintis
Istorijos vingiai


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

M.K.Čiurlionio festivalis – po Druskininkų dangumi

Druskininkų bažnyčioje – kamerinės muzikos valanda

Prie atviro lango į muziejaus sodą prof. Vytautas Landsbergis atliko keletą M.K.Čiurlionio kūrinių fortepijonui

Algirdo Sabaliausko (ELTA) nuotraukos

Net trimis koncertais Druskininkuose birželio 8 dieną prasidėjo pirmasis menų festivalis „Druskininkų vasara su M. K. Čiurlioniu“. Pilnutėlė kurorto Pramogų aikštė nuščiuvusi klausėsi Virgilijaus Noreikos ir sostinės Balio Dvariono dešimtmetės muzikos mokyklos simfoninio orkestro. Festivalyje, muzikologų liudijimu, pirmą kartą po ilgų dešimtmečių Druskininkuose gyvai atlikta Mikalojaus Konstantino Čiurlionio simfoninė poema „Miške“.
Keturis mėnesius truksiantį festivalį rengia Lietuvos muzikų rėmimo fondas. Kurorto gyventojus ir svečius kvies 45 renginiai: vokalinės ir instrumentinės muzikos koncertai, baleto spektaklis, dailės parodos, mokslinė konferencija, literatūrinės valandos, tradicinės muzikos vakaronės.
M. K. Čiurlionio memorialinio muziejaus kiemelyje festivalio organizatorių iniciatyvą pristatyti visuomenei įvairiapusį genijaus kūrybinį palikimą sveikino Druskininkų meras Ričardas Malinauskas, festivalį globojantys Seimo nariai Justinas Karosas ir Vytautas Landsbergis, Kultūros ministerijos sekretorius Juozas Širvinskas, kiti garbūs svečiai.
Pasak R.Malinausko, M.K.Čiurlionis išgarsino Druskininkus, o dabar sparčiai gražėjantis kurortas siekia pagerbti ir įamžinti didžio menininko atminimą.
Garsiausias M. K. Čiurlionio kūrybos tyrinėtojas V. Landsbergis neabejojo, kad naujasis menų festivalis ilgainiui taps tarptautinis ar net pasaulinis. Profesorius priminė susirinkusiems kompozitoriaus ir dailininko jaunystės vasaras tėvų namuose Druskininkuose, užsiminė ir apie tikrą faktą, kad M. K.Čiurlionis yra koncertavęs Druskininkų visuomenei fortepijonu solo ir su vilniečiu smuikininku Malkinu.
Prie atviro lango į muziejaus sodą V. Landsbergis atliko keletą M.K.Čiurlionio kūrinių fortepijonui. Vėliau svečiai apžiūrėjo atnaujintą M. K.Čiurlionio paveikslų reprodukcijų, fluorofortų, vinječių liaudies dainoms, eskizų ir kitų dailės kūrinių parodą suremontuotame ekspozicijų namelyje. Retomis M.K.Čiurlionio ir jo artimųjų nuotraukomis atnaujinta ir fotodokumentinė ekspozicija muziejaus koncertų salėje.
Festivalio pradžios proga kurorto gatvėmis žygiavo karinis pučiamųjų orkestras, surengęs įspūdingą koncertą prie M. K. Čiurlionio paminklo. Vėliau Druskininkų bažnyčioje, kurioje įrengti nauji vargonai, koncertavo dainininkė Regina Maciūtė ir vargonininkas Gediminas Kviklys.
Šventės kulminacija tapo tenoro V. Noreikos ir simfoninio orkestro koncertas naujoje Pramogų aikštėje su puikia koncertine estrada.
Visą vasarą šeštadieniais festivalio koncertai vyks Druskininkų, Senosios Varėnos ir Liškiavos bažnyčiose, M. K. Čiurlionio memorialiniame, Druskininkų miesto muziejuose, didžiosiose sanatorijose. Rugpjūčio 2-10 dienomis festivalio dalimi taps tradicinė Smuiko muzikos šventė ir smuikininkų meistriškumo mokykla, kuriai vadovaus pasaulinio garso smuikininkas Petru Munteanu iš Hamburgo ir Lietuvos muzikos akademijos docentė Undinė Jagėlaitė.
Rugpjūčio 6 dieną M. K. Čiurlionio memorialiniame muziejuje rengiama bendra menotyrininkų ir gamtosaugininkų mokslinė konferencija „M. K. Čiurlionis ir pasaulis“.
Festivalis baigsis spalio 4 dieną tarptautinio M. K. Čiurlionio pianistų ir vargonininkų konkurso laureatų bei moksleivių rašinių ir piešinių konkurso M. K. Čiurlionio kūrybos temomis nugalėtojų pagerbimo ceremonija.

Pagal Eltą

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija