Atnaujintas 2003 m. rugpjūčio 20 d.
Nr.63
(1167)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

Pirmasis puslapis
Pasaulis
Krikščionybė ir pasaulis
Lietuva
Darbai
Kultūra
Parodos
Literatūra
Atmintis


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Ikonos žiūri į mus

Iš kairės: menotyrininkė Sigita Samuolienė
ir dailininkė Dalia Skardžiūtė
su mama Adele Skardžiuviene

„Neregimojo Dievo atvaizdas“ – taip dailininkė Dalia Skardžiūtė pavadino savo darbų parodą, kuri eksponuojama Kauno Maironio lietuvių literatūros muziejuje. Tai neįprasti darbai – ikonos, tapytos senąja Bizantijos technika. Tai pirmoji jaunos menininkės paroda. „Ji nežino, kaip tai turėtų būti, todėl taip jaudinasi,“ – nuoširdžiai palaikė ir drąsino parodos autorę muziejaus direktorė Aldona Ruseckaitė.
Labai subtilus, dvasingas menas – ikona mums nėra labai gerai pažįstama meno sritis. Turbūt daugelis iš mūsų, priėję prie ikonos, negalėtų daug ko apie ją pasakyti. Dailininkė tą supranta, todėl pasirūpino parodos lankytojais, parengusi aprašymus. Žiūrint į ikoną norisi susikaupti, susitelkti, daug ką pačiam savyje ir tame vaizduojamajame mene suprasti. Atidarant parodą dalyvavo pati autorė, Šv. Pranciškaus Ksavero (jėzuitų) bažnyčios kun. Stasys Kazėnas, šios bažnyčios grigalinio giedojimo choras, menotyrininkė Sigita Samuolienė, seserys vienuolės, vienuoliai broliai pranciškonai, dailininkės mama Adelė Skardžiuvienė. „Broliai pranciškonai – viso to, ką čia matome, kaltininkai“, – sakė dailininkė D.Skardžiūtė.


Paveikslai tėviškėje

Dailininkė Gražina Vitartaitė po parodos atidarymo su gėlėmis prie savo paveikslų

Lietuvos nusipelniusios meno veikėjos dailininkės docentės Gražinos Vitartaitės kūryba žinoma ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Jos paveikslų galima rasti net internete. Dėl to dar džiugu, kad ji surengė savo kūrybos parodą tėviškėje (Krekenavoje, Panevėžio r.), seniūnijos parodų salėje. Parodos organizatorius fotomenininkas Julius Vaupšas, pristatydamas parodą susirinkusiesiems, jauniems ir pagyvenusiems, nurodė dailininkės paveikslų muzikalumą, poetiškumą, minties gilumą, harmoniją ir žiūrintiems juos – fantazijos laisvę…


Žvilgsnis į Dievo pasaulį po vandeniu...

Vytenė Mikelionienė prie savo kūrybos žvilgsnio darbų

Kaune, Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos menėje, būrys kauniečių atėjo į jaunos biologijos mokslų magistrės Vytenės Kebeikytės - Mikelionienės pirmąją spalvotų nuotraukų parodą, kurioje išvydo Raudonosios jūros povandeninį pasaulį. Vaikystėje trapi mergaitė pradėjo buriuoti. Buriuodama Vytenė priklausė Kauno rinktinei, dalyvavo įvairiose varžybose, o nardymo instruktore tapo todėl, kad tokio žmogaus paprasčiausiai reikėjo. Buriavimas tapo sportu, o nardymas - pomėgiu. Pradėjo dirbti PADI sistema, kuri populiari visame pasaulyje. Šios sistemos nardymo centrai dažni JAV, Australijoje. Vytenė lankė PADI instruktorių kursus prie Viduržemio jūros. Išlaikė egzaminus. Europos nardytojų veiklą koordinuoja padaliniai Norvegijoje, Šveicarijoje, Didžiojoje Britanijoje. Koks jausmas pasinėrus į paslaptingą vandens pasaulį? „Įspūdingas, - šypsodamasi sako Vytenė. - Po vandeniu jaučiama ramybė, kitokia spalvų varsa. Esant bangavimui žolynai, augmenija po vandeniu tarsi virpa, žuvys juda lėtai". Jai teko nardyti Atlanto vandenyse, Viduržemio, Raudonojoje ir Baltijos jūrose.


Pasipuošė medžio dirbiniais

Vabalninkietį tautodailininką Vydą Vareiką sveikina Fotografijos galerijos direktorė Marija Čičirkienė

Į Respublikos gatvę Panevėžyje žvelgiantys Šv. Kazimiero knygynėlio langai pasipuošė originaliais šaukštais, sienos – kaukėmis bei kitokiais dirbiniais iš medžio. Jų autorius – Vabalninke gyvenantis tautodailininkas Vydas Vareika.
Biržiečio darbus bei jų kūrėją pristatė Vabalninko kultūros namų direktorius Aloyzas Janulis. Kraštietį jis apibūdino kaip daug savo miestui nusipelniusį žmogų. Vydas žinomas ir kaip įvairių sportinių renginių organizatorius, pats aktyviai sportuoja. Keturių dukterų tėvas yra gerbiamas kaip veislinių šunų augintojas. Tautodailininkas – Lino žiedo, kuris yra įteikiamas daugiausia Vabalninko kraštui nusipelniusiems žmonėms, autorius. V. Vareika yra sumanęs suburti į klubą Vabalninko žemėje gimusius ir augusius žmones. Artimiausias jų susitikimas buvo surengtas per Onines Panevėžio rajone, Vaivaduose, pas verslininką, rajono Tarybos narį Joną Katiną.


Natiurmortuose - gėlių ir žuvų pasaulis

Tapytojas ir vitražistas
Simonas Gutauskas

Privačioje "Rūtos galerijoje", įsikūrusioje sostinės senamiestyje, atidaryta Rumšiškėse gyvenančio, o Kaune kuriančio tapytojo ir vitražisto Simono Gutausko naujausių drobių paroda "Natiurmortai".
Garsios menininkų Gutauskų dinastijos atstovas S. Gutauskas mokėsi M.K.Čiurlionio meno mokykloje tapytojo Jono Daniliausko klasėje, 1983-1990 metais studijavo Vilniaus dailės akademijos Monumentaliosios dailės fakultete, profesoriaus Algimanto Stoškaus vitražo studijoje. Diplominis S. Gutausko vitražas "Jūra" puošia "Lino" poilsio namus Palangoje.