Atnaujintas 2004 gegužės 14 d.
Nr.37
(1240)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Šimtamečiai medžiai ardo kultūros paminklus

Rūta JONUŠKIENĖ

Aplink bažnyčią atsivėrė
platesnės erdvės

Utenos Kristaus Žengimo į dangų bažnyčia pastatyta 1883 metais. Tikriausiai tuo pat metu buvo pasodinti ir medžiai, per šimtmetį ar daugiau į aukštybes iškilusiais ir su bažnyčios bokštais aukščiu susilyginusiais medžių vainikais dabar juosiantys bažnyčią. Adolfo Streikaus knygoje „Utenos parapija“ rašoma, kad 1873 metais, rūpinantis varpinės statyba (tais metais senoji varpinė nugriuvo), pasinaudota proga ir visas šventorius aptvertas akmenų tvora. Varpinė pastatyta 1876 metais. Ji buvusi vieno aukšto, ir, tik pastačius naują bažnyčią, varpinei pristatytas antrasis aukštas.


„Bičiuliai“ - geri žmonės...

Benjaminas ŽULYS

Bitininkų suvažiavimo vedėjai
Algirdas Skirkevičius,
Kazimieras Spetyla
ir Jonas Balžekas

Jie vienas į kitą kreipiasi ar kitą pavadina ne vien vardu, bet dar ir - bičiuli, bičiulis. Skamba gražiau, nuoširdžiau. Taip, spausdami vienas kitam ranką, draugiškai tapšnodami per petį, tarpusavyje sveikinosi Lietuvos bitininkų sąjungos nariai, susirinkę į savo suvažiavimą, įvykusį Kauno rajone, Mastaičiuose, Kauno kolegijos Kraštotvarkos fakultete. Sąjungos prezidentas dr. Jonas Balžekas, be kita ko, pastebėjo, kad bitininkai iš šio verslo nepraturtėjo, tačiau ir nenuskursta, nors triūso į bitininkystę reikia įdėti labai daug. O svarbiausia, reikia meilės. Pikto, negero, savanaudžio žmogaus bitės nemėgsta, beje, vargu ar toks geraširdžių bitelių laikys...


Bitininkų dinastija iš Bitininkų gatvės

Bronius VERTELKA

Iš kairės: bitininkai Gintaras,
Onutė, Vytautas ir Viktorija
Balžekai

Vienai Panevėžio rajono Velžio gyvenvietės gatvei suteiktas Bitininkų vardas. Joje yra sodyba, kurioje gyvena vienuolika žmonių ir visi jie nors šiek tiek turi ryšių su bitininkyste. Amžiumi vyriausiam jų Vytautui Balžekui – sausio 1–ąją sukako 80 metų.

Tris kartus kišo galvą į prūdą

Vytauto tėvas buvo žinomas bitininkas Lyduokių parapijoje. Petras Balžekas visada turėdavo apie 20 bičių avilių. Ukmergiškis mėgdavo nuvykti pas kaimynus bitininkus, kad padėtų jiems kopinėti medų. Tada Vytauto tėvas po visą savaitę namuose nepasirodydavo.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija