Atnaujintas 2004 m. sausio 16 d.
Nr.5
(1208)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Žmogaus teisės – ne tik sveikiesiems

Mindaugas BUIKA

Proto negalią turinčių asmenų orumas

„Neįgalūs žmonės, net jeigu jie turi protinį atsilikimą arba sensorinių ir intelektualinių sutrikimų, yra tokie pat žmogiškieji subjektai su šventomis ir neatskiriamomis teisėmis, kaip ir kiekvienas žmogiškasis sutvėrimas, - pabrėžia popiežius Jonas Paulius II sausio 8 dieną paskelbtame laiške dėl proto negalią turinčių žmonių orumo. – Tik tada, kai silpniausiųjų visuomenės narių teisės yra pripažįstamos, galima sakyti, kad visuomenė grindžiama teise ir teisingumu“.

Šis Šventojo Tėvo dokumentas, kuriame pirmą kartą gvildenami žmonių su protine negalia, taip pat ir intymaus gyvenimo klausimai, yra skirtas sausio pirmojoje pusėje Romoje vykusio tarptautinio simpoziumo, kurį surengė Tikėjimo mokslo kongregacija, dalyviams. Tris dienas trukusiu susitikimu, kurio tema „Žmonių su proto negalia teisės ir asmens orumas“, užbaigti pernai Europoje minėti Tarptautiniai neįgalių žmonių metai. Tarp konferencijos pranešėjų buvo teisės, medicinos, psichologijos, žmogaus teisių ir neįgaliųjų pastoracijos ekspertai.


Vaikai atsiliepia į bendraamžių vargus

Jaunųjų misionierių sąjūdis

Praėjusi liturginė Viešpaties Apsireiškimo (Trijų Karalių) šventė, kaip ir kasmet daugelyje šalių, buvo minima kaip Vaikų misionierių diena. Tą dieną Vokietijos ir kitų Europos šalių jaunieji misionieriai, susijungę į Šventosios vaikystės asociaciją, organizuoja aukų rinkimo kampanijas nuo bado, ligų ir karinių konfliktų kenčiantiems savo bendraamžiams Afrikoje, Azijoje ar Lotynų Amerikoje. Parapijose sutelktos grupės vaikų kartu su savo auklėtojais, per Epifanijos šventę persirengę Trimis karaliais, primenančiais Betliejuje gimusį Kūdikėlį Jėzų aplankiusius Rytų išminčius, lanko tikinčiųjų ir kitų kaimynų namus, gieda Kalėdų giesmes, skelbia Gerąją Naujieną, o kartu kviečia finansiškai ir malda paremti vargstančių pasaulio vaikų solidarumo fondus.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija