Atnaujintas 2004 m. kovo 31 d.
Nr.25
(1228)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Subūrė pomėgis dainai ir muzikai

Šukionių kaimo kapela

Dvejus metus iš eilės Lenkijos Čevo mieste vyko tarptautinis šeimos kapelų festivalis. Abu kartus Biržų rajono Šukionių kaimo kapela tapo jo prizininke. Šis saviveiklinis kolektyvas savo programą parodė Bauskės (Latvija) lietuvių bendruomenei. Šukionių muzikantams ne kartą teko išeiti į Vilniaus sceną. Nėra tokio Biržų rajono kaimo ar gyvenvietės, kurių gyventojai nežinotų šio krašto unikalaus meno kolektyvo. Per metus jo nariai surengia beveik 90 koncertų.

Kaimo kapelos siela – jos vadovė Vidutė Vitkauskienė, savamokslius muzikantus subūrusi į darnų kolektyvą. Be to, moteris moka groti gitara. Dievas ją apdovanojo puikiu balsu. Vidutė – pagrindinė kapelos dainininkė.

Daugelį metų V.Vitkauskienė dirbo prekybininke, jos vyras Aloyzas – inžinieriumi statybininku Panevėžyje. Atsiradus galimybei imtis ūkininkavimo, sutuoktiniai persikėlė į Pasvalio rajoną ir Ruopiškių kaime nusipirko sodybą. Pabaigus dienos darbus ūkyje, vakarais žemdirbystės verslu užsiimančių Vitkauskų sodyboje pasigirsdavo muzika. Aloyzas mokėjo groti akordeonu, mandolina ir smuiku. Gitara jam pritardavo žmona Vidutė. Kartą, artėjant Užgavėnėms, į ūkininkų namus užsuko laiškininkė Vincutė Šukienė. Viešnia, žinodama Vitkauskų meilę muzikai, pakvietė juos į šventę Šukionyse. Šis kaimas buvo už penkių kilometrų nuo Ruopiškių, jau Biržų rajone. Išgirdus pasvaliečiais save laikančių Vitkauskų muzikavimą, tuo metu ir kilo mintis čia suburti kaimo kapelą. Tai įvyko prieš keturiolika metų.

Be tėvų Vitkauskų, kapeloje mušamaisiais groja jų sūnus Raimondas. Į kolektyvo repeticijas iš Panevėžio atvyksta Vitkauskų dukra Renata Tirilienė, – jai paklūsta mušamieji ir akordeonas. Kapelos dalyvė Danutė Vaškevičienė – Pasvalio gyventoja, o Irena Šukienė – šio rajono ūkininkė. Vienintelis Jonas Navakas, kuris kapeloje čirpina smuku, yra Šukionių kaimo gyventojas. Visi populiaraus kolektyvo nariai – savamoksliai muzikantai, tačiau tai tikri liaudiškos muzikos mylėtojai. Jiems koncertuojant, abejingų klausytojų nebūna. Šukionių kaimo kapelos atliekamos melodijos pasiekia jų širdis.

Bronius VERTELKA

Šukionys, Biržų rajonas
Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija