Atnaujintas 2004 m. sausio 2 d.
Nr.1
(1204)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Nužudytas nuncijus Burundyje

Šventojo Sosto nuncijus Burundyje arkivyskupas
Maiklas Kortnis su popiežiumi Jonu Pauliumi II
EPA-ELTA nuotrauka

Popiežių Joną Paulių II labai nuliūdino žinia, kad gruodžio 29 dieną buvo nušautas Vatikano nuncijus Burundyje arkivyskupas Maiklas Kortnis. Jis nužudytas per išpuolį, kuriuo Burundžio vyriausybinė kariuomenė kaltina hutų sukilėlius, atsisakančius dalyvauti taikos procese. Šioje Afrikos valstybėje jau daugelį metų tarp vietos pagrindinių genčių – tutsių ir hutų vyksta susirėmimai, per kuriuos jau žuvo daugiau nei 300 tūkst. žmonių.

Burundžio armijos atstovo teigimu, arkivyskupą M.Kortnį iš pasalų užpuolė Nacionalinių išsilaisvinimo pajėgų (FNL) sukilėliai. Į nuncijų, kuris, neatgavęs sąmonės mirė ligoninėje, buvo šauta tris kartus. Incidentas įvyko popietę maždaug už 40 kilometrų nuo šalies sostinės Bužumbūros, į kurią 58 metų arkivyskupas M.Kortnis grįžo diplomatiniu automobiliu su Vatikano vėliavėlėmis. Prieš tai jis gretimame Minago miestelyje dalyvavo vieno kunigo laidotuvėse.


Stichijos šėlsmas

Išlikusi gyva po žemės drebėjimo iranietė
nešasi vaiką

Pietryčių Irano Bamo miestą nusiaubęs žemės drebėjimas aukų ir materialinių nuostolių skaičiumi laikomas pačiu didžiausiu pasaulyje per pastaruosius trylika metų. Žemės drebėjimo metu žuvo mažiausiai 28 tūkst. žmonių – tiek buvo palaidota iki antradienio. Prognozuojama, kad šis skaičius gali išaugti iki 50 tūkstančių. Sužeista dar per 50 tūkst. žmonių, o be pastogės liko daugiau kaip 100 tūkst. žmonių. Pasak Kermano provincijos valdžios, per žemės drebėjimą labiausiai nukentėjusiame senoviniame Bamo mieste, negalutiniais duomenimis, žuvo kas trečias gyventojas. Žuvusiuosius skubama laidoti net nesilaikant šventos musulmonų tradicijos – prieš laidotuves mirusįjį apiplauti. Dauguma aukų skubiai palaidota ekskavatoriumi iškastuose grioviuose, kad būtų išvengta epidemijų. Per keturias dienas trukusias paieškos ir gelbėjimo operacijas pasisekė išgelbėti tik apie du tūkstančius žmonių, likusių gyvais po gyvenamųjų namų griuvėsiais. Pirmadienį gyvųjų paieška buvo oficialiai nutraukta.


Kremliaus elitas pasikeitė 100 procentų

Kad neseniai įvykusių Rusijos Valstybės Dūmos rinkimų rezultatai buvo suklastoti, pripažino ne kas nors kitas, o pats Centrinės rinkimų komisijos pirmininkas A.Vešnekovas. Jo žodžiais tariant, vien Čečėnijoje ir Ingušijoje balsavo net 11 proc. žmonių daugiau nei iš viso ten yra rinkėjų… Netgi Maskvos srityje rasta 4,5 proc. tokių „rinkėjų“. O Maskvos meras Jurijus Lužkovas pareiškė, jog naujosios sudėties Dūma bus nevisavertė, nes ten faktiškai nebus rimtesnės opozicijos. Tai, pasak J.Lužkovo, labai negerai, nes paukštis privalo turėti du sparnus, tad opozicija yra kiekvieno demokratinio parlamento dalis, kad neleistų valdančiajai daugumai priiminėti tik valdžiai reikalingus sprendimus. Kita vertus, Rusijos politikos apžvalgininkai teigia, kad juos stebina V.Putino partijos „Jedinaja Rosija“ džiūgavimas dėl laimėtų rinkimų. Jau beveik neslepiama, kad „Jedinaja Rosija“ kartu su žirinovskininkais ir šovinistine „Rodina“ (aišku, jeigu V.Žirinovskis ir D.Rogozinas gaus jų reikalaujamus postus valdžioje) galės keisti konstituciją prezidentui V.Putinui naudinga linkme. O Kremliaus kontroliuojami laikraščiai nepaliauja mirgėti didžiulėmis antraštėmis: „Kremlius sužaidė puikiausią partiją!“, „Valdžia gavo visos liaudies mandatą“ ir t.t.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija