Atnaujintas 2004 m. kovo 31 d.
Nr.25
(1228)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Net Stalinas pavydėtų

Rusijos prezidento V.Putino pasakymas, kad didžiausia nelaimė, kokia tiktai galėjo atsitikti, buvo ir tebėra Sovietų Sąjungos subyrėjimas, buvo tarsi signalas įvairaus plauko nacionalpatriotams, imperininkams, komunistams, nacionalbolševikams, naujai išrinktos Valstybės Dūmos nariams dar labiau sukelti nacionalistinę isteriją. Šios isterijos pagrindinis taikinys, kaip ir anksčiau, - Baltijos valstybės. Ypač Latvija, kiek mažiau Estija. „Užkandai“ kol kas palikta Lietuva, tačiau jai taikomos kitos vadinamosios pokiliminės priemonės. Visų pirma panaudojant nacionalinius kadrus. Jeigu Latvijoje tos penktosios Maskvos kolonos lyderis Janis Jurkansas, vadovaujantis prorusiškam politiniam susivienijimui „Už žmogaus teises vieningoje Latvijoje“, vadinamas kairiuoju liberalu, tai į šį susivienijimą įeinančios partijos „Ravnopravije“ lyderė Tatjana Ždanok netgi Rusijos spaudoje vertinama kaip kairioji radikalė. Tiesa, dabar įsikūrė dar viena promaskvietiška partija (atskilusi nuo aršių rusų nacionalistų), vadovaujama gana inteligentiško Rygos vicemero Sergejaus Dolgopolovo, „Cita politika“ („Kita politika“). S.Dolgopolovas suvokė, kad, Latvijai faktiškai jau tapus NATO ir ES nare, kaktomušos su valdžia siekiantys J.Jurkansas ir T.Ždanok, kurių partijose susispietė fašistuojantys Latvijos rusakalbiai, nėra ko tikėtis ES ir Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijos (ESBO) paramos tariamai kovojant dėl „pažeidžiamų“ vietinių rusų teisių. Mat visai neseniai, lankydamasis Estijoje, ESBO komisaras nacionalinių mažumų klausimais Rolfas Ekeusas tvirtai pareiškė, kad Latvijoje bus tiktai viena valstybinė latvių kalba ir prorusiškų partijų raginimai ESBO grąžinti į Latviją savo misiją dėl neva skriaudžiamų rusakalbių yra absoliučiai nepagrįsti. Tad dabar Rusijos penktajai kolonai Latvijoje belieka pasikliauti tik Maskvos politine ir finansine parama. O tokios paramos niekada netrūko ir neatrodo, kad Kremlius apsiramins. Neatsitiktinai jau minėta T.Ždanok kartu su savo bendraminčiais Estijoje ėmėsi kurti Baltijos rusų partiją. Bet ir to dar maža. Ne be Maskvos patarimo T.Ždanok, aiškiai pritariant tokiems Rusijos imperininkams kaip nacionalistinės partijos „Rodina“ lyderiui ir prezidento V.Putino bičiuliui Dmitrijui Rogozinui, suskato organizuoti Europos rusų partiją. Nors partija oficialiai dar neįkurta, jau skelbiami jos pareiškimai ne tik Rygoje, Taline ir Maskvoje, bet ir Briuselyje reikalaujant paskelbti rusų kalbą oficialia visose Europos Sąjungos valstybėse.

Taigi Maskvos imperininkai nesnaudžia. Nesvarbu, kad reikalavimas absurdiškas. Juk Rusija nėra ES narė ir visiškai neaišku, ar kada nors tokia taps. Nepaisant to, imta eskaluoti mintis, jog rusų kalbos paskelbimas oficialia ES valstybių kalba – tiesiog būtinybė, nes Rusija istoriškai ir geopolitiškai yra Europos dalis. Niekas to ir neginčija, bet kažkodėl stengiamasi net neužsiminti, jog nuo Ivano Rūsčiojo laikų, ypač atėjus valdžion bolševikams, Rusija visomis išgalėmis stengėsi pasiglemžti visą Europą.

O dėl rusakalbių „persekiojimo“, tariamo jų teisių pažeidimo, tai vargu ar dar kokioje nors demokratinėje valstybėje taip fariziejiškai žiūrima į tą problemą. Jeigu L.Brežnevo sąstingio laikotarpiu visuotinis SSRS tautų rusinimas tapo oficialia politika, o vietiniai „nacionaliniai“ partiniai kadrai ne tik visą dokumentaciją tvarkė rusų kalba, bet ir patys net namuose kalbėjo rusiškai, tai dabar, ypač atėjus valdžion V.Putinui, tas visuotinis rusinimas Rusijos autonominėse respublikose oficialiai įteisintas. Kai kuriais atvejais rusifikacija vykdoma netgi aršiau nei Sovietų Sąjungos laikais. Šiuo metu autonominių respublikų mokyklose gimtajai kalbai ir literatūrai skiriamos vos dvi valandos per savaitę. Jeigu SSRS laikais autonominėse respublikose gimtosios kalbos ir literatūros buvo mokoma visus dešimt metų, tai dabar tos pamokos baigiamos jau šeštoje klasėje. Visi kiti dalykai nuo pirmosios klasės dėstomi tiktai rusų kalba. Tad kalbėti apie rusakalbių persekiojimą ar skriaudimą Baltijos šalyse gali tiktai Baltijos valstybių nepriklausomybės priešai. Juk pakanka apsilankyti Latvijos sostinėje Rygoje, užeiti į knygyną ir įsitikinsite, jog rusiškų knygų, laikraščių bei kitų leidinių yra daugiau nei latviškų. Tad apie kokią diskriminaciją galima kalbėti?

Bet nuo seno Maskvai argumentai ar akivaizdūs faktai – nė motais. Štai nenuilstantis imperininkas V.Žirinovskis, protestuodamas prieš Latvijos priėmimą į NATO ir ES bei nuo rugsėjo 1-osios numatomą švietimo reformą, prapliupo tokiais grasinimais, kokių kol kas nedrįsta skelbti net nacionalbolševikų lyderis E.Limonovas. V.Žirinovskis pareikalavo ne tik likviduoti nepriklausomą Latvijos valstybę, bet ir sunaikinti visus latvius iki vieno… Štai ką pasakė šis Rusijos Liberalų-demokratų partijos lyderis, Valstybės Dūmos deputatas: „Iš Latvijos nieko nebeliks. Tuščia vieta. Aš jums pažadu. Žodį Latvija ir latvių kalbą visi pamirš. Atsiras didvyrių, desantininkų. Mes viską sunaikinsime, jeigu jūs imsitės rusų ir rusiškų mokyklų. Yra ir pinigų, ir žmonių. Mirtininkų yra. Nieko nebeliks!“. O V.Žirinovskio kolega įtakingas Dūmos narys Konstantinas Zatulinas užsipuolė Europos Sąjungą, kuri esą buvo pažadėjusi „civilizuotai spręsti“ Baltijos valstybių rusakalbių problemas, o dabar Briuselis nevykdo savo pažado. „Kaip galima, neišsprendus rusakalbių gyventojų teisių užtikrinimo, vystyti su Baltijos valstybėmis ekonominius santykius. Žmonės, kurie sutinka su rusakalbių teisių pažeidimu Baltijos šalyse ir Maskvoje, yra nacionalinių interesų išdavikai ir kolaborantai“, - piktinosi K.Zatulinas. Taigi pasakyta pakankamai aiškiai – Maskva, „gindama“ vietinių rusų interesus Baltijos valstybėse, atvirai perėjo į puolimą. Ir ne tik tokie veikėjai kaip V.Žirinovskis ir R.Zatulinas. Štai Rusijos gynybos ministras Sergejus Ivanovas, aiškiai turėdamas galvoje Baltijos valstybių priėmimą į NATO, nedviprasmiškai pareiškė, kad bus peržiūrėtas Rusijos karinis planavimas, taip pat ginkluotojų pajėgų ir jų branduolinės dalies kūrimo principai. Ką ten NATO! Maskva negali nuslėpti savo nepasitenkinimo dėl naujų narių priėmimo į ES, o svarbiausia to, kad ES esą pažeidė 1997 metais sudarytą Rusijos ir ES partnerystės susitarimą, kuris nuo gegužės 1-osios galios ir naujosioms ES narėms. Kaip žinoma, Rusija vis dar nesusitaiko su lygiateise naujų valstybių naryste ES ir siekia sudaryti su jomis „ypatingus susitarimus“. Gi Briuselis tiesiai pareiškė, jog nepasiduosiąs dar vienam Maskvos šantažui ir ES nesileis šantažuojama.

Petras KATINAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija