Atnaujintas 2003 m. liepos 11 d.
Nr.54
(1158)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Lietuva
Ora et labora
Krikščionybė šiandien
Katalikų bendruomenėse
Laikas ir žmonės
Darbai
Mums rašo
Atmintis
Žvilgsnis
Krikščionybė pasaulyje
Liudijimai
Nuomonės


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Graikų apeigų katalikų šventė

Atkūrus Lietuvos nepriklausomybę, atsirado palankios sąlygos tautinių mažumų veiklai. Vilniaus ukrainiečių bendrijos (pirmininkė Natalija Šertvytienė) graikų apeigų katalikų veiklos centru tapo Vilniaus Švč.Trejybės graikų apeigų katalikų bažnyčia, kurios titulinė šventė yra Sekminės, šiais metais švęsta birželio 8 dieną.
Bažnyčios vidus kol kas pristatytas pastolių. Tačiau dešinėje pusėje įrengta koplyčia - jauki ir šilta, papuošta Kristaus ir Švč.M.Marijos paveikslais. Sekminių dieną koplyčia buvo padabinta berželių šakomis. Prie didžiojo altoriaus pastatytas berželis buvo ypatingas. Sekminių ugnį vaizduojančiuose plakatėliuose primintos Šventosios Dvasios dovanos: išmintis, supratimas, maldingumas, patarimas, žinojimas, tvirtumas, Dievo baimė.


Marijos Paslaptingosios Rožės apsireiškimai (1)
Brešijos vyskupas leidžia viešą garbinimą Montichiaryje

Vyskupas Džiulijus Sangvinetis

2001 m. balandžio 15 d. daugiau kaip penki tūkstančiai maldininkų – tarp jų daugelis buvo iš užsienio – dalyvavo didelėse iškilmėse Montichiario Fontanelyje. Čia publikuojame Frančesko di Kiara straipsnio, pasirodžiusio Brešijos dienraštyje “Brescia Oggi”, santrauką.
Neseniai Brešijos vyskupijos kurija leido religinį kultą nedidelėje Fontanelio gyvenvietėje, Montichiario priemiestyje, kur Pjierina Džili 1966 m. balandžio 17 d. buvo apdovanota mūsų brangiosios valdovės, vadinamos Paslaptingąja Rože, apsilankymu. Iki šio įvykio Bažnyčia daug metų buvo abejinga, netgi priešiška Marijos apsireiškimams, tekusiems P.Džili daliai, kurie vyko tarp senosios ligoninės, katedros ir jos mažo namelio miškelyje, taip pat Fontanelyje 1946–1982 metais.

Nauja Bažnyčios pripažinta Brešijos draugija ir kunigas pamaldoms

Trečiojo tūkstantmečio pradžioje ir praėjus dešimt metų po P.Džili mirties 1991 m. sausio 12 d., į Brešiją atvyko naujas vyskupas Džiulijus Sangvinetis. Kaip šaltinį ir kaimynystėje esančią šventovę, taip ir jos kapą prie įėjimo į Montichiario kapines kiekvienais metais aplanko daugiau kaip 100 tūkst. piligrimų.


Montichiaris – Fontanelis: trys kalavijai ar trys rožės?

Pjierina Džili, Montichiario regėtoja

1947–1981 metais Italijos šiaurės rytuose, tarp Mantujos ir Brešijos, Montichiaryje ir nedideliame Fontanelio miestelyje, ne kartą pasirodė Dievo Motina. Regėtoja Pjierina Džili ten gyveno nuo 1911 m. rugpjūčio 3 d. iki 1991 m. sausio 12 d. Visi ją pažinojusieji sutartinai liudija jos didžias nuolankumo, paprastumo, herojiškos maldos, atgailos ir aukos gyvenimo dorybes. Ji visuomet buvo paklusni Bažnyčiai.
Artimo meilės tarnaičių namuose Brešijoje
Dėl didelio šeimos neturto Pjierinos jaunystė – ji buvo vyriausia iš aštuonių vaikų – buvo paženklinta vargo. 1937–1940 metais ji dirbo slaugytoja Vila Bianka klinikoje Brešijoje. Kitus penkerius metus ji praleido Desenzano prie Gardo ežero ligoninėje. Tuo metu jaunoji moteris gavo leidimą įstoti į “Artimo meilės tarnaičių” kongregacijos namus Brešijoje. Dėl savo sveikatos, kuri nuolat taip blogėjo, kad pagaliau jai buvo suteiktas Ligonių sakramentas, ji ten išbuvo tik tris mėnesius. Niekas nesitikėjo, jog ji išgyvens. Tuo momentu atsitiko pirmasis antgamtinis įvykis jos gyvenime. Panirusią į gilų sustingimą, ją dangiškoje vizijoje aplankė sesuo Krucifiksa de Roze, “Artimo meilės tarnaičių” įkūrėja (1954 m. ji buvo paskelbta palaimintąja). Palaimintoji paglostė jai kaktą ir tarė: Aš patepu tave, ir tu pasveiksi, bet turėsi nešti sunkų kryžių. Po to Pjierina tučtuojau atsibudo visiškai sveika. Ligoninės seselės, labai apstulbintos šio staigaus pasveikimo, klausė savęs, ar tai nebūsiąs stebuklas… Pjierina, palikusi ligoninę, sugrįžo namo, kur išbuvo apie metus. Po to ji vėl ėmėsi slaugytojos darbo, kur jį dirbo iki 1947-ųjų.